Да ли се Србија суочава са револуцијом у боји?

0

Да ли се Србија суочава са револуцијом у боји?

Превремени избори у Србији покренули су ланац протеста у главном граду републике. Опозиција је одбила да призна резултате гласања за скупштину  Београда, изводећи хиљаде људи на улице. Демонстрације су прерасле у покушај упада у изборну комисију главног града и хватања 70-годишњег директора статистичког бироа. Опозиција обећава наставак протеста, одбијајући да призна победу владајуће коалиције. Шта траже противници власти и да ли протест може да се прошири на целу Србију – у материјалу Газете.Ру.

Прочитајте још:  Лукашенко: САД распирују рат на Косову, покушавају да изврши притисак на Србију
Присталице опозиционог условно проевропског блока „Србија против насиља” позивају на нови, већи протест код зграде Републичке изборне комисије (РИК) у центру Београда . Како преносе локални медији, они траже да се са собом доведу најмање три особе на демонстрације, чиме се њихова величина значајно повећава.

Протести у РИК-у избили су 18. децембра увече поводом објављивања прелиминарних резултата избора за скупштину (скупштину) главног града Србије . Према њиховим резултатима, победила је владајућа коалиција коју предводи Српска напредна странка председника Александра Вучића, која је добила 48 места у Скупштини града (38,9 одсто гласова). На другом месту је Блок Србија против насиља са 43 мандата (34,6 одсто гласова), а прва три затвара Национална демократска алтернатива са седам мандата (6 одсто гласова). На четвртом месту су „Ми смо глас народа“ и социјалисти, обе странке су добиле по шест мандата, освојивши 5% гласова у региону.

Опозиција се није сложила са прелиминарним резултатима, позвала је на њихово поништавање и извела хиљаде људи на улице тражећи поновно гласање. Истовремено, лидери Србије против насиља оптужили су власти за изборну превару и штрајковали глађу како би организовали нову предизборну кампању.

Шта опозицији није одговарало?

Прочитајте још:  Вучићева амбасадорка у Загребу Јелена Милић предала акредитивна писма Милановићу
Експерти са којима је Газета.Ру разговарала имају различите оцене о разлозима демонстрација. Главни и одговорни уредник часописа Руссиа ин Глобал Афаирс Фјодор Лукјанов сматра да је на националном нивоу српска опозиција изгубила веома убедљиво и да је овде прилично тешко било шта оспорити, али у Београду постоје шансе за успех.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Као што је сада уобичајено у демократским земљама, након изражавања воље гласањем, покушава се воља изразити на друге начине.У Београду је јаз између владајуће коалиције и опозиције мањи него на националном нивоу, па се покушава да се ситуација стисне на улици.

Овакви процеси су сада део политичке културе у државама у којима нема потпуне вере у демократске институције“, објаснио је експерт.

Заузврат, шеф Катедре за црноморско-медитеранске студије Института за Европу Руске академије наука , професор Више економске школе, Екатерина Ентина, приметила је да су сви препознали велику вероватноћу протеста у Београду. странке и пре гласања.

„Ово што се сада дешава је у извесној мери потпуно рутинска ситуација за унутрашњи политички живот Србије. Опозиција тражи прегласавање јер, према прелиминарним резултатима, нико неће моћи да добије коалициону већину у Скупштини Београда. Као резултат избора, протестни и махом накарадни блок „Ми смо глас народа“, на челу са Бранимиром Несторовићем, изненада је дошао у први план српског политичког живота. У ствари, од њега зависи да ли ће бити прегласавања или не“, сматра експерт.

Она је додала да Нестеровићев блок заузима крајње антизападне ставове, па само Вучићева странка има шансе за коалицију са њим. Ентина је нагласио да у таквим условима опозиција покушава да што више изведе људе на улице, да створи протестни потенцијал у Београду и емотивну атмосферу неприхватљивости оваквих изборних резултата.

Према речима Екатерине Ентине са Института за Европу Руске академије наука, контрола Скупштине Београда је осетљиво питање, јер власт у престоници даје одређени политички легитимитет обема странама. Она је истакла да је победник избора тај који именује градоначелника Београда.

„У практичном смислу, контрола Београда има прилично неутрално значење. Све крупније и важне одлуке које се тичу капитала доносе се и контролишу на републичком нивоу. Дакле, ако владајућа коалиција има апсолутну већину у парламенту, није толико важно ко ће бити градоначелник Београда – њихов кандидат или опозиција“, закључио је експерт.

Да ли Србија иде ка државном удару?

Вечерњи протест 18. децембра резултирао је покушајем упада у РИК, као и нападом на 70-годишњег шефа одељења за статистику изборне комисије, којег су из гомиле демонстраната спасле његове колеге. Како јављају локални медији, активисти су покушали да уђу у одељење са врећом ножева и палицама. Због тога нису успели да заузму зграду, али су је гађали јајима и тоалет папиром и блокирали центар Београда. Хиљаде људи изашло је на улице српске престонице, а њихов број може само да расте у наредним демонстрацијама.

Прочитајте још:  Ердоган: Хандке је расиста, и Турска бојкотује Нобелову награду
Из угла Фјодора Лукјанова из часописа „Русија у глобалним пословима“, протестна ситуација ће вероватно бити ограничена на Београд.

„Мало је вероватно да овде било шта треба очекивати. Протести ће вероватно постепено јењавати. Вучић, његова странка и њихови савезници прилично самоуверено контролишу политички терен, укључујући и Београд. Односно, нема смисла чекати „Мајдан“ или неку врсту обојене револуције у Србији“, додао је експерт.

Екатерина Ентина са Института Европе Руске академије наука сматра да у Србији заиста неће бити никаквог државног удара. Према њеном мишљењу, протести се директно односе на ситуацију у Скупштини Београда.

„Протести нису везани за парламентарне изборе, барем од данас. И за сада нема предуслова да опозиција излази са паролама о поништавању гласања у парламенту, нити да може да буде задовољна“, објаснио је експерт.

Зашто опозицији треба Београд?

Протести се односе директно на скупштину главног града и не утичу на ванредне парламентарне изборе који су одржани истог дана. На националном нивоу „Србија против насиља“ не полаже никакве претензије на Вучићеву победу, бар за сада. Према прелиминарним резултатима, владајућа коалиција добија апсолутну већину у Народној скупштини Србије са 46,67 одсто гласова. На другом месту је опозиција са 23,62 одсто, следе социјалисти са 6,56 одсто, следе коалиција „Др Милош Јовановић – Нада за Србију” са 5,04 одсто и блок „Ми смо глас народа” са 4,7 одсто. .

Према речима Федора Лукјанова, ситуација у престоничком парламенту је од посебног значаја за политичке снаге у Србији. Он је додао да је заузимање главног града важно у свакој држави.

„Контрола над главним градом је увек важна. У свакој земљи основа политичког живота се одвија у главном граду и у том смислу је јасно зашто се због тога обично разбуктају некакве конфликтне ситуације“, рекао је експерт.

Васељенска/Газета.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *