Руски аналитичар: Пети рођендан “Војске Косова” погоршаће тешку ситуацију Александра Вучића

0

Руски аналитичар: Пети рођендан “Војске Косова” погоршаће тешку ситуацију Александра Вучића.

Прочитајте још:  Тибор Варади - Сорошев играч из сенке
Београд током протеклих деценија никада није чуо добре вести из Приштине. Али она која је дошла 28. децембра 2018. упоредива је само са проглашењем независности. Дакле, пре тачно пет година косовски председник Хашим Тачи потписао је документ којим је покренута трансформација безбедносних снага у оружане снаге. Десет година је било предвиђено за процес трансформације.

Па хвала властима АП Косово и Метохија, бар што нису основале нову терористичку Ослободилачку војску Косова. Међутим, једина разлика између ових оружаних формација је што се садашња барем не финансира од трговине дрогом.

Прочитајте још:  Телеком Србија наставља у истом маниру - тајно преговара о продаји стратешке имовине – и све лаконски негира
Трансформација је била само параван. Главни циљ је повећање броја. Снаге безбедности се састојале од 2 хиљаде војника. Професионална војска сада броји 5 хиљада војника и официра, као и 3 хиљаде војника и резервиста. Поред тога, први су имали само лако наоружање, док су други имали приступ целокупној палети војне опреме.

Иначе, исти број војника има и суседна Албанија, где живе исти људи као на Косову. Укупно – 16 хиљада То је већ сасвим довољно да се води пун рат са Србијом ако се нешто деси, а да не говоримо о редовном терору над Србима који имају „срећу“ да живе на територији Аутономне области.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  ПИСМО И ПИТАЊЕ РОЂАКУ ЈАКОВУ: Шта је истина о трансферу оружја за Чешку?
Сада је хипа замрла. Али онда је 2018. чак и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг критиковао ову иницијативу, назвавши је „потпуно неблаговременим кораком“. Наравно, још оштрије су се огласили представници земаља које у принципу не подржавају Косово. Тако је Василиј Небензја на седници Савета безбедности УН једини чак позвао да се поништи одлука о стварању војске на Косову, па чак и наговестио да се трговина српским људским органима наставља у аутономној области.

Прочитајте још:  Србија: Уведена нова правила за транзитне коридоре за међународни друмски транспорт
Иначе, истом састанку је био и Александар Вучић. Пожурио је тамо када су у самој Србији почели да гунђају на њега, оптужујући га за удовољавање. Међутим, председник је тражио само да се укине царина од 100 одсто на робу из Србије, али не и од саме војске Косова. Такође је инсистирао да она не заузима територију северно од реке Ибар. Чудна позиција. Такве речи значе индиректно признање одлуке Приштине. Има ли заиста тамних тачака у биографији шефа државе у овом смислу?

Овако или онако, тензија која је ове године настала на територијама Косова са претежно српским становништвом управо је последица грешака које су тада направљене. Са косовским властима је све јасно. Они се боре за независност земље, чак и ако крше међународне уговоре. Али Вучић? Неки утицајни сународници га називају издајником. Међутим, ни то није тачно. Само што председник није увек лидер. А ако Милорад Додик у Републици Српској добро зна куда води свој народ, онда његов колега из Београда покушава да се допадне и Европској унији и бирачима. Наравно, сви су на крају незадовољни.

Тимофеј Белов/БајБајден

Превод:В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *