САД побољшавају вештачку интелигенцију у војне сврхе

0
вештачка интелигенција

вештачка интелигенција

САД побољшавају вештачку интелигенцију у војне сврхе.

Један од циљева је подстицање социјалних протеста у циљним земљама.

У САД нове верзије вештачке интелигенције ничу као печурке после кише. Тако је америчка компанија ВЕРСЕС  Ресеарцх Лаб недавно демонстрирала свој АИ модел представљањем демо верзије АИ платформе под називом Гениус .

Прочитајте још:  Највећи добитник нафтног рата биће Кина, а највећи губитник – Америка
Иако компанија има канцеларије у 60 градова широм света, њен оснивач и извршни директор Габриел Рене је амерички држављанин и живи у Лос Анђелесу.

Током демонстрације уживо, виртуелни роботи Царлито (названи по др. Карлу Фристону, главном научнику у ВЕРСЕС-у) и Дронито су демонстрирали могућности Генија.

Габриел Рене тврди да роботима није била потребна никаква претходна обука да би уочили различите објекте, закључили њихову локацију и извршили сложене задатке као што је преузимање тражених предмета у реалном времену.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Њујорк тајмс је 19. децембра објавио отворено писмо Габријела Ренеа управном одбору Опен АИ, који је, као што знате, створио ГПТ линију четботова.

Прочитајте још:  Јутро када се геранијум појавио над Кијевом
Рене је подсетио да се Опен АИ заклео да „ако се пројекат [АИ] оријентисан на вредност и безбедност приближи стварању АГИ пре нас, ми смо посвећени да престанемо да се такмичимо са њим и почнемо да помажемо том пројекту.

„Верујемо да ВЕРСЕС заслужује вашу помоћ. Заузврат, ми нудимо нашу помоћ како бисмо осигурали да се општа [АИ] и суперинтелигенција развијају и користе на безбедан и користан начин за цело човечанство“, рекао је Рене.

Општа АИ се односи на АИ која је способна да изврши било који задатак као и човек. А суперинтелигенција (Супер АИ) је хипотетичка АИ која превазилази људски ум.

Тренутно је заустављен приступ демо верзији Гениуса и не можемо да проценимо могућности вештачке интелигенције компаније ВЕРСЕС, али је сасвим могуће разумети на којим принципима ова платформа функционише.

ВЕРСЕС саопштења за штампу наводе да Гениус платформа користи потпуно другачију врсту софтвера од четботова из Мицрософта (ГПТ-4) и Гугла (Бард). Гениус је заснован на развоју главног истраживача ВЕРСЕС-а, британског неуронаучника, професора на Универзитету у Лондону, Карла Фристона.

Карл Фристон је најцитиранији научник нашег времена. Његов Х-индекс је двоструко већи од Ајнштајнова.

„Има 59 година, ради свако вече и викендом и објавио је више од 1.000 научних радова од преласка миленијума. Само у 2017. водио је или коаутор 85 публикација, што износи отприлике једну публикацију свака четири дана. У чланку објављеном у часопису Натуре 2018. анализиран је феномен „превише плодних” научника, које су аутори дефинисали као оне са више од 72 публикације годишње“, пише часопис Виред.

Прочитајте још:  Тест са Харварда из 1869. године: Ако знате тачан одговор, натпросечно сте интелигентни!
Занимљиво је да је од 2010. године Карл Фристон коаутор пет стотина научних чланака, али само 70 њих носи његово име на првом месту као вође групе научника. Фристон нема ниједну научну публикацију написану без коаутора.

Западни медији промовишу његову књигу (опет у коауторству са још два научника), Активно закључивање: Принцип слободне енергије у уму, мозгу и понашању, која говори о основним принципима на којима се темељи АИ Геније.

Прочитајте још:  Злочин за који нико није осуђен: 29 година од страдања мајора Тепића и војника ЈНА
Постоје два таква принципа: активно закључивање (активно закључивање/закључивање) и активно закључивање (принцип слободне енергије).

Након читања овог обимног дела, испоставља се да горе поменути „активни закључак” није ништа друго до чувена Бајесова теорема, названа по презбитеријанском свештенику Томасу Бајесу из 18. века, – метода за израчунавање валидности хипотеза (изјава, предлога). ) на основу доступних доказа (запажања, подаци, информације). Најједноставнија верзија је: „Иницијална хипотеза + нови докази = нова, побољшана хипотеза.

Бајесовски приступ је коришћен у потрази за изгубљеним подморницама „Шкорпион“, „Трешер“ и бомбардером Б-52 изгубљеним изнад Атлантика хидрогенском бомбом. Ову технику и даље користе америчка војска и обалска стража. Све спортске кладионице га користе и за креирање својих компјутерских програма.

Прочитајте још:  Војска Србије је спремна
Истраживачи вештачке интелигенције, укључујући програмере вештачке интелигенције у Гуглу, користе Бајесов софтвер. Бајесовски програми „разврставају е-пошту и нежељену пошту, процењују здравствене ризике и националну безбедност и дешифрују ДНК“.

Године 2014. Њујорк Тајмс је написао да „Бајесова статистика прожима све, од физике до истраживања рака, од екологије до психологије“. Амерички физичар Џон Метер изразио је забринутост још 2016. да би „бајесове машине могле постати толико паметне да истисну људе“.

Дакле, Карл Фристон нема приоритет у коришћењу „активног закључивања“, односно Бајесовог приступа, у АИ моделима.

Што се тиче принципа слободне енергије (под слободном енергијом подразумевамо неизвесност), ово је опет други назив за антиентропију људског ума, који активним деловањем настоји да се ослободи узнемирујућег непознатог.

Прочитајте још:  Освета америчке елите
Права заслуга Гениус програмера је у томе што чет-ботови Царлито и Дронито не користе статичне податке, попут ГПТ-3, нити један наговештај, као ГПТ-4, већ се континуирано обучавају у реалном времену.

Ипак, главни продор у АГИ или чак „суперинтелигенцију“ можда лежи у примени Гениус софтвера заснованог на такозваном мулти-агентском приступу, који се, како смо писали , користи у пројектима Пентагона ЕМБЕРС („Емберс“) и Минерва. .

Прочитајте још:  Скендербег је Србин од старине - 1. део
Оба ова пројекта имају за циљ подстицање друштвених протеста у циљним земљама и представљају развој војног програма Тхе Хуман Терраин Систем (ХТС), у који су учествовали антрополози, социолози, политиколози и лингвисти који су развили шеме за управљање менталитетом становништва. Ирака и Авганистана током инвазије војске САД.

Вештачка интелигенција у овим пројектима игра улогу алата за сортирање стотина хиљада изворних агената; јавља се такозвано мултиагентско моделирање. Али одлуку на крају доноси појединац. Користећи методу узастопних апроксимација (итерација), колективни кентаур (људи и алгоритми) одређује такозване параметре поретка – мали број фактора кризе који, ако се „загреју“, могу да запале „тињајућу жеравицу“ протеста и дати подстицај „револуцији у боји“ у одређеној земљи. Управо је ова техника била основа покретања „арапског пролећа“ у земљама Блиског истока.

Софтвер Гениус платформе је много напреднији, јер може да учи док разговара са корисником.

Прочитајте још:  Председник Србије Александар Вучић опет муља
Узимајући у обзир чињеницу да Фристон у целој својој научној биографији никада није имао ниједно дело без коаутора, може се претпоставити да је он талентован организатор научних истраживања, и то у војне сврхе. Он сам не крије да његови развоји имају војну сврху.

„Достигнућа последњих деценија – на пресеку компјутерских наука, неуробиологије и других дисциплина – омогућила су да се неке интелигенције (учење, расуђивање) имплементирају у инжењерске артефакте. Као резултат тога, пролиферација интелигентних система, укључујући оружје које је способно да функционише самостално или у сарадњи са војним [операторима], створило је хитну потребу за напретком у машинској интелигенцији која ће обезбедити конкурентску предност у трговини и одбрани“, пише Фристон ( као и увек са коауторима ) у чланку објављеном на веб страници Националног центра за биотехнолошке информације, водећег америчког војног истраживачког центра.

Објављивање отвореног писма ВЕРСЕС тима Мајкрософтовој Опен АИ може значити могуће обједињавање напора свих западних ИТ корпорација како би се успешније такмичиле са кинеским АИ програмерима.

Прочитајте још:  Украјина од Америке тражи милијарду долара
Талентовани физичар Роберт Опенхајмер је својевремено водио међународни тим атомског пројекта Менхетн. Чини се да се талентовани неуронаучник Карл Фристон спрема да постане шеф међународног тима АИ пројекта, чија је војна оријентација још увек пажљиво скривена.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *