Може ли Србија дати породицама са више деце посебан статус као Русија

3
рас, србија

(фото:Наука и култура)

Да ли Србија има снаге да, по угледу на Руску Федерацију, породицама са троје и више деце да посебан статус и сертификат који им пружа различите привилегије у виду социјалних давања, пензионих и пореских олакшица, радног права, јефтинијег становања, школовања итд.

Наиме, председник Русије Владимир Путин посебним указом одредио је да ће 2024. бити Година породице, уз образложење да је већи наталитет национални приоритет.

Сличне пронаталне политике креиране су и из Београда, а последња у низу коју је представио шеф државе Александар Вучић, “Скок у будућност – Србија ЕКСПО 2027” за период од 2024. до 2027. године, јесте већа помоћ за родитеље од маја или јуна ове године – за прво дете више од пола милиона динара, за друго 600.000 динара, а за треће и четврто још више.

Познато је да Влада Србије води битку на три главна фронта и у оквиру три стратегије: за репродуктивно здравље, подстицаје рађања и достојанственог старења. Влада је донела и одређене мере: од директних субвенција за породице са децом, увећаних родитељских додатака за прво, друго, треће и четврто дете, субвенције од 20.000 евра за куповину прве некретнине за мајке, финансијске подршке мамама предузетницама, преко повећања броја места у вртићима, неограниченог броја покушаја вантелесне оплодње, до јачања регионалних центара у циљу спречавања унутрашњих миграција и друго.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

РТ Балкан истражује које методе би поспешиле породице без деце или с једним до два детета, да се одлуче на рађање више беба, тј. учиниле да Србија постоји и за сто година.

Прочитајте још:  Вучић каже да је рано да га сахрањују

Према подацима из Пописа становништва из 2022. године, у Републици Србији има укупно 1.311.712 породица с децом, односно 69 одсто од укупно 1.904.314 породица.

“Најзаступљеније су породице са једним дететом (54,3 одсто), следе породице с двоје деце (36,1 одсто), затим породице с троје деце (7,8 одсто), док је удео породица са четворо и више деце мањи од 2 одсто”, наводи се на сајту РЗС-а.

Владица Гавриловић из Удружења “Покрет за децу”, и сам отац троје малишана, за РТ Балкан каже да је према стратегији потребно да се број породица с троје деце повећа чак шест пута.

“Велике породице су битне због демографске структуре становништва, односно питања да ли ће Србија постојати за један век или неће. Према националној стратегији за подстицај рађања из 2009. године још је наведено да би требало забележити скок, тако да породица с троје деце буде 45 одсто, с двоје деце 44 одсто и са једним 11 одсто”, објашњава он и додаје да породицама са више деце треба указати поштовање и охрабрити их, како би осетили да су пожељан модел за друштво.

Предлог са којим је пред ресорно министарство изашла родитељска удружења и синдикати рада јесте да се такве мајке награде са превременим одласком у пензију, са 15 година радног стажа и после 55 године старости. Иницијални предлог не подразумева да би се пензија повећавала са сваким следећим рођеним дететом, али се инсистирало да износ националне пензије буде у висини просечне зараде.

Према постојећем Закону о пензијско-инвалидском осигурању, мајка троје и више деце не добија националну пензију, али јој се зарачунава посебан стаж.

Прочитајте још:  Заједница српских општина је још једна у низу превара и обмана грађана Србије у чијој позадини се крије предаја Косова и Метохије

“Новчана средства јесу вид социјалних давања, веома важан фактор, али не и пресудни. Поред тога, треба увести помагање у покретању бизниса, куповини сеоских домаћинства, умањење рачуна, неплаћање школског прибора, школских стипендија, бесплатног превоза, привилегија за пето дете итд. Најпозитивније су мајке одреаговале на ранији одлазак у пензију, то би их највише обрадовало јер оне имају два радна века, на послу и код куће. То је три рођендана више, три родитељска састанка, три температуре, богиња, колико је то опраног веша, итд. То је озбиљан труд – родити и извести децу на прави пут”, истиче наш саговорник.

Наглашава да кад оперски певачи, балетани, порески инспектори и рудари имају право на бенефицирани радни стаж, зашто не би и мајке са више деце.

Драган Тодорић из Савеза самосталних синдиката Београда каже да се по том питању тренутно ништа не дешава.

“С обзиром на то да се знало да ће избори бити расписани за децембар, Министарство за бригу о породици је примило наш предлог, имали смо један састанак на коме смо се сложили да су то добре мере за које су потребни време и новац, али се начелно ништа није догодило. На агенди Владе Србије то још увек није тема број један. Брине се о финансијским давањима, то не може да се оспори на било који начин, али то није довољно. Приоритет треба да буде усклађивање рада и родитељства, а с тим у вези, наш предлог је да се скрати радно време на шест сати, или уведе четвородневна радна недеље за мајке. То би поправило квалитет живота и функционисање породица са више деце, зато ћемо ми наставити да вршимо притисак после формирања Влада”, поручио је синдикалац.

Прочитајте још:  Може ли Србију задесити судбина Албаније? Ово су најкритичније тачке у Србији!

Бивши министар за бригу о породици Ратко Дмитровић за РТ Балкан понавља да је новац важан у борби против беле куге и против демографског суноврата, али није пресудан.

“Најтежа демографска ситуација у савременом свету је у најбогатијим земљама. Јужна Кореја, светска економска сила, уложила је у једном десетогодишњем периоду 100 милијарди долара у поправљање демографске слике. Резултат? Нула. На почетку су имали мали помак, а онда су се вратили на старо. Такође и најбогатије земље ЕУ одвајају милијарде, уводе стимулативне мере, имају висок стандард а стопа фертилитета им је иста, као на пример у Србија. Сви смо у Европи око 1,5 до 1,8 (Француска), а проста репродукција је на 2,1. У споменутој Ј. Кореји та стопа је 0,7. Кореја нестаје муњевитом брзином”, закључује Дмитровић.

Каже да су два разлога за то.

“Први је нови систем вредности савременог човека, у којем деца одавно нису наше највеће богатство. Сада су то материјална добра, брендови, путовања. Други је метрополизација. Демографска слика не може да се поправи у градовима, посебно не у великим градовима. Тамо се руши”, подвукао је бивши министар.

Сања Илић / РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

3 утиска на “Може ли Србија дати породицама са више деце посебан статус као Русија

  1. Šta će to nama kad kao država idemo ka neminovnom kraju? Predzaduženi, bez mogućnosti da to vratimo kada poverioci zatraže, sa “čvrstim kursom” koji olakšava uvoz parama od kredita i uništava izvoznike i domaće proizvođače tako da bez kredita možemo samo da poumiremo,… Čemu povećavati broj budućih stradalnika? Da smo vodili obrnutu politiku, to bi bio prioritet, ovako je zločin stvarati generaciju budućih robova. Kad nam uzmu sve što žele, tada ćete videti na šta će ova zemlja u vlasništvu ekonomskih okupatora ličiti. I ne upoređujte sa Rusijom, to je poređenje tipa pokvareni fića i rols rojs.

    1. Не треба никада клонути духом и предати се!
      Угледајте се на наше претке, па и савремене народе са великим прираштајем.
      Највише се рађа онда и тамо где је најтеже!
      Најмање се рађа тамо где су најбогатији.
      Изгледа да је материјално сиромаштво обрнуто сразмерно богатству душе, а за децу је најбитнија родитељска љубав и спремност на одрицања.

  2. Предлози у циљу повећања наталитета

    1) Питање здравља и безбедности деце!
    2) Престанак пљачке родитеља под уценом преко деце, која почиње још од вртића!
    3) Већ од 3. или 4. детета мајкама или самохраним очевима признавати степен стручне спреме једнак броју рођене и неговане деце и такву државну плату. Уместо тога може се таквим родитељима давати приход који се даје хранитељским породицама.
    4) Паре за то обезбедити из пореза на бездетство и мање од 2 деце по породици.

    Образложење:

    1) Мора се увести цензура Интернета и у медијима (дигитална хигијена), забрана рада угоститељских објеката у стамбеним зонама после 21:30, немилосрдно сузбијање болести зависности, побољшавање услова за пословање у унутрашњости земље у односу на велике градове, …
    2) Нови уџбеници сваке године, школски туризам (зимовања, екскурзије, …) су обичан снобизам усмерен против деце. У СФРЈ је то све било организовано много боље, умереније и примереније.
    3) Оне које рађање условљавају новцем, боље да не рађају јер у себи немају оно најбитније, а то је љубав према деци и спремност на нека одрицања због родитељства!
    4) Мајка која роди и негује 4 деце не даје мањи допринос заједници од службенице на шалтеру министарства, она са 7 деце од учитељице, саветнице у министарству, … Заједница/држава треба да им узврати за то, а не да их са децом препусти на милост и немилост …
    5) Они који желе да једу морају да однегују земљорадника, пекара и месара; да буду лечени лекара и медицинску сестру; да станују, пију воде и греју се мајстора и инжењера; … Ако не могу или неће, онда треба да плате онима који су спремни на одрицања због деце. (Сигуран сам да се због оваквог пореза не би љутили они који из здравствених разлога не могу да имају децу.)
    6) Ко то да спроведе – колонијална упрева неће сигурно?! На нама је да се изборимо за опстанак како су и наши преци и многи народи у прошлости и садашњости.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *