Како заштитити децу од украјинских обавештајаца

0

Како заштитити децу од украјинских обавештајаца.

Позивају се на бројеве телефона малолетника са територије Украјине – са циљем да се изазову експлозије у вишеспратницама. У исту сврху деца примају поруке у инстант месинџерима и друштвеним мрежама. Ову поруку је 24. јануара објавило руско генерално тужилаштво.

Нови пример деловања украјинских телефонских терориста постао је познат 19. јануара. Зазвонио је телефон у стану у једној од вишеспратница у улици Елнинскаја у московском округу Кунцево (у овом случају то је био кућни телефонски позив).

Када се десетогодишњи дечак јавио на телефон, нападачи су се представили као комунални радници и убедили га да упали гас на шпорету и упали шибице „како би проверио притисак гаса“. На срећу, дечак није послушао „инструкције“ и, позвавши мајку, испричао је о чудном разговору. Жена је инцидент пријавила хитним службама, које су утврдиле да је позив на московски фиксни телефон стигао са територије Украјине.

Прочитајте још:  Турска може да затвори Босфор и Дарданеле, али Русија ће имати право да врати своју флоту у базу
Такви позиви – које, према речима полицајаца, организује СБУ уз техничку подршку ТсИПсО (Информационо-психолошких оперативних центара) украјинских снага за специјалне операције – сами по себи нису новост. На пример, у септембру 2023. године забележена је серија позива о „минирању“ руских школа, бродова, железничких станица, аеродрома и трговачких центара.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Раније, у јулу-августу, талас паљевина на војну регистрацију и релејне кабинете на железници захватио је Русију. Како је приметио Регнум , најчешће се испоставило да је саботажа дело пензионера или тинејџера. Слични случајеви се бележе и сада: 7. јануара приведено је троје школараца док су покушавали да запале релејни кабинет на станици у Љуберцу код Москве; најмлађи од приведених имао је 12 година. У већини случајева, „регрутовање“ (чије средство је била уцена) одвијало се преко телефона.

„Понекад једноставно прете да ће изазвати невоље или чак убити рођаке и пријатеље. Али без обзира на изговор, све се завршава исто: захтевом да се запали војна, транспортна или банкарска инфраструктура“, наводи се у поруци Министарства унутрашњих послова од августа прошле године.

Сада – судећи по извештају Генералног тужилаштва – објекти украјинског развоја више нису тинејџери, већ деца.

А главни алати су дезинформације и играње на поверење. Подсећамо да се јављају у име градских служби.

„Бела листа“ у телефону, приступ деце Интернету

Најједноставније правило противдејства, на које је у поруци подсетило и Генерално тужилаштво, јесте да не морате да ступате у контакт са непознатим особама, укључујући телефоном (фиксном или мобилном) и друштвеним мрежама, без обзира у чије име ови странци појавити.

Прочитајте још:  Србија има обавезу и правну и духовно да призна референдум у Русији
Ако је дете још веома мало и не разуме довољно шта је добро, а шта лоше, родитељима може помоћи ограничавањем долазних позива тако да дететов телефон прима позиве само са ограниченог броја бројева, каже стручњак за сајбер безбедност и ИТ стручњак Алексеј Курочкин рекао је за ИА Регнум .

„И телефони и оператери имају такве функције, постоје различите могуће опције. Тада до детета могу да дођу само они који су у адресару – мама, тата, бака, неки блиски пријатељи“, коментарише стручњак.

Принцип „беле листе“ ће боље функционисати, јер се сумњиви бројеви могу додавати на „црну листу“ бесконачно.

Прочитајте још:  „Жути прслуци“ поново на улицама због вакциналног пасоша (Видео)
Исто се може учинити и са интернетом у животима деце.

Упркос чињеници да се филтрирање забрањених сајтова већ дешава на државном нивоу (Роскомнадзор, телеком оператери и провајдери блокирају злонамерне странице), на Ворлд Виде Веб-у још увек постоје ствари које мало дете не може да прочита, иако нису забрањене.

У овом случају „ постоје разни програми за рачунар; оператери имају такозване дечије интернет сервисе, где су листе дозвољених страница већ конфигурисане. Родитељи такође могу да направе белу листу сајтова које дете може да посећује, али остали не могу “, објашњава стручњак.

Безбедност и дигитална хигијена

Међутим, мало је вероватно да ће тинејџера бити могуће потпуно изоловати од спољашњег света, па родитељи треба да објасне тинејџерима да сваки позив, било која порука на интернету морају бити пажљиво проверени.

Одлуку можете донети тек након консултације са родитељима и без подлегања могућој журби уљеза.

Из Тужилаштва апелују на родитеље да својим школарцима (ако остану сами код куће) дају упутства за коришћење гасне опреме. Да нико не би био убеђен да „спроведе превенцију” отварањем гаса на горионицима.

Прочитајте још:  У Закарпатју приведен 20-годишњи "пензионер"
Ништа мање важни су и разговори о дигиталној хигијени, како би тинејџер знао да лични подаци, адресе, лозинке не смеју да се откривају, као и да се не сме реаговати на трикове преваранта и терориста.

„Ако неко нешто упорно тражи, а дете је и даље сигурно да треба дати одговор, ту се дешава нешто важно, онда треба да приђете одраслој особи и да у дијалог укључите одраслу особу која ће адекватно одлучити о току. акција ”, – каже Курочкин.

Праћење контаката, али деликатно

Прочитајте још:  Мелитопољ: Нема више украјинских застава (видео)
Штавише, одрасли треба да размишљају о томе са ким њихова деца комуницирају.

Невоља не долази увек из једног позива или поруке – може бити реч о дугој психолошкој обради, која често почиње као невина комуникација. Када је у питању безбедност детета, можда је вредно проверити са ким има контакте, с ким се дописује, зашто има необичне мотиве и размишљања?

„Не морате то да радите директно да би дете видело и осећало се пониженим. Али некако морате пратити контакте и друштвене мреже. Родитељ то мора да уради како би одмах спречио и блокирао у најранијим фазама“, рекла је психолог Анастасија Булгакова за ИА Регнум .

И деца су под снажним утицајем слика, напомиње саговорник. Деца не размишљају логично, али помоћу слике, примера, можете објаснити детету како треба, а како не треба да се понаша.

„Можете пронаћи добре филмове, добре књиге. Покажите им лаке кратке приче о томе до чега је довело понашање тинејџера који су комуницирали са одређеним екстремистима. И тада ће дете, као у времеплову, моћи да види шта ће му се догодити“, каже Булгакова.

Прочитајте још:  Верници којима није дозвољен улазак у Почајев најавили штрајк глађу
Осим тога, важна је подршка споља, јер због узраста, понашање деце карактерише одбацивање утицаја родитеља, упозорава психолог. За дете ментор може бити старији пријатељ, учитељ или тренер који ће успоставити пријатељски однос са тинејџером, говорећи на језику који дете разуме.

Причајући приче на приступачан начин, моћи ће да објасне деци како и зашто криминалци спроводе своје активности, као и до каквих резултата такве радње доводе. Родитељи не би требало директно да уводе тешке разговоре са својом децом, а такве разговоре ће чути тинејџери, објашњава Булгакова.

Михаил Захаров/Регнум

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *