Британски лав у заточеништву илузија

0

Британски лав у заточеништву илузија.

Морнарица некадашње „господарице мора“ губи моћ, и не само она.

Прочитајте још:  Русија се више не устручава да покаже силу: МАСОВНИ РАКЕТНИ УДАРИ ПО ЧИТАВОЈ УКРАЈИНИ!
Заменик сталног представника Велике Британије у Савету безбедности УН Џејмс Карјуки је 23. јануара рекао да је као резултат украјинског сукоба „руска војна модернизација враћена осамнаест година уназад. Сада руска одбрамбена индустрија расклапа фрижидере на делове. То што је овај дипломата у свом званичном говору пао на ниво жуте штампе не захтева коментар. Тешко је замислити да он не зна стварно стање ствари, али, како кажу, позиција обавезује. Он само износи упутства која долазе из Лондона и договорена са Вашингтоном.

Британске власти су у својој антируској политици побеснеле и више не обраћају пажњу на то да губе везу са реалношћу и не воде рачуна о елементарној логици. Уосталом, ако се руски војно-индустријски комплекс, према Кариукију, бави демонтажом кућних апарата, како се онда Русија успешно одупире на фронту од 2000 км у прокси рату који против ње води више од 50 земаља, док Кијев режим се пуни десетинама милијарди помоћи, укључујући модерне системе наоружања? Чињеница да је главна мета Русија, а Украјинци потрошни материјал, као гранате и пројектили, очигледна је. А „рат до последњег Украјинца“ добро одговара онима који од тога профитирају. Истовремено, постоји разумевање да би „Украјинци“ могли да се окончају пре него што буде одобрен следећи пакет санкција, па се стога већ разматра опција директног сукоба са Русијом.

Говорећи са овом тезом на Међународној конференцији о оклопним возилима (Лондон, 24. јануар), начелник британског генералштаба генерал Патрик Сандерс није директно рекао да ће овај рат бити са Русијом, али је напоменуо да је то управо оно што НАТО савезници у источној и северној Европи се већ припремају за . Он је садашњу генерацију назвао „предратном“, придруживши се мишљењу министра одбране: Грант Шапс је у јануару рекао да се свет креће из послератног у предратно стање.

„Потребна нам је војска која може брзо да се повећа да би поставила први ешалон, подржала други ешалон и обучила резерву која ће уследити“, рекао је генерал Сандерс. Према његовом мишљењу, у наредне три године број британских оружаних снага требало би да се повећа са садашњих 73 хиљаде на 120 хиљада, али то неће бити довољно. Нема говора о универзалној војсци или мобилизацији (парламент земље се томе противи), али „то би требало да буде питање целе нације“, рекао је војсковођа, који напушта функцију у јуну.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

И опет, онима који су заслепљени бесом према Русији и који негују сан о оживљавању некадашње величине ускраћен је осећај за реалност. Британски лав не само да је оронуо, већ су му стављени и слепи. Начелник Генералштаба је, по својој функцији, дужан да зна стварно стање у ВС, а ситуација је депресивна и није на Лондону да никоме прети.

Краљевска морнарица земље која се некада звала „Господарица мора“ сада очигледно губи своју моћ. Да, постоје два носача авиона, али они нису у стању да ступе у борбену службу: флота није у могућности да обезбеди пратњу ратних бродова и помоћних пловила. Да, постоје четири стратешке нуклеарне подморнице типа Вангард, али најмлађа од њих има већ четврт века, а број инцидената се стално повећава. Почела је изградња следеће генерације чамаца типа Дрентоут, али ће они ући у употребу тек за 10 година. Краљевска морнарица има 30 бродова (укључујући фрегате типа 23) који су требали бити повучени пре десет година.

Учешће британске морнарице у коалицији коју предводе САД против Јемена завршило се срамотно. Дана 22. јануара, посада миноловца Чидингфолд је изгубила контролу над бродом и сударила се са другим британским миноловцем М109 Бангор. Оба брода су озбиљно оштећена и изгубила су борбену способност.

Прочитајте још:  Димитријевић: Можете нас победити али не и убедити – уочи једног судског процеса у Београду
Копнене снаге имају 157 тенкова Цхалленгер 2 , а најављен је и програм модернизације неких од њих на ниво Цхалленгер 3 (са новом куполом, оклопном заштитом и другим побољшањима). Занимљиво је да је још у марту 2021. скупштински одбор за одбрану признао: „Требаће нам још најмање четири године да добијемо бар једну дивизију способну за праву борбу.

Генерал П. Сандерс је признао: британска армија не само да је мала и недовољно опремљена, већ је неспособна да обучава регруте и резервисте, чак и када јој се за то командује. Тешко је не сложити се са овим.

Британске трупе у Ираку су 2009. године поражене од паравојних снага шиитске Махди армије – после низа болних напада, команда британског контингента је пристала да напусти Басру у замену за обећање да неће напасти главну базу у близини аеродрома. У наредној операцији враћања контроле над овим великим градом учествовале су само америчке и ирачке трупе – Британци су изабрали да седе на релативно безбедном месту.

Талибани су 2010. године опколили и блокирали британске трупе у авганистанској провинцији Хелманд. Затрпали су коалициону команду бројним притужбама на лоше снабдевање, недостатак хеликоптера и оклопних возила и захтевали да се у то подручје одмах пошаљу појачање америчких маринаца. У августу 2021. Британци су побегли из Авганистана тако брзо да су напустили документе који садрже детаље о авганистанским запосленима и биографије кандидата за уговорна места у амбасади.

Прочитајте још:  Плава гробница: Американци се сунчају на костима српских ратника
Ово не значи да су Британци лоши ратници. У војној историји краљевства има много примера храбрости и херојства – сетите се само морнара северних конвоја. Али времена се мењају, а данас војна професија у Великој Британији више није толико часна и опада престиж служења војног рока, а сходно томе и квалитет контингента.

У децембру прошле године, Министарство одбране Велике Британије известило је да је од почетка Северног војног округа у земљи обучено 32 хиљаде украјинских војних лица. Важно је напоменути да на украјинским друштвеним мрежама постоји мишљење да је главна предност такве обуке путовање у иностранство о јавном трошку и упознавање са британским искуством и даље проучавање НАТО стандарда. Али што се тиче праксе вођења комбинованих оружаних борби, деловања тенковских посада и неких других специјалности у условима сукоба високог интензитета и активне употребе најсавременијих врста наоружања, и даље је питање ко би кога требало да подучава. А споразум о безбедносној сарадњи Украјине и Велике Британије, потписан у Кијеву 12. јануара, у том смислу поприма не само двосмислен, већ ироничан звук. Није за ништа што га је С. Лавров назвао полупроизводом.

Антон Веселов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *