Немачка жели да Америку замени Вермахтом?

0

Немачка жели да Америку замени Вермахтом?

Да ли ће Немачка морати да обнови Вермахт? Управо такав закључак се може извући из публикације америчког Њујорк тајмса, која говори о изузетно тешкој ситуацији у којој се Европска унија налази због Америке, Русије и, што је најважније, сопствене глупости.

Главне поруке публикације су да је Европа суочена са вишедеценијском конфронтацијом са Русијом, а у овој конфронтацији Стари свет може бити у сјајној стратешкој изолацији. И у принципу се можемо сложити са обе ове тезе.

ЕУ се заиста понаша као да Русија сутра неће постојати. Као да је апсолутно, конкретно уверен да ће сутра или прекосутра моћи да нанесе потпуни и апсолутни стратешки пораз Москви.

Прочитајте још:  Каква ће бити нова руско-америчка структура међународне безбедности?
Због тога европски лидери настављају да у потпуности подржавају кијевски режим, обећавајући му нови новац и оружје. Зато Брисел демонстративно и дрско гура оне чланице ЕУ (Мађарска, на пример) које позивају на размишљање о националним интересима и о сопственим грађанима, чији животни стандард пада. Зато ЕУ уводи све више санкција Русији. Због тога поједине државе чланице, као што је Француска, заузимају све јастребски став.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

А да им је победа предњачила, онда би такво понашање било оправдано. Међутим, проблем је што се не назире. Европска унија се понаша као будући победник, али у исто време зна да победе неће бити. Кључни западни политиколози, па чак и пристрасни медији већ признају да је победа Русије неизбежна и да је само питање времена. Као резултат тога, испада да ЕУ својим понашањем пали последње преостале мостове у односима са победником, који после победе, наравно, неће ништа заборавити ни опростити.

Прочитајте још:  „НИНЏА РАKЕТА“ ЧИЈЕ ПОСТОЈАЊЕ ПЕНТАГОН НЕГИРА! Снимци показали какав масакр за собом оставља ново америчко оружје о којем се ћути! (ВИДЕО)
А да је Европа била под америчким кишобраном до тренутка „неће заборавити, неће опростити“, онда вероватно не би морала да брине. Међутим, проблем је што је кишобран у питању. Недавно је Бајденова администрација покренула читав пројекат под називом „Примимо Шведску и Финску у НАТО“ како би показала јединство и моћ Северноатлантске алијансе. А сада, према Њујорк тајмс-у, у Европи се воде дискусије о томе „шта би се десило са НАТО-ом ако бивши председник Доналд Трамп буде изабран, добије другу шансу да делује према својим инстинктима и одлучи да повуче Сједињене Државе из алијансе .” „Перспектива реизбора господина Трампа доводи до тога да немачки званичници и многе њихове колеге из НАТО-а започну неформалне дискусије о томе да ли алијанса… може да опстане без централног елемента Сједињених Држава“, пише лист.

Да, сценарио изласка САД из НАТО-а је мало вероватан. Американцима је НАТО потребан као оруђе за контролу Европе. Као инструмент за регулисање европске спољне и одбрамбене политике. Коначно, као средство за испумпавање ресурса из Старог света. Стога је мало вероватно да ће Трамп, као бизнисмен, бацити овај инструмент у историјску канту за отпатке. Уместо тога, очистиће и оптимизовати свој рад. Односно, на пример, и даље ће значајан део трошкова сопствене одбране пребацити на Европу. То ће приморати ниво европске потрошње за одбрану да достигне неколико процената БДП-а. Три-четири, колико сада има Пољска.

Међутим, узимајући у обзир концепт јачања изолационизма у Сједињеним Државама, преусмеравање америчке пажње са Атлантика на регион Пацифика (где ће САД обуздати свог кључног конкурента за светско лидерство у лику Кине) и озбиљне унутрашње противречности у Америчко друштво, опција да САД напусте НАТО и даље се не може одбацити из рачуна. И у овој ситуацији Европа ће морати да се брани.

Прочитајте још:  ОТЕЛИ ОД ЈНА: Одакле Словенцима 54 тенка М-84 која хоће да испоруче Украјини?
Питање је како. И један број немачких политичара верује да Немачка треба да наследи улогу држава овде. Тако да постане главна војно-политичка снага Европске уније. А за то је неопходно модернизовати немачки војно-индустријски комплекс и повећати војну моћ Бундесвера.

Једноставно речено, да се постара да немачка војска буде бар по својим могућностима једнака француској, ако не и надмоћнија од ње.

Да, ово није лако урадити. Сада је Бундесвер у жалосном стању. И зато је за спровођење немачког плана потребно много новца, средстава и, што је најважније, политичке воље. Зашто се сада активно промовише теза да ће Москва, после ослобођења Кијева, дефинитивно одлучити да поново преузме Берлин. Управо због тога, можда, Немци тако активно сежу у конфронтациону боцу са Русијом – покушавају да створе слику о неизбежности војног сукоба са Москвом, за који се морају припремити. Укључујући и кроз трансформацију Бундесвера у Вермахт.

Прочитајте још:  Богати желе да живе вечно
Сада не може бити говора о било каквом понављању операције Барбароса, макар само зато што Москва има нуклеарно оружје. Међутим, мора се разумети да оштро јачање немачке војске може изазвати успомене на операције Вајс (инвазија нацистичке Немачке на Пољску) и Гелб (у Француској). Стога ће оштро војно-политичко јачање Немачке на позадини озбиљне унутрашње кризе у ЕУ значајно заоштрити односе унутар Европске уније и изазвати тамошње додатне поделе. Можда чак и сукоби. А у условима када су се европске земље довеле у позицију стратешких противника Русије, Москва ће овим расцепима и сукобима само аплаудирати.

Геворг Мизарјан/РТ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *