О суманутим плановима Вашингтона да напусти руски уранијум

0
руски уранијум

руски уранијум

О суманутим плановима Вашингтона да напусти руски уранијум.

У сваком случају, тржишта многих других земаља пружају значајне могућности за Росатом.

Прочитајте још:  Русија ће на суђењу изнети све материјале о злочинима Оружаних снага Украјине
Западне земље се враћају развоју нуклеарне енергије, коју је Европска унија коначно препознала као еколошки прихватљиву, пише француски лист Ле Фигаро. Обнављање изградње нуклеарне електране довело је до повећања потражње за уранијумом, а његова цена је порасла изнад 100 долара.

„Двадесет нуклеарних реактора се гради или планира у Индији, 222 се граде, планирају или проучавају у Кини… У изградњи је 60 реактора широм планете, 110 у пројектовању и више од 300 пројеката у студији, Ворлд Нуцлеар Листе удружења. Укупно, ово је више од приближно 436 оперативних реактора, који су произвели 10% светске електричне енергије 2022. године .

Данас четрдесетак земаља улаже у нуклеарну енергију. Прошлог децембра, САД, Велика Британија, Француска и 18 других држава најавиле су да ће „утростручити своју нуклеарну снагу“ до 2050. Земље попут Шведске или Јапана одлучиле су да наставе изградњу нуклеарних електрана. Упркос противљењу Немачке и Аустрије, Европска унија је коначно уврстила нуклеарну енергију на своју листу зелених технологија.

Западне земље продужавају век трајања нуклеарних електрана. Француска компанија ЕДФ недавно је објавила планове за одлагање затварања четири реактора у Великој Британији, док Кина и друге земље граде нове реакторе. Влада Велике Британије такође циља на нуклеарну експанзију изван две ЕДФ нуклеарне станице које су тренутно у изградњи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Светогорски игуман Партеније оштро иступио против вакцинације против корона вируса
Оживљавање глобалног интересовања за нуклеарну енергију изазвало је озбиљно повећање цена уранијума. Цена уранијума, која се скоро удвостручила 2023. године, наставља да расте. Спот цена уранијум оксида је већ премашила 94 долара по фунти, достигавши ниво први пут 2007. године, када се догодио глобални бум мирних атома. Разлози за нагло повећање цена сировина су све веће интересовање за нуклеарну енергију, појачана активност инвестиционих фондова, престанак производње у Нигеру и страхови индустрије од увођења америчких санкција на испоруке из Русије. Аналитичари не искључују даље вишеструко повећање котација, иако је обим понуде на тржишту и даље велики.

Залихе уранијума нису одржале корак са растућом потражњом, каже Џонатан Хинзе, председник компаније за истраживање нуклеарне индустрије УкЦ. Тако се Казахстан, водећи светски произвођач уранијума (43% залиха у 2022, према Светској нуклеарној асоцијацији), суочио са логистичким проблемима, посебно са недостатком сумпорне киселине која се користи за рударство.

Тржиште је такође забринуто, према Хинзеу, због војног удара у Нигеру, који обезбеђује 4% светске производње уранијума. Сви ови фактори су појачани појавом финансијских играча који купују и држе значајне резерве уранијума и подижу цене. Највећи од ових шпекуланата је канадска компанија Спротт Пхисицал Ураниум Труст , која је прошле године контролисала око 30 хиљада тона руде уранијума.

Прочитајте још:  Почиње? – из Русије jављају о проблемима у раду Google и Youtube
Међу факторима који изазивају убрзање раста цене уранијума, С&П Глобал Цоммодити Инсигхтс наводи ограничену понуду (на пример, канадски Цамецо је снизио прогнозу производње уранијума у ​​два своја рудника 2023. године) и геополитичке ризике који би могли да утичу на испоруке уранијума из Русије и Нигера. . Међутим, главни покретач раста цена у С&П-у је куповина уранијума финансијским фондовима. Заиста, канадски шпекулативни фонд Спротт повећао је своје резерве уранијума у ​​складиштима за још 6,6% од почетка године.

Русија контролише скоро 50% капацитета за обогаћивање уранијума који се користи као нуклеарно гориво за нуклеарне електране, користећи најефикаснију технологију гасних центрифуга. Сједињене Државе су купиле уранијум од Русије 2023. за рекордних 1,19 милијарди долара. У 2022. години увоз је износио 830 милиона долара.Укупно је увезено 701,8 тона уранијума у ​​2023. години.

Истовремено, Запад је забринут због доминације Русије на тржишту обогаћеног уранијума. „Иако има довољно налазишта уранијума до 2100. године, само неколико земаља га копа. Казахстан, Канада, Намибија и Аустралија чине до 80% производње овог минерала. До 2040. биће потребно скоро дупло више нуклеарног горива, што заоштрава конкуренцију… Потешкоће настају у обавезној фази обогаћивања уранијума: скоро половина капацитета за овај процес налази се у Русији. Москва испоручује преко 20% обогаћеног нуклеарног горива за америчке нуклеарне електране“, пише Ле Фигаро. 

Сједињене Државе настоје да смање зависност од руског уранијума. У децембру 2023. Представнички дом америчког Конгреса одобрио је нацрт закона о забрани испоруке руског обогаћеног уранијума америчким нуклеарним електранама до 2040. године. Али документ и даље мора да прође кроз Сенат, након чега га Џо Бајден мора потписати. Али овај закон и даље садржи рупе у закону које ће омогућити увоз руског уранијума. Према Блумбергу , закон дозвољава његов увоз до 2028. под посебним дозволама како би се америчким предузећима дало времена да пронађу алтернативне добављаче.

Прочитајте још:  Председник Финске и премијер Шведске разговарали су са Бајденом о чланству у НАТО
Вашингтон намерава да потпуно обустави увоз руског обогаћеног уранијума од 2028. године и у ту сврху гради сопствени ланац снабдевања нуклеарним горивом. „За сада, Москва доминира тржиштем, а многе источноевропске земље остају зависне од њеног уранијума за своје реакторе совјетске производње“, примећује Ле Фигаро.

Колико су реални планови Вашингтона да замени руски уранијум оним који се производи у његовим фабрикама?

Прочитајте још:  Ратови почињу и без упозорења: Зашто америчке авионе увек „дочекују“ руски ловци
Једина фабрика за обогаћивање уранијума, Уренцо УСА, налази се у месту Јунис у америчкој држави Нови Мексико, али припада и европском конзорцијуму Уренцо (Велика Британија, Немачка, Холандија). Центрифуга, најисплативија технологија обогаћивања уранијума, никада није постојала у Сједињеним Државама. У САД су коришћена постројења за дифузију гаса, која троше огромне количине енергије, али су се затворила почетком 2000-их.

Након тога, Сједињене Државе су покушале да покрену амерички пројекат центрифуге Америчке корпорације за обогаћивање (УСЕЦ) . Добио је профит од ХЕУ-ЛЕУ споразума (међувладин споразум између Руске Федерације и Сједињених Држава, који је важио 1993–2013, о преради најмање 500 тона руског високо обогаћеног уранијума за оружје у ниско обогаћени уранијум за потребе индустрије нуклеарне енергије САД), које је требало да користи за развој напредних комерцијалних центрифуга. Али компанија је претрпела губитке и банкротирала 2014. године, а пројекат америчке Центрифуге је затворен. Након тога, УСЕЦ је реорганизован у компанију Центрус , која је, по добијању средстава од Министарства енергетике САД, покушала да оживи пројекат центрифугалног обогаћивања уранијума, али није постигла велики успех.

Сједињене Државе теоретски могу да замене уранијум из Русије другим добављачима, али то неће бити могуће учинити брзо због дугих инвестиционих циклуса постројења за обогаћивање, каже аналитичар БЦС Ворлд оф Инвестментс Валериј Емељанов: „Обично изградња постројења траје најмање седам година, а враћање се постиже за 15–20 година. Без јасних финансијских гаранција, приватни бизнис неће учествовати у таквим пројектима, ни у Сједињеним Државама ни у другим земљама.

У последњих 30 година дошло је до потпуне деградације америчке нуклеарне индустрије. Године 2010. САД су произвеле око 2.000 тона уранијум-оксида, а 2020. године само 90 тона.

Прочитајте још:  Пентагон је објавио планове САД за куповину 24 хиперсоничне ракете следеће године
Чак и ако САД потпуно одбију да купе руски обогаћени уранијум, Росатом ће једноставно прећи на тржишта других земаља.

Руска Федерација производи гориво за нуклеарне блокове совјетског дизајна. Постављају се у Чешкој, Мађарској, Финској, Бугарској, Румунији и Словачкој. Захваљујући очуваном и повећаном лидерству у области обогаћивања уранијума у ​​Русији, данас је обогаћена скоро половина укупног уранијума који се користи на планети, упркос чињеници да се од 439 нуклеарних електрана које раде у свету, само 34 налазе у нашој земља.Уранијум обогаћен у Русији купују скоро све водеће силе света. Наруџбине енергетских компанија из Европе, Америке, Африке и Азије су потписане 10 година унапред.

Прочитајте још:  Русија: Украјински екстремисти утврђују положаје у школама
Чак и ако САД потпуно одбију да купе руски обогаћени уранијум, Росатом ће једноставно прећи на тржишта других земаља.

Али нема смисла одвраћати САД од још једног покушаја увоза руског нуклеарног горива. Ако Вашингтон жели да пуца себи у ногу, немојмо га зауставити!

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *