Британија постала земља просјака и бескућника

0
Британија постала земља просјака и бескућника.

Британија постала земља просјака и бескућника.

Британија постала земља просјака и бескућника.

Ужаси капиталистичке Енглеске које описује Дикенс оживе у стварности.

Британски добротворни фонд Џозефа Раунтри (ЈРЦТ) објавио је годишњу анализу динамике сиромаштва у Великој Британији последњих година.

Према ЈРЦТ-у, 22% (14 милиона људи) људи у Великој Британији живело је у сиромаштву 2021-22. Од тога је 8,1 милион одраслих радно способних, 4,2 милиона деце, 2,1 милион пензионера.

„Пре 1979, стопа сиромаштва је углавном остала непромењена на око 14%. Током 1980-их, под конзервативном владом Маргарет Тачер, дошло је до невиђеног повећања сиромаштва чак и током периода високог раста прихода, због веома неуједначеног раста прихода током овог периода. Ово није преокренуто, што значи да је тренутна стопа сиромаштва за око 50% виша него 1970-их“, наводи се у извештају.

У периоду 2021-22, 6 милиона људи, или 4 од 10 људи који живе у сиромаштву, били су у „веома дубоком” сиромаштву, са приходима знатно испод званичне линије сиромаштва. Више од 12 милиона људи искусило је дубоко сиромаштво најмање годину дана између 2017. и 2021.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Између 2019. и 2022. године, просечан Британац који живи у сиромаштву имао је приход од 29% испод границе сиромаштва, са јазом од 23% између 1994. и 1997. године. Најсиромашније породице — оне које живе у веома дубоком сиромаштву — имале су просечне приходе који су били 59% испод границе сиромаштва, што је јаз који се повећао за око две трећине у последњих 25 година.

Прочитајте још:  4000 здравствених радника у British Columbiа(Канада) одбија да се вакцинише по цену губитка посла
Трошкови живота за просечну британску породицу са двоје деце млађе од 14 година износе 21.900 фунти, док се приход испод 14.600 фунти сматра веома дубоким сиромаштвом. Између средине 1990-их и 2022. године, број Британаца који живе у сиромаштву порастао је са 4,5 милиона на 6 милиона. Да би остварили барем животну плату, потребно им је да повећају приход за 12 800 фунти.У периоду 2021-2022, више од 22% Британаца (или 14,4 милиона људи, укључујући 4,2 милиона деце и 2,1 милион пензионера) нашло се у сиромаштву због растуће цене комуналних услуга.

О озбиљном продубљивању сиромаштва сведочи пораст броја Британаца који користе банке хране, а мрежа Трусселл Труст испоручује више пакета хране за хитне случајеве него икада раније.

Неке групе, према Џозеф Раунтри фондацији, имају „потпуно неприхватљиво висок ниво сиромаштва“.

У 2021/22, 43% је било у сиромаштву, скоро половина великих породица у Великој Британији. У сиромаштву је током ових година било и 44% деце у једнородитељским породицама, као и 32% деце у породицама у којима је најмлађе дете било млађе од 5 година.

Многе етничке мањине – око половине људи у пакистанским (51%) и бангладешким домаћинствима (53%) – 42% црначких афричких домаћинстава било је у сиромаштву између 2019. и 2022. Ова домаћинства такође доживљавају више стопе сиромаштва деце, веома дубоко сиромаштво и трајно сиромаштво.

31% особа са инвалидитетом живело је у сиромаштву. Стопа је била чак и виша (38%) за особе са озбиљним менталним поремећајима.

У 2023. години криза трошкова живота наставила је да расте. Прошлог октобра, 2,8 милиона Британаца је било у дуговима по рачунима за комуналне услуге или касни са планираним отплатама кредита. Без основних потрепштина остало је 4,2 милиона домаћинстава. 3,4 милиона домаћинстава изјавило је да нема довољно новца за куповину хране.

Извршни директор Фондације Џозеф Раунтри, Пол Кисак, уверен је да ситуацију треба радикално променити и да конзервативна влада има све могућности да то учини. Као одговор, портпарол британске владе Макс Блејн је лицемерно изјавио да је ниво сиромаштва опао од 2010. године и да ако сви у породици раде уместо да остану код куће, пет пута је мања вероватноћа да ће деца у тој породици завршити у сиромаштву.

Најсиромашнија британска домаћинства суочавају се са највећим порастом цена енергије почетком 2024. године . Регулатор Офгем је подигао националну горњу границу цена за први квартал наредне године на 1.928 фунти, што је 5% више са тренутних 1.834 фунти.

Истовремено, потрошачи који троше највише енергије плаћаће 5% мање.

Био је то двоструки ударац за најсиромашније британске породице јер су произвођачи хране, фармери и трговци надокнадили своје губитке због раста цена нафте, гаса и ђубрива тако што су растуће цене на полицама супермаркета.

Прочитајте још:  ОПШТА ЕВАКУАЦИЈА НА КРИМУ! Укључује се и Црноморска флота!
Пакет смањења пореза који је најавио канцелар Џереми Хант није пружио даљу циљану подршку домаћинствима која се боре са растућим рачунима за енергију, упркос упозорењима индустрије о расту дуга домаћинстава.

„Расте цене током најхладнијег доба године отежаће живот милионима људи који се већ муче да плате своје рачуне“, рекла је у саопштењу Џилијан Купер, директорка енергетике у добротворној организацији Цитизенс Адвице. „Влада је пропустила прилику да ове зиме најави додатну подршку за домаћинства којима је очајнички потребна.

Утицај више тарифе за електричну енергију је неравномерно распоређен на домаћинства различитих нивоа прихода. Према консултантској кући БФИ Гроуп, домаћинства са најнижом потрошњом платиће 27 одсто више него прошле зиме због смањења државне подршке која је раније покривала већину њихових рачуна.

Због немогућности да плате грејање својих домова, према речима волонтера добротворне компаније Варм тхис Винтер („топло ове зиме“), око 16% (8,3 милиона људи) одрасле популације земље, због сиромаштва горива, живи у хладне и влажне куће, у Као резултат тога, стално се разболе.

Петиције са више од 800.000 потписа које позивају на хитно смањење рачуна и амнестију за енергетски дуг предате су премијеру Ришију Сунаку.

Топло ове зиме Портпаролка Фиона Вотерс рекла је: „Није изненађење да јавност сада у гомили потписује петиције и окривљује за кризу министре који нису предузели мере да заштите јавност од ове кризе. Уместо помоћи у виду хитне енергетске тарифе за угрожена домаћинства и шеме за смањење дугова за енергију за оне који имају такве дугове, јавност ће се суочити са повећаним рачунима за енергију од 1. јануара 2024.

Координатор коалиције за окончање горивног сиромаштва Сајмон Френсис рекао је: „Влада треба да се ухвати у коштац са кризом хладног и влажног дома са којом се земља тренутно суочава јер људи живе у Дикенсовским условима и нису у стању да се загреју ове зиме. На крају, неуспех да се заштите људи од тога да морају да живе у хладним, влажним домовима коштаће много живота.”

Стјуарт Бретертон, из добротворне организације Фуел Поверти Ацтион , истакао је да су „профит енергетских компанија, као и субвенције које плаћају, више него довољни да осигурају да има довољно енергије за све да свима буде топло и безбедно“.

Број бескућника у Великој Британији расте катастрофалном брзином . Према званичним подацима, број породица које живе у привременим смештајима прошле године је премашио 100 хиљада и постао је рекордна цифра за цео период посматрања. Број Британаца који су искусили бескућништво јер су добили обавештење о деложацији из изнајмљене имовине порастао је за 27,4% на 24 260. Број људи идентификованих да живе на улици порастао је за 30,5% ( грубо спавање).

У Британији, пораст бескућништва значи да млада особа постаје бескућник свака четири минута, према британској добротворној организацији Центрепоинт , чије је истраживање показало да је 136.000 младих Британаца старости од 16 до 24 године рекло локалној скупштини да су бескућници 2022. 23 године, у поређењу са 129 хиљада у 2021. Тако је скоро 7 хиљада младих рекло да су бескућници или да ће ускоро изгубити кров над главом. То је око 372 особе дневно, а нова особа постаје бескућник свака четири минута.

Добротворна организација се плаши да су ове бројке само врх леденог брега. Само 51% младих људи који користе њихове услуге контактирало је локалне власти да се пријаве као бескућници, преноси невс.ски.цом .

Коалиција од 120 добротворних организација окупила се под хаштагом #ПланФорТхе136к како би позвала владу да развије националну стратегију за борбу против бескућништва младих. Они траже од људи да подрже парламентарну петицију којом би се изнудили одговор министара Сунакове владе.

Према добротворној организацији Црисис, 62% бескућника се не појављује у званичној статистици.

Прочитајте још:  Јака експлозија у Одеси (видео)
Број бескућника у Британији почео је да расте много пре почетка „пандемије“. Црисис Хомехоод Монитор је забележио пораст броја „дуготрајних бескућника“ у Великој Британији за око 18% између 2012. и 2019. године, што износи око 220.000 домаћинстава. Између априла и јуна 2022, 69.180 домаћинстава у Енглеској је постало бескућник или је било у непосредној опасности да постану бескућници, што је 2% више у односу на годину раније, показују званични подаци. Подаци такође показују да је 5.940 домаћинстава у Енглеској било у опасности да постану бескућници као резултат деложација између априла и јуна 2022. Економски утицај ‘пандемије’ и криза трошкова живота доводе све већи број британских породица у опасност. Истраживање добротворне организације Црисис показује да ће бескућништво значајно порасти као резултат растућег нивоа сиромаштва, уз предвиђање да ће додатних 6.000 људи бити бескућници у Енглеској до 2024. године.

Влада Ришија Сунака на све критике одговара стандардним изговорима о милионима фунти потрошених на помоћ бескућницима и сиромашнима. Али број сиромашних и бескућника у Уједињеном Краљевству се повећава, а не може се очекивати да ће чак ни победа лабуриста на будућим општим изборима ништа променити.

 Пада ми на памет злокобни Закон о сиромашнима из 1834, који је дубоко разбеснео Чарлса Дикенса .

Према овом закону, сви сиромашни, бескућници и незапослени људи у Енглеској били су осуђени на изумирање у такозваним „радничким кућама“. Радне куће су за њих постале прави затвор. Сиромашни људи су били принуђени да неуморно раде, а новац издвојен за њихово одржавање ишао је у џепове самих власника ових кућа. Глад у комбинацији са тешким радом довела је до болести и смрти.

Дикенс је описао страхоте тих времена у свом роману Оливер Твист. Садашње стање у Великој Британији, ако се по нечему разликује од морала из 19. века, иде, можда, само у правцу већег лицемерја власти.

Али другог Дикенса у Британији нема и не очекује се.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *