Колико дуго ће амерички долар остати светска валута?

0

Колико дуго ће амерички долар остати светска валута?

Огромна тржишта евродолара захтевају све веће дозе монетарне и наркотичке „дроге“.

На међународној конференцији у Бретон Вудсу 1944. године амерички долар је званично добио статус светске валуте. Овај статус је задржао 80 година. Дуги низ година се воде расправе о томе колико дуго ће амерички долар остати светска валута. Распон процена је широк. Неки кажу да ће амерички долар (наравно, не као национална, већ као светска валута) умријети данас или сутра. Други кажу да има „границу сигурности“ још двадесет до тридесет година. Други пак верују да је то немогуће предвидети. Као, све се одређује случајно. Коначно, неки сматрају да амерички долар уопште није у опасности. Да, кажу, има „привремене тешкоће” које су постојале и раније и које су успешно превазиђене и биће превазиђене.

Прочитајте још:  Војска Венецуеле оборила амерички авион са наркотицима
У историји човечанства било је много валута које су имале статус светских, коришћене као универзално средство плаћања у међународној трговини и као средство гомилања (акумулације). Историчари су чак израчунали „животни век“ таквих светских валута (тј. колико времена валуте задржавају свој глобални статус).

Ево једне од публикација на ову тему, Светске резервне валуте: Шта се догодило током претходних периода транзиције? (Светске резервне валуте: шта се догодило у претходним транзицијама?) Он даје сажети преглед светских валута од средине 15. до 20. века, са проценама „животног циклуса” сваке валуте. даћу ове податке:

  • Португалски ријал (1450-1530) – око 80 година
  • Шпански ескудо (1530 – 1640) – око 80 година
  • Холандски гулден (1640 – 1720) – око 80 година
  • Француз Луј Дор (1720-1815) – стар око 95 година
  • Британска фунта стерлинга (1815-1920) – око 105 година.
  • амерички долар – од 1920. Статус светске валуте остао је до данас. Испоставило се да је ово 104. година да је амерички долар у овом статусу.

Наравно, процене су приближне. Није увек могуће тачно забележити тренутак када национална валута постаје светска. Како је понекад немогуће тачно идентификовати тренутак када валута губи свој глобални статус.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Поред тога, било је година када су се на светској сцени две валуте надметале за титулу светске валуте. Једна је била валута у „успону“, а друга је била валута у „изласку“. На пример, у периоду између Првог и Другог светског рата британска фунта стерлинга је и даље остала светска валута, а амерички долар је већ добијао статус светске валуте. Током међуратног периода, постојала је нека врста „двојне моћи“ између британске и америчке валуте.

Па ипак, испоставља се да је горња слика врло јасна и погодна за размишљање. Из наведених података произилази да се просечан живот монетарне јединице као светске валуте приближава једном веку. Амерички долар је, ако рачунамо од 1920. године, у овом статусу већ 104. годину. На друштвеним мрежама и на интернету уопште има доста материјала и коментара, чији су аутори упознати са оценама које сам дао. Неки од њих су склони да верују да је амерички долар као светска валута већ близу смрти. На срећу, постоји много других знакова који то указују.

Прочитајте још:  Шојгу: Транспорти НАТО-а са оружјем и муницијом за украјинске трупе биће уништавани у Украјини
Неки стручњаци упознати са „животним циклусима” ранијих светских валута и који користе такозвани историјски приступ сматрају да је старост америчког долара као светске валуте прецењена. Кажу да треба рачунати не од 1920. године, већ од 1944. године, када је амерички долар добио званичан статус светске валуте. Дакле, он још увек има „само“ 80 година. „Старац“ би могао да живи још десет или две године.

Међутим, већина стручњака који предвиђају будућност америчког долара не руководи се пре свега „историјским приступом“, већ економском статистиком и трендовима који се овим статистикама одређују. Присталице оваквог „економског приступа“ са више самопоуздања говоре о процесу одумирања америчког долара.

Ево, на пример, показатеља као што је удео америчког долара у укупним девизним резервама земаља света, који израчунава Међународни монетарни фонд. Овај индикатор је достигао своје врхунске вредности у првој половини 1970-их. Дакле, 1970. године било је 84,55%; 1975. године – 84,61%. А онда је амерички долар брзо почео да губи своју позицију. А већ 1990. године њено учешће у светским девизним резервама пало је на рекордно ниских 47,14%. Осамдесетих година прошлог века, тема „смрти долара“ је први пут почела да се говори (иако је по свим стандардима валута још увек била млада, или барем не стара).

Међутим, америчка победа у Хладном рату и почетак економске и финансијске глобализације удахнули су живот америчком долару. Почео је циклус јачања позиције долара. Јачање је настављено до 2001. године, када је учешће долара у светским резервама достигло 71,51%. Затим је почео нови пад, услед чега је удео долара у 2013. пао на 61,24%.

Прочитајте још:  По чијим инструкцијама је гласала представница БиХ у Савету Европе
У 2014-2016 дошло је до извесног јачања, а затим у периоду 2016-2022. започео је нови циклус слабљења позиција долара: са 65,36% на 58,36%. Пад удела америчког долара у међународним резервама за чак 7 процентних поена током седам година. Током ових година, посебно су се интензивирали разговори на тему „пада долара“.

Ови разговори су укључивали не само предвиђања „смрти“ долара. Било је присталица става да ће амерички долар поново моћи да превазиђе своје слабљење. Као, било је и горих времена. На пример, 1990. године, када је цифра пала на 47 процената, а затим поново почела да расте. На пример, 2016-2022 – само још један циклус опадања, који ће свакако бити праћен циклусом раста.

А ево и података ММФ-а за 2023. годину. Најновији подаци су за крај 3. квартала наведене године. Учешће америчког долара у међународним резервама износи 59,17%. Користећи ову прилику, даћу податке о осталим резервним валутама на исти датум (%): евро – 19,58; јапански јен – 5,45; британска фунта стерлинга – 4,85; канадски долар – 2,50; кинески јуан – 2,37; аустралијски долар – 2,02; швајцарски франак – 0,18; остале валуте – 3,89.

Прочитајте још:  Либерализам је идеологија самоубиства Запада
Дакле, не тако велики, али је очигледан пораст учешћа америчког долара у светским девизним резервама у односу на 2022. годину. А долар има гигантски јаз у односу на друге валуте; нико му се није приближио. То је дало повода онима којима је стало до судбине америчке валуте да тврде да је почео нови циклус јачања америчког долара. И стога, амерички долар има бар још неколико загарантованих година живота.

Ево, на пример, чланка „Зашто је долар тако проклето јак“, објављен крајем прошле године . Аутор је Јамес Ј. Рицкардс, уредник часописа Стратегиц Интеллигенце, Пројецт Пропхеси, Црасх Спецулатор и Голд Спецулатор . Он је амерички адвокат, економиста и инвестициони банкар са 40 година искуства на тржиштима капитала на Волстриту.

Он покушава да објасни парадокс јачања долара на позадини негативних процеса који се дешавају у америчкој економији. Рикардс нас подсећа на најважније „негативе“. Однос државног дуга и БДП-а у Сједињеним Државама је на врхунском нивоу за све време, приближава се 130% (30% се сматра разумним нивоом, а све изнад 90% је препрека било каквом економском расту). Сједињене Државе из године у годину доживљавају буџетски дефицит од више билиона долара. Чини се да су Конгрес и Бела кућа у загрљају модерне монетарне теорије, која каже да САД могу имати неограничене дефиците и акумулирати неограничен дуг без економске штете јер могу штампати новац у неограниченим количинама за финансирање дуга и потрошње. Рикардс цитира најновије податке Блумберга: Предвиђене годишње отплате камата на дуг америчке владе су крајем октобра премашиле 1 билион долара. Трошкови сервисирања дуга удвостручили су се у протеклих 19 месеци како су кључне стопе Федералних резерви САД порасле.

„Како америчка валута може бити тако јака у тако тешкој ситуацији?“ – пита се аутор чланка. По његовом мишљењу, на ово питање постоје два одговора.

Први одговор је: „…долар, наравно, има проблема, али друге валуте су у још горем стању…” Нећу понављати Рикардсове процене валута као што су евро, британска фунта, јапански јен и кинески јуан. Напоменућу само да су, по његовом мишљењу, оптерећени још већим проблемима од америчког долара. „Дакле, да, долар има својих проблема, али је мало вероватно да ћете као инвеститор уместо њега изабрати фунту стерлинга, евро, јен или јуан“, закључује аутор.

Други одговор садржи кључну реч као што је „евродолар“. Рикардс то дефинише на следећи начин: „Евродолари су депозити у доларима који се држе у иностраним канцеларијама великих банака и стога су ван надлежности Федералних резерви и банкарских прописа САД. Аутор наглашава да Фед има веома мали утицај на глобално тржиште долара и девизну вредност долара. Да стање чисто „америчког” долара у великој мери зависи од стања евродолара, а стање потоњег не зависи толико од стања америчке економије колико од економија оних земаља у којима се евродолар рађа. То нису само европске земље, већ и Канада, Аустралија, Јапан итд. Једном речју, погрешно је везивати процену положаја америчког долара искључиво са стањем америчке економије. Међутим, веза између тржишта евродолара и Сједињених Држава у сваком случају остаје. Таквим тржиштима су хитно потребне америчке државне хартије од вредности као алат за подршку различитим операцијама.

Прочитајте још:  ОДКБ: Свет је у бури, али можемо одговорити на све потенцијалне претње
Рикардс напомиње да су тржишта евродолара (посебно Западна Европа) у паду. Банке које послују на овим тржиштима траже боље колатерале. Они неће прихватити корпоративне дугове, хипотеке или чак средњорочне америчке трезоре. Једини прихватљив колатерал су краткорочни државни записи САД, што краће то боље. То значи обвезнице на 1, 3 и 6 месеци. Наравно, оне су деноминиране у доларима. Да би обезбедиле рачуне као колатерал, банке морају да купе доларе за куповину новчаница. Ово је створило огромну потражњу за доларима. И то делимично објашњава снагу долара.”

Рикардс закључује: „Основни проблем несташице долара неће нестати ускоро и наставиће да подржава долар. Он признаје да његова верзија јачања долара спада у категорију „техничких проблема“ који обичном човеку нису увек јасни.

Могу да објасним наведену популарнију верзију. Заиста, да би одржали гигантска тржишта евродолара, потребна су им огромне дозе „дрога“ у облику краткорочних трезорских хартија од вредности (и, сходно томе, повећање емисија долара). Али добро знамо како престаје страст према „дрогама“. Дакле, верзија коју је изнео амерички стручњак о привременом јачању позиције долара у међународним резервама на крају доводи до закључка да то не може дуго да траје. Иначе, на крају свог чланка, Рикардс наводи читаоце на овај закључак, позивајући их да штедњу у америчким доларима замене златом: „Инвеститори би требало да данашње цене (за злато – В.К.) сматрају поклоном и, можда, последњим прилика да купите злато по овим ценама пре него што почне права трка за сигурним уточиштима. Злато испод 2.000 долара је невероватно јефтино. Позивам вас да искористите ову прилику.”

ПС На крају бих се поново вратио на „историјску верзију“ која објашњава животни циклус светских валута. Многи присталице ове верзије истичу да се прелазак из ере једне светске валуте у еру друге увек одвијао ратовима. Ратови почињу између главних претендената на улогу емитента светске валуте и трају све док претходни емитент не буде поражен у овом рату (или, бар, дође до његовог економског и војног исцрпљивања). Знаци припреме емитента главних резервних валута за такав рат данас су евидентни.

Валентин Катасонов/ФСК.РУ

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *