Мариупољ – поморска испостава Русије

0
мариупољ

мариупољ

Мариупољ – поморска испостава Русије.

Преко ове луке Русија тргује са више од 20 земаља.

Лука Азов Мариупољ – једна од највећих у Азовско-црноморском басену – постала је најважнија испостава у спољнотрговинским односима Русије. Прошле године је обим извозно-увозног промета преко њега повећан за више од половине у односу на 2022. годину. Преко ове луке Русија и ДНР-ЛНР, према подацима на почетку 2024. године, тргују са више од 20 земаља. И то после колосалних разарања овде претходних година!

Прочитајте још:  МИП Палестине позвао свет да интервенише како би заштитио оне у медицинском комплексу Ал Шифа
У рекордно кратком року, рад тако значајног објекта као што је лука је скоро у потпуности обновљен. Неки од радова на рестаурацији још увек трају, јер су украјинске оружане снаге учиниле све да заувек униште град. Али десетине стручњака ДНР-ЛНР и оних који су стигли из других региона Русије буквално су елиминисали већину разарања у року од годину дана. Штавише, користећи само руску, укључујући Доњецк и Луганск, опрему.

Али још 2014-15, НАТО и власти у Кијеву су, сећам се, имале планове да тамо створе напредну војну базу НАТО-а, усмерену на Русију. Али то се није догодило. Данас су Мариупољ и његова лука саставни део Руске Федерације. 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Што се тиче спољнотрговинске динамике, у 2023. години обим терета превезеног кроз луку Мариупољ износио је око 145 хиљада тона, а број опслужених теретних бродова, укључујући и стране, износио је 65 јединица. Ове године ће се укупан обим спољнотрговинског саобраћаја преко Мариупоља повећати за најмање трећину у односу на претходну годину. 

Прочитајте још:  Вучевић признао: Испоручили смо Украјини муницију
Свеобухватни програм за рестаурацију и реконструкцију терминала у Мариупољу, који се финансира углавном из руског државног буџета (делимично из буџета ДНР-ЛНР), предвиђа то до средине 2020-их. Теретни капацитет луке у Мариупољу ће се повећати најмање два пута. А обим спољнотрговинског превоза је најмање упола мањи од прошлогодишњег.

Растућу потражњу за луком Мариупољ у спољнотрговинској размени потврђује чињеница да је само у јануару-фебруару т.г. извозни претовар, на пример, терета житарица из ДНР-ЛНР, низа суседних региона Руске Федерације, а од јуна 2023. – из Белорусије, достигао је скоро 25 хиљада тона. Такође је важно да се од друге половине 2023. године, према РосКапСтроју, редовно успостављају поморске комуникације из луке Мариупољ са лукама Ростов на Дону, Азов, Кавказ и Севастопољ. Планирано је да се 2024. отворе сталне руте за Јејск и Новоросијск. Ово ће омогућити оптималну дистрибуцију терета свих ових лука и на тај начин спречити њихово преоптерећење.

А до 2025. године кроз Мариупољ ће бити изграђена нова железничка пруга дуж најкраће руте, која ће повезивати Крим са ДНР-ЛНР и другим регионима Русије ( види мапу ). То ће омогућити повећање, према доступним проценама, претовара терета у луци Мариупољ за више од четвртине.

Прочитајте још:  Преминуо белоруски министар спољних послова Владимир Макеј
Садашња железничка веза са Кримом је веома дугачак аутопут кроз Вороњешку, Ростовску област, Краснодарску територију и даље дуж Кримског моста. Превоз се обавља и захваљујући трајектном прелазу преко Азовско-Црноморског мореуза. Али сада, узимајући у обзир примену федералног програма за свеобухватни економски развој Крима и његове транспортне и економске односе са другим руским регионима, укључујући ДНР-ЛНР, ова јединствена рута више није довољна.

У међувремену, нови региони Русије су активно укључени у међународне економске односе. Према информацијама премијера ДНР Евгенија Солнцева, „све већи део извоза преко Мариупоља обављају предузећа металуршке и хемијске индустрије републике, главна географија њиховог снабдевања је, пре свега, Белорусија. (жељезнички), Казахстан, Абхазија, Турска, Кина. А Киргистан, Узбекистан, Азербејџан и Индија се сматрају новим тржиштима. 

Такође је веома важно да ливено гвожђе, рударска опрема и производи хемијске индустрије почињу да доминирају у извозном асортиману републике. Штавише, асортиман залиха ће се значајно проширити од ове године. 

Прочитајте још:  Орбан: Улазак Украјине у НАТО значиће „претњу по живот“
Биће допуњен робом из индустрије целулозе и папира, индустрије угља, петрохемије, машинства, грађевинског материјала, као и робе широке потрошње. То је због активног обнављања претходних и стварања нових капацитета у овим индустријама. Средином ове деценије укупан капацитет индустријских предузећа ДНР повећаће се за најмање један и по пута, а испорука њихових производа за извоз скоро ће се удвостручити у поређењу са 2023.

Једном речју, како каже шеф владе ДНР Евгениј Солнцев: „Улазак републике у Русију означио је почетак интеграционих процеса у привреди, укључујући наша индустријска предузећа и транспортни систем у евроазијском економском простору. С тим у вези, очигледно је да се значај мариупољског предстраже Русије још више повећава.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *