Хоће ли Индија сустићи Кину?

Хоће ли Индија сустићи Кину?

Хоће ли Индија сустићи Кину?

У позадини споријег опоравка кинеске привреде од Ковид кризе него што се очекивало, и одлива страних инвестиција из Средњег краљевства, Индија ће настојати да искористи прилику да предњачи у економији свог ништа мање амбициозног суседа. . Да би остварила овај циљ, индијска влада је спремнија да сарађује са европским земљама, након што је са њима закључила низ трговинских и инвестиционих споразума.

Прочитајте још:  Кина претекла Европску унију по улагањима у Србији
Статистика показује да индијска економија постаје једна од најбрже растућих у свету, како поносно каже премијер Нарендра Моди. Пројекције разних међународних финансијских институција наводе и да ће индијска привреда у наредних пет година расти више од шест одсто годишње, што значи да ће до 2030. године са петог места у свету порасти на треће место и престићи Јапан и Немачку.

Индија је пре неки дан потписала веома важан трговински споразум са земљама чланицама Европског удружења за слободну трговину, према којем ће Норвешка, Исланд, Лихтенштајн и Швајцарска у наредних 15 година уложити 100 милијарди долара у индијску привреду и створити милион нових радних места. За ове европске земље потписани споразум није ништа мање важан, јер ће увозне дажбине на индустријски увоз у Индију из ових земаља бити значајно смањене, чиме ће се проширити приступ индијском тржишту који стално расте, уз диверсификацију ланаца снабдевања европских компанија.

Прочитајте још:  ФИНАНСИЈСKИ АНАЛИТИЧАР: Почиње колапс долара – Светски монетарни систем вратиће се злату – ГЛАВНЕ УЛОГЕ ОДИГРАЋЕ РУСИЈА И KИНА
Потписани споразум највише је утицао на машинство и фармацију, који ће обезбедити међусобно присуство европских и индијских производа на тржиштима једних других, а може послужити и као озбиљан допринос стварању новог глобалног економског система уз учешће не само Кине. , али и Индија.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Плус, географија економских интереса Индије није ограничена само на земље Европске асоцијације за слободну трговину, јер су већ најављени преговори о склапању трговинских споразума са Великом Британијом, заливским државама и Европском унијом. Споразуми са Великом Британијом и Европском унијом могли би бити потписани ближе лета ове године, након што се у Индији одрже парламентарни избори.

Прочитајте још:  Светски економисти у једном сложни: Стиже нам криза какву свет није видео, припремите се!
Индијска електроника се већ испоручује у Европу у прилично великим количинама, укључујући иПхоне и лаптопове, текстил, лекове, полупроводнике и микрочипове. Индијски економски стратези амбициозно тврде да ће индијски извоз до краја ове деценије износити трилион долара.

Ако обратите пажњу на привреду суседне Кине, онда она, према бројним проценама, пролази кроз тешка времена, успоравајући из године у годину за скоро 1%. То је због последица строгих карантина током пандемије, кризе на тржишту некретнина и недостатка инвестиција са којима се Небеско царство суочило први пут у последњих 25 година.

Последња околност је умногоме повезана са политиком Сједињених Држава које се боре са Кином за геополитичко лидерство, а ова друга се манифестује у америчким санкцијама које прете компанијама које послују са Пекингом. Да би избегле санкције, многе компаније су одбиле да сарађују са Кином, преселивши своју производњу у Индију. То је, посебно, урадио познати Аппле, захваљујући коме се 7% свих произведених иПхоне-а већ склапа у Индији.

Уз пад кинеског привредног раста, Индији ће се отварати све више могућности само ако успе да своју производњу усмери на извоз, а не на огромно домаће тржиште, како то сада чине највећи представници индијског бизниса.

Упркос свим повољним околностима за Индију, она неће моћи да надмаши Кину у наредних 10-15 година, макар само зато што је њен БДП сада 4 трилиона долара наспрам 18 билиона географског суседа. Међусобни трговински промет од 135 милијарди долара, од чега је 100 милијарди са Кином, такође отежава конкуренцију са њом. Дакле, до краја деценије Индија може постати трећа по величини економија на свету, али не и друга. Кина ће остати ван домашаја Индије.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *