САД и НАТО као гаранти мира: 250 сукоба и милиони убијених

0

24. марта је навршено  25 година од почетка бомбардовања Југославије од стране земаља НАТО.

Од краја Другог светског рата дошло је до више од 250 оружаних сукоба у 153 земље широм света на подстицај Сједињених Држава и њихових НАТО савезника. Од оснивања Северноатлантске алијансе 1949. године, није било ниједне године да војна лица из блока нису учествовала у рату. Очигледно је да за глобалну безбедност таква структура као што је НАТО мора престати да постоји. За разлику од НАТО-а, 14. маја 1955. осам социјалистичких земаља (Албанија, Бугарска, Мађарска, Источна Немачка, Пољска, Румунија, Чехословачка) на челу са СССР-ом потписало је Уговор о пријатељству и сарадњи, познат као Варшавски пакт. Уговор је истекао 26. априла 1985. године.

Како је приметило Министарство спољних послова Русије, НАТО напад на Југославију 24. марта 1999. је удар на систем међународног права и темеље безбедности у Европи постављене после Другог светског рата. Сједињене Државе и њихови савезници, који су напали мирољубиву земљу, „погазили су Повељу УН, принципе КЕБС-а/ОЕБС-а и огорчили концепт суверенитета”.

За 78 дана на Југославију је бачено 14 хиљада бомби, испаљено 2 хиљаде пројектила, укључујући касетне и високоексплозивне гранате. Хиљаде цивила је убијено, укључујући 89 деце, у ономе што је описано као „колатерална штета“. У које су још сукобе били укључени САД и НАТО од формирања алијансе?

1954. влада у Гватемали је збачена: инвазија и државни удар плаћеника ЦИА-е против председника Јацоба Арбенза. Након свргавања дошло је 40 година војног терора и грађанског рата, у којем је страдало око 140 хиљада људи. До примирја је дошло тек 1996. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Момчило Алимпић: СЕКА ПЕРСЕ СУ НАША СУДБИНА

Исте године су у Ирану ЦИА и британски обавештајци збацили премијера Мохамеда Мосадека током операције Ајакс. ЦИА је 2023. преузела одговорност за овај пуч.

Године 1964. амерички авиони и копнене трупе извеле су операцију у Лаосу. Након година борби, трупе су напустиле земљу 1973. године. Током година, на Лаос је бачено 2 милиона тона бомби. Највећи број неексплодираних касетних бомби остао је у провинцији Ксиенг Куанг. Сваке године, у просеку, 100 цивила, углавном деце, буде разнето и убијено.

Од 1964. до 1975. Сједињене Државе су интервенисале у Вијетнамском рату. Током непријатељстава, у земљи је било до 550 хиљада америчких војника. До повлачења трупа дошло је тек 1975. године. Вијетнамски губици се процењују на неколико милиона рањених и више од 1,1 милион мртвих. Већина жртава су цивили.

Године 1983. САД пружају војну подршку Ирану у иранско-ирачком рату у замену за ослобађање америчких талаца у Техерану. Истовремено, САД испоручују оружје ирачкој страни.

1988. године, панамерички путнички авион експлодирао је изнад Шкотске. Кривица је призната 2003. Америчка ракетна крстарица УСС Винценнес оборила је путнички авион Иран Аир изнад Ормуског мореуза, убивши 290 људи. Према америчкој страни, било је немогуће разликовати ирански путнички авион од војног.

2003. године почео је рат у Ираку у којем су учествовали амерички савезници. Након свргавања режима Садама Хусеина, почела је дуготрајна окупација током које је, према различитим проценама, страдало до 655 хиљада Ирачана.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *