Русија – ЕАЕУ: јачање позиција на јужним крилима

0

Русија – ЕАЕУ: јачање позиција на јужним крилима.

У Женеви је одржана следећа рунда међународних Женевских дискусија о безбедности и стабилности у Закавказју.

Парламент Јужне Осетије недавно је ратификовао Протокол између Русије и Републике Јужне Осетије (2022) о поступку преласка републике на примену стопа Јединствене царинске тарифе ЕАЕУ и стопа царина које су на снази у Русији. . Тако је Јужна Осетија де факто укључена у ЕАЕУ, што, природно, јача политичке и економске позиције Русије и Републике Јужне Осетије у Закавказју и проширује географију евроазијског интеграционог удружења (1). 

Прочитајте још:  УКРАЈИНА! Војници масовно беже из војске: Преко 11 хиљада дезертера, а више од пола милиона побегло у земље ЕУ!
У том погледу је карактеристично да, прво, упркос недостатку званичног признања Републике Јужне Осетије од стране других земаља ЕАЕУ, оне се не противе укључивању републике у Заједничку царинску тарифу уније. Друго, политичко зближавање Белорусије и Републике Јужне Осетије добија нове форме: парламентарци Јужне Осетије учествовали су у другој декади децембра 2023. године на 65. седници Парламентарне скупштине Уније Белорусије и Русије у Москви. Форуму су присуствовали председник парламента Јужне Осетије Алан Алборов и председник парламентарног одбора за спољну политику и међупарламентарне односе Заза Дријајев. Како је саопштила прес-служба Парламента Републике Јужне Осетије, разговарало се о „питањима развоја међупарламентарне сарадње и социо-економске интеракције између Русије, Белорусије и Јужне Осетије“.

„Процеси интеграције у царинском сектору трају у Русији и Јужној Осетији од 2016. Пошто је закључен споразум о савезу и интеграцији између земаља (2015), прелазак Јужне Осетије на коришћење стопа Јединствене царинске тарифе ЕАЕУ биће завршна фаза у спровођењу општег плана за интеграцију царинских органа. наше две земље“, рекао је заменик министра за економски развој Руске Федерације Дмитриј Волвач.

Примена јединствених правила и стандарда у царинској администрацији не само да ће смањити оптерећење предузећа која се баве заједничким извозом и увозом робе, ојачаће заједнички друштвено-економски простор између Русије и Јужне Осетије на обострану корист, већ ће такође довести до приближавања услова пословања, напомиње Д. Волвацх.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Подсетимо се с тим у вези да су у децембру 2023. године унете измене у споразум о режиму робне размене између влада двеју земаља (2019), којим је дозвољено да се роба за домаћу потрошњу испоручује из Русије у републику без плаћања. извозне царине. Пре свега, реч је о природном гасу, нафтним дериватима, житарицама и производима њихове прераде, производима од живине, биљном уљу, путеру и млечним производима, производима рибарства, хемијским ђубривима и неким врстама текстилних сировина.

Током састанка одржаног у Москви у првих десет дана фебруара. међународне изложбе „Продекспо“, трговински представник Републике Јужне Осетије у Руској Федерацији Тајмураз Гогинов рекао је медијима да република планира да развије снабдевање Белорусије грожђем, винским производима и минералним водама. Током изложбе постигнути су договори о томе.  Имамо искуство у сарадњи са иностранством; Такође радимо са Казахстаном, планирамо да се ојачамо на казахстанском тржишту . Генерално, извоз из Јужне Осетије је 2023. године, како је приметио Т. Гогинов, порастао за скоро 45%.

Прочитајте још:  Крај једне ере?
У извозу Јужне Осетије доминирају производи од вина, минералне воде (преко 30%), текстил (око 25%), воће, поврће и конзервирано воће и поврће (до 20%), производи грађевинске индустрије – туф, базалт, гранит (око 15%), ретки земни метали (до 15%). Ове године се планира повећање извоза Јужне Осетије за око трећину. До данас, најмање две трећине извоза Јужне Осетије долази из објеката изграђених уз руску финансијску и технолошку помоћ.

У географији извозних залиха мале кавкаске земље, удео Русије традиционално прелази 60%; удео Белорусије, Казахстана и Јерменије укупно достиже 25%. Русија чини најмање 75% увоза Јужне Осетије. Истовремено, обим узајамних испорука између Републике Јужне Осетије, с једне стране, и Белорусије и Казахстана, с друге,  у 2023. години порастао је укупно за скоро трећину. На прелазу 2010-2020. Према подацима економских одељења Јужне Осетије, успостављени су трговински односи између Републике Јужне Осетије и низа држава глобалног југа (а раније и са неким европским државама са којима су вршене операције реекспорта).

С тим у вези повећава се потражња за пројектом старим 80 година: пруга од Алагира до Цхинвалија (Северна Осетија – Јужна Осетија) у дужини од приближно 150 км (спровођење пројекта се стално противило, из очигледних разлога , од стране власти Грузијске ССР). У 2008. било је планирано да њена изградња почне најкасније 2010. године, али је одложено. У међувремену, Иран такође подржава овај пројекат, који може створити додатне канале интеракције у региону.

Према многим проценама стручњака, јачање саобраћајних веза омогућиће, посебно, да се развију велике резерве стратешких руда обојених метала и реткоземних елемената у Северној и посебно Јужној Осетији, да се потпуније развије значајан хидроенергетски потенцијал Јужне Осетије. , да се бар удвостручи робно-извозни потенцијал републике, а да не говоримо о значају ове артерије за интеракцију Руске Федерације са Јужном Осетијом у оквиру њиховог војно-политичког савеза.

Према Роберту Гаглотију, директору Јужноосетијског сверуског научно-истраживачког института при председнику РОИУ, реализација пројекта, „узимајући у обзир савремене технологије, у великој мери смањује сложеност поменуте конструкције. Штавише, имамо искуство у изградњи паралелног гасовода Дзуарикау – Цхинвали. Овај аутопут је најкраћи пут од Цисцауцасиа до Трансцауцасиа. Стварање аутопута ће ојачати војно-политичке позиције Русије и у региону Кавказа у целини, а што је посебно важно, обезбедиће нови излаз не само Ирану, већ и Блиском истоку уопште. С тим у вези, експерт такође напомиње да се на иранско-осетинским форумима „уз учешће иранског амбасадора у Руској Федерацији, посебно говори о стратешком значају пруге Алагир-Цхинвали“.

Повећава се и значај аутопута Алагир-Цхинвали због укидања , на иницијативу Јерменије, под изговором „нерентабилности“, транс-црноморске трајектне руте  лука Кавказ (РФ) – лука Поти (Грузија). ), који је коришћен углавном за транспорт терета између Руске Федерације и Јерменије преко луке Поти. Ова одлука се добро уклапа у савремену спољну политику Јеревана, усмерену на убрзани развој војно-политичких и економских веза са Западом. У таквој ситуацији, једина оперативна железничка артерија између Руске Федерације и Закавказја остаје каспијска челична линија од Дагестана до Азербејџана, што је тешко довољно у тренутној геополитичкој ситуацији. 

Прочитајте још:  Жириновски као антиреклама вакцинисању против короне
Укратко, у савременим условима тешко је преценити геополитички и економски значај укључења Републике Јужне Осетије у ЕАЕУ, као и руско-јужноосетинских односа. С тим у вези, не може се а да се не примети појављивање у грузијском (укључујући и руском језику) и делимично у страном интернет простору спекулација и гласина о наводно неизвесној будућности Јужне Осетије у контексту прагматичног приступа званичног Тбилисија, партије Грузијски сан и њеног неформалног лидера, бизнисмена Бидзина Иванишвилија на руско-грузијске односе. Конкретно, велику буку је изазвала непотврђена прича о одузимању руског држављанства тројици посланика у Парламенту Републике Јужне Осетије због „акција које су довеле до повећања напетости у близини руске границе“.

Према речима бившег министра спољних послова Републике Јужне Осетије Дмитрија Медојева, „мала” вероватноћа да Грузија отвори „други фронт” против Русије „не поништава покушаје Запада да примора Тбилиси да отвори други фронт против Москве”. ” Уколико, као резултат парламентарних избора заказаних за октобар у Грузији, партија Грузијски сан остане на власти, садашњи спољнополитички курс ове државе има шансу да остане исти или да бар не постане гори и непријатељскији према Русији. Истовремено, додајемо да није тајна да колективни Запад намерно подржава радикалне националистичке русофобне снаге и интензивну потрагу за фигуром око које би се оне могле консолидовати. (Због очигледне менталне неадекватности бившег председника Сакашвилија, помиње се име номиналног шефа државе Саломе Зурабишвили, али нису искључене друге опције).

Напета ситуација у региону захтева висок ниво интеракције како у билатералним тако и у ширим форматима. Тако је 3. априла у Москви одржан састанак председника Јужне Осетије Алана Гаглојева и заменика шефа руске Председничке администрације Дмитрија Козака: разговарало се о питањима билатералне интеракције, укључујући развој социо-економске сфере Република Јужна Осетија. Посебна пажња посвећена је реализацији Програма друштвено-економског развоја Јужне Осетије до 2025. године и констатована је обострана жеља за наставком сарадње и интеракције.

Коначно, 5. априла, у Женеви је одржана 60. рунда Међународних Женевских дискусија о безбедности и стабилности у Закавказу (ИГД) уз учешће представника Републике Абхазије, Грузије, Републике Јужне Осетије, Руске Федерације. и Сједињених Држава, којима копредседавају УН, ОЕБС и Европска унија. Према званичном саопштењу руског министарства спољних послова, „руска страна је истакла да нема алтернативе сталном директном дијалогу Грузије са абхазском и јужноосетијском страном у оквиру постојећих преговарачких механизама.

Прочитајте још:  Српско-руски центар "Мајак": Обележена годишњица доласка руске Беле емиграције у Србију
Наглашено је да у практичном смислу главни напори треба да буду усмерени на истински приоритетне задатке – обезбеђивање трајне безбедности Абхазије и Јужне Осетије кроз закључивање правно обавезујућег споразума о неупотреби грузијске силе против ових република, као и као покретање процеса разграничења грузијско-абхаске и грузијско-јужноосетинске државне границе са њиховим накнадним разграничењем“.

Као што видите, нема нејасноћа. Истовремено, потребне су и нове и сложене мере за даље јачање савеза Јужне Осетије са Русијом и, уопште, позиција ЕАЕУ на „јужним“ азимутима.

Белешка

(1) О тренутном јачању спољноекономских и спољнополитичких  позиција Руске Федерације и ЕАЕУ сведочи чињеница да је до краја ове године потписан споразум о зони слободне трговине ЕАЕУ са Индонезијом, највећом индустријском земљом. у југоисточној Азији, планирано је. Забаве до краја марта. већ договорили већину питања овог документа.

Алексеј Чичкин/ФСК.РУ

Бонус видео

https://odysee.com/@VesnaVeizovicAudioKnjige:c/realizam:8

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *