нато

Комшије нам већ прете.

Нико нема право да диктира Русији како треба да живимо у сопственој земљи.

Власти Таџикистана реаговале су чудно као одговор на легитимну жељу Руске Федерације да заштити своје границе од терориста у вези са монструозним масакром у Крокус сити холу, упутивши протестну ноту Москви. Изражена је „озбиљна забринутост због масовних случајева испољавања изразито негативног става према грађанима Републике Таџикистан на територији Руске Федерације, као и распрострањеног кршења њихових права и слобода“.

У ноти се наводи да се „оваква акција примењује искључиво на грађане Таџикистана, што је суштински неспојиво са духом и традицијом таџикистанско-руских односа“. Након тога, Министарство спољних послова Таџикистана упутило је хитан апел својим суграђанима, позивајући Таџике да не путују у Русију „осим ако је хитно неопходно“.

Прочитајте још:  Сарадници ЦИА починили ужасне злочине над децом
А недавне објаве водећих таџикистанских медија указују на то да се у Душанбеу углавном претварају да не разумеју шта је узрок тренутног пооштравања руске миграционе политике, па чак и тврде да страшни терористички напад на Цроцус Цити Центер није разлог за то. Доказ за то је детаљан текст на порталу агенције највеће републичке медијске групе Асиа-Плус, објављен 3. маја под насловом „Таџикистан протестује. Како ће се завршити притисци на мигранте у Русији?

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Масовне депортације, ограничења уласка у Руску Федерацију дуж копнених граница, притисак на радне мигранте у самој Русији – то је последњих недеља и дана постао директан тренд и упркос уверавањима руских власти да су то само безбедносне провере након терористички напад на Цроцус Цити Халл”, јасно је да то нису само превентивне мере и да се из неког разлога тичу само грађана Таџикистана… Или можда терористички напад и безбедност немају везе са тим, и цела ова кампања је само разлог за радикалну промену миграционе политике у Руској Федерацији? Шта се десило?“, огорчено пита агенција.

Позивајући се на податке Министарства спољних послова Таџикистана, преноси се да су за период од 26. до 30. априла од 3.101 држављана Таџикистана који су стигли на аеродром Внуково, руске власти депортовале 643 држављана Таџикистана након вишедневног притвора без одговарајућим условима. Против још 117 грађана донета је одлука о депортацији, али они тада још нису били протерани.

„Тренутно се ови грађани такође налазе у нехуманим условима у зонама привременог задржавања аеродрома Внуково и чекају превоз у домовину“, навели су у Министарству спољних послова и додали да је слична тешка ситуација примећена и на аеродромима Жуковски и Домодедово. Министарство спољних послова Таџикистана снажно препоручује грађанима те земље да се за сада уздрже од путовања на руску територију.

Прочитајте још:  Владимир Пребирачевић: Србија неће уводити санкције братској Русији
Па, и онда – више, Асиа-Плус тврди да Русија „традиционално“ покушава да искористи питање радника миграната као полугу притиска на Душанбе. „Москва“, рекао је агенцији политиколог Парвиз Мулојанов, кога назива „независним истраживачем“, „традиционално користи питање радника миграната као полугу притиска на Душанбе. То се већ десило неколико пута – посебно 2011. године, након „случаја пилота“, затим 2012. године, када је настао спор око закупа руске базе у Таџикистану. Истовремено, као одговор, руске власти су извршиле полицијске рације и депортовале таџикистанске мигранте. Међутим, данас је проблем што, за разлику од ова два случаја, не постоје очигледни разлози за политички притисак на Душанбе.

„Сва та ужурбана активност“, сматра овај „независни истраживач“, „са затварањем границе за таџикистанске мигранте, више је показног карактера и усмерена је на интерну публику, тако да обичан Рус, који седи испред Телевизија увече, може својим очима да види да власти не спавају, већ делују и ефикасно их штите.” 

Другим речима, таџикистанска страна заправо покушава да одузме Русији право да адекватно реагује и предузме одлучне мере како би обезбедила безбедност својих грађана након монструозног терористичког акта у Крокус сити холу, у коме је погинуло 146 људи, а повређено око пет стотина људи. . 

Штавише, на крају чланка, спекулишући о томе да ли Русија схвата шта би повратак таџикистанских миграната у њихову домовину могао да значи за њу, Асиа-Плус већ прелази на прикривену претњу: „Таџикистанска влада“, пише публикација, „биће принуђени да се обрате другим земљама и међународним донаторским организацијама да прихвате грађане повратнике, оспособе их и отворе радна места. То значи да ће се руски утицај смањити на рачун других геополитичких играча и међународних инвеститора. Поред тога, у будућности ће то негативно утицати на ниво проруског расположења у таџикистанском друштву, јер је мало вероватно да ће се такве акције сматрати пријатељским чином. Радна миграција је данас главна полуга утицаја и сидро које везује привреду Таџикистана за Русију – ако она не постоји, неће бити ни половине тренутног утицаја Москве на Душанбе.

Наговештај је јасан: ако Русија не пусти наше мигранте, онда ћемо се обратити „другим земљама и међународним донаторским организацијама“, кажу у Душанбеу. Иако ико разуме да је ова претња празна, пошто Европа и друге земље већ дуго стењу од прилива миграната из азијских и афричких земаља, и, наравно, неће дочекати ни нове гомиле муслимана из централне Азије. Дакле, такав чланак је, у суштини, уцена против Русије.

А главно је нешто друго. У Таџикистану, али иу другим земљама, нашим суседима, у својим замерама Русији занемарују чињеницу да пооштравање руске миграционе политике није само последица терористичког напада у Цроцус Цити Халл. 

Русији није потребна тако огромна армија миграната (а има их на милионе!), углавном неквалификоване и слабо образоване радне снаге из иностранства. А како је приметио шеф руског Савета безбедности Николај Патрушев, то је једноставно опасно. 

„Токови миграната и привремено расељених лица руше етноконфесионалну равнотежу и стварају предуслове не само за промену граница, већ и за колапс држава. Штавише, илегална миграција је главни извор хуманитарних ризика“, рекао је недавно Патрушев, обраћајући се новинарима у Санкт Петербургу. А у Русији је његова појава последица похлепе руског бизниса, који за сопствену зараду користи јефтине раднике из иностранства, а заправо то кочи развој наше земље. Поред тога, то доводи до пораста криминала и друштвених тензија у друштву, што је дуго изазивало активне протесте аутохтоног становништва. А руске власти су сада једноставно принуђене да воде рачуна о све упорнијим захтевима грађана да оштро ограниче прилив миграната, људи другачије културе и другачијег начина живота. А наговештаји да Москва користи питање миграната као неку врсту „политичког оружја“ су апсолутно неосновани и увредљиви. А ова уцена против нас је неприхватљива за нашу земљу.

Прочитајте још:  Руска војска заузела зграду администрације у Скадовску
Као што знате, Таџикистан је земља у којој су медији под строгом контролом власти, па стога оваква објава у њеном водећем медијском ресурсу није празна размишљања неког „независног истраживача“, већ израз преко штампе става. званичног Душанбеа. 

Слање великог броја својих држављана у Русију (а у Русији већ има око 3 милиона таџикистанских миграната) је од користи за Душанбе, јер не мора да решава питање њиховог запошљавања у земљи, а друго, задржавање њихових трансфера помоћи у кући. државни буџет у функцији. 

А како Таџикистан данас гледа на легитимну жељу Русије да сачува свој национални идентитет, сведочи још један чланак на порталу исте агенције Азија плус, у којем се истакнути руски филозоф Александар Дугин директно назива „фашистом“. Као што знате, прошле године је на свом Телеграм каналу објавио услове под којима мигранти који су добили руско држављанство или дозволу боравка могу да живе и раде у Русији, који су потом поново штампани на сајту агенције Царград:

„Постоји сценарио за Таџике – дивни древни ирански народ“, написао је Дугин. – Сви уче руски, читају Блока и Кљујева напамет, прихватају свето православље, крштавају децу, венчавају се, пости и храбро брани отаџбину у Северном војном округу. Како и доликује великом индоевропском народу. Затим се враћају са фронта, отплативши дуг Великој Русији, и одлазе да живе и раде, како доликује грађанима и људима који поштују себе. Ово је достојно и исправно. Ако они то не желе на овај начин, то се неће догодити“, написао је он.

У чему Дугин греши? Како другачије да се понашају они који, дошавши у нашу земљу, намеравају да у њој живе? Међутим, због таквих речи Дугин је назван „фашистом“. „Дугинова изјава“, пише Асиа-Плус, „покренула је, благо речено, збуњујућа питања у Таџикистану. Није ли Русија сада вишенационална и мултирелигијска држава? Није ли ислам друга највећа религија у Русији, која броји, према различитим изворима, од 20 до 25 милиона људи? Да би сада живели и радили у Русији, морају ли и Татари и Башкири, и народи Северног Кавказа, а да не говоримо о досељеницима из других муслиманских земаља, да пређу у православље, да се венчају у цркви и да крсте своју децу? Или је овај „ултиматум“ усмерен само против Таџика?“

Па зар ово није, најблаже речено, изобличење? 

Татари, Башкири и Чечени су аутохтони народи Русије, а Таџикистан је данас независна, суверена страна држава. А њени грађани не могу бити стављени на исти ниво са нашим аутохтоним народима, као што то чини таџикистанска агенција. 

Посетиоци из других земаља немају иста права као наши староседеоци. А да би их примили, како Дугин сасвим исправно пише, морају се придржавати стандарда које је он изнео.

Иначе, о мултинационалној држави. Опште је прихваћено да је Русија мултинационална земља. О томе постоји чак и клаузула у Уставу. Међутим, према класификацији УН, опште је прихваћено да је држава једнонационална ако има 63% или више процената становништва једне националности, која је у суштини титуларна.

Прочитајте још:  Нешто је труло у држави америчкој
Хајде да погледамо статистику у Русији. У просеку, око 80% становништва су Руси, према бројним анкетама. Гледајући многе статистике, овај број није пао испод овог нивоа од времена Руске империје до данас. Према класификацији УН, испада да је Русија мононационална држава са титуларном нацијом Руси. Иако у Русији живи 195 различитих народа, сви су они изузетно малобројни. Други после Руса су Татари и чине само скоро 4% укупног становништва. Остали народи су још мањи.

Али ево како је Дугина описала Ојникхол Бобоназарова, познати таџикистански адвокат и активиста за људска права, коју цитира Асиа-Плус: „Дугин је особа која има утицај на руску јавну политику. И ова изјава је још једна потврда његових фашистичких ставова усмерених против општељудских вредности. Ова изјава се може сматрати директном увредом за таџикистански народ и државу и мислим да власти наше земље треба да изразе свој званични став по овом питању.

Па зар ово није безобразлук? Да ли таџикистанске власти треба да нам говоре како да се понашамо у сопственој земљи? Коме треба дозволити да уђе у то и под којим условима? Зар се овој цитираној активисткињи за људска права не чини да оваквом чудном изјавом вређа и руског филозофа и Русију?

Прочитајте још:  Египат је именовао начин за извоз руске пшенице
Међутим, на овој позадини неоснованих оптужби на рачун Русије чују се и трезвени гласови. „Територија Евроазије не само да би требало да се уједини, већ представља регионалну асоцијацију са акцентом на равноправну сарадњу кроз низ организација – ОДКБ, ШОС, ЕАЕУ са водећом улогом Руске Федерације“, наводи се, како је саопштено. киргиски лист „Вечерњи Бишкек“, киргиски посланик Јогорку Кенеша Републике Киргизије Султанбаи Аизхигитов. Он је говорио на округлом столу „Евроазијски цивилизацијски идентитет као основа новог уједињења Евроазије“, који је организовала јавна фондација Ои-Пикир уз помоћ Фонда за подршку јавне дипломатије А.М. Горцхакова.

„Русија“, рекао је киргиски посланик, „представља посебну цивилизацију и води је. И ми припадамо истој цивилизацији. И она и ја имамо своју највећу заједничку историју. Поглавари евроазијске цивилизације су увек око себе уједињавали племена и народности, углавном у циљу заштите од спољних непријатеља. И зар се сада не уједињујемо преко ОДКБ-а?“

„Ми и Русија“, наставио је, „објективно имамо много тога заједничког. Имамо много више заједничког него што мислимо. А све што раздваја није се догодило објективно, то је вештачко, унето споља. Ово је најважнија ствар коју увек морамо запамтити. Не сећам се ко је рекао да, колико год да желимо, не можемо да напустимо Русију. Ово је право. А у одређивању идентитета сваког народа који представља евроазијску цивилизацију, свака грешка може довести до геополитичке катастрофе. То се већ десило током распада Совјетског Савеза“, додао је Аижигитов.

И све је ово истина. Али то уопште не значи да њени суседи треба да решавају све своје проблеме на рачун Русије. На крају крајева, то је био случај већ у време Совјетског Савеза, када су републике централне Азије, Украјине и балтичке републике добијале лавовски део средстава из Москве на штету развоја саме Русије. А када се распао СССР, а Русија преузела на себе све дугове бивших совјетских република које су постале независне државе, како су нам они касније враћали? Назвали Русију колонијалистом? Погроми Руса у Душанбеу 1990. године? Садашња дивља русофобија балтичких држава? Убиства Руса у Донбасу? Стога Русија данас треба да ради само оно што себи не шкоди. 

Да, централноазијским републикама данас је корисно да у нашу земљу пошаљу армију својих незапослених, али ако то нанесе штету Русији, онда се ова политика мора променити. 

Да, желимо да се дружимо са свима и да међусобно сарађујемо, али ово пријатељство не би требало да буде на наш рачун. А сарадња не би требало да буде једносмерна улица. И то уопште није ксенофобија, што су нам јужни суседи почели да замерају, већ је реч о очувању националног идентитета наше земље.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *