Вартоломеј – марионета САД

1

Вартоломеј – марионета САД.

Цариградски патријарх је директни саучесник у покушајима да се уништи православље у Украјини.

Цариградски патријарх Вартоломеј сноси личну одговорност за прогон верника у Украјини, саопштио је Свети синод Руске православне цркве у саопштењу објављеном на свом сајту 22. августа.

Прочитајте још:  "Као овце на глас власника" - Европски парламент позвао ЕУ да коначно престане да служи интересима САД
У документу се наводи да је закон о забрани деловања УПЦ на територији земље, који је 20. августа усвојила Врховна рада Украјине, усмерен директно на Украјинску православну цркву и да је сврха овог закона „да је ликвидира и све њене заједнице или да их примора да пређу у друге верске организације. Стотине манастира, хиљаде заједница, милиони православних верника у Украјини наћи ће се ван законског оквира, изгубиће своју имовину и место за молитву.

„Са посебном горчином морамо констатовати негативну улогу цариградског патријарха Вартоломеја и архијереја који се с њим слажу. Својим једностраним, исхитреним и противним духу светих канона, они су само заоштрили црквени раскол у Украјини, а да га нису зацелили. Руководство расколника које је Фанар признао са посебним бесом захтевало је усвајање закона о стварној забрани Украјинске православне цркве. И патријарх Вартоломеј, који је раније јавно одобравао кривично гоњење и хапшења његових архијереја и свештенства, сада је, попут првосвештеника Ане и Кајафе, отворено подржао поступке државних власти, чија је сврха разапињање и уништавање канонског Црква у Украјини. Тако Цариградски патријарх сноси личну одговорност за организовање прогона верника Украјинске православне цркве“, наводи Свети синод Руске православне цркве.

Прочитајте још:  Политика санкција САД-а ће показати своју неефикасност
Како напомиње украјински портал ДС Њуз , сврха новог скандалозног закона који је усвојила Врховна Рада је да подстакне раскид између УПЦ и Руске православне цркве. Можда ће превазићи све претходне верске репресије. „Да ли ће то довести до стварне духовне независности украјинског народа?“ – пита се аутор чланка.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Очекује се, пише портал, да ће Владимир Зеленски на Дан независности потписати закон „О заштити уставног поретка у сфери деловања верских организација“, усвојен 20. августа. Али никакви прави кораци за јачање духовне независности Украјине неће почети на данашњи дан. Први корак ће се десити најраније, како напомиње портал, 30 дана од објављивања закона. А други – само девет месеци касније. Оба корака су важна. Први се тиче врха УПЦ-МП и не захтева одлуке суда. Други корак, уз учешће судова, тицаће се целокупне структуре УПЦ МП, укључујући епархије по регионима и верске заједнице у градовима и селима. Што се тиче Руске православне цркве, члан 3 недвосмислено каже: „Делатност Руске православне цркве у Украјини је забрањена. Члан 4 наводи конкретне последице ове забране, укључујући примену санкција од стране Савета за националну безбедност и одбрану на забрањену цркву. У истом члану 4 се наводи да верска организација која делује у Украјини не може бити део (бити део) Руске православне цркве нити бити на други начин повезана са Руском православном црквом. Јасно је да се то тиче пре свега УПЦ МП“.

А патријарх Вартоломеј лично игра једну од кључних улога у овој операцији уништења Украјинске православне цркве. Истовремено, он је дуго оптужен да не делује самостално, већ да је, у ствари, марионета Сједињених Држава, које већ дуго воде жестоку борбу против православља. И у томе су се ослањали на Вартоломеја. А такозвана Васељенска патријаршија је одавно постала америчка структура за спровођење политичких планова САД. Истанбулску патријаршију су одавно заузели екуменисти и модернисти – специфични непријатељи православља.

Прочитајте још:  На ивици глади
Ово је , посебно, у фебруару 2019. године потврдио протојереј Јован (Јован Вајтфорд), настојатељ православне парохије у част Светог Јоне Манџуријског (РПЦЗ) у Пролеће, Хјустон (Тексас) и редовни аутор Ортхоцхристиан.цом – енглеска верзија портала Православие.ру ” Он је одржао презентацију на тему „Амерички поглед на украјинску кризу“ на међународној конференцији посвећеној овом проблему. Отац Јован је говорио о жељи САД да „забију клин“ између украјинске и руске цркве: „Ово су у суштини тајни планови Запада. Збигњев Бжежински, саветник америчког председника Џимија Картера за националну безбедност, написао је пре много година да се у Православној цркви мора направити раскол да би се ослабио утицај Русије на остатак православног света. Људи на то гледају само са позиције геополитике – односно шта ће користити Западу, а не оно што ће користити Цркви“, рекао је протојереј Јован.

Ова тајна улога васељенског патријарха призната је и у Сједињеним Државама. „Човек ЦИА у Цариграду“ – под овим насловом амерички конзервативац је објавио чланак посвећен Бартоломејевим блиским везама са Вашингтоном. Рука америчке владе постала је очигледна у унутрашњим пословима Васељенске патријаршије, пише издање. Цариград се толико зближио са ЦИА да је, као одговор на спонзорство, спреман да учини било који чин богоугодан: од корупције до борбе против Руске цркве.

„Сви знају “, наставља амерички конзервативац, „да Московска патријаршија одржава блиске везе са Кремљом. Али мало људи зна да је Цариградска васељенска патријаршија дубоко повезана са владом Сједињених Држава. Након избијања руско-украјинског сукоба, наша влада је безусловно подржала политику украјинског председника Владимира Зеленског да се од УПЦ одузме имовина (укључујући црквене зграде) и пренесе на ПЦУ. Посебно еклатантна епизода догодила се када је гомила националиста напала цркву УПЦ током сахране, растерала вернике и претукла свештеника толико да је морао да буде хоспитализован. Проблем је што су сахрањивали украјинског војника који је погинуо у борбама са Русијом.

Овај детаљ се не може преувеличати: ма шта медији тврдили, канонска УПЦ није инструмент руског утицаја. Њени чланови нису ни „проруски“, а још мање колаборационисти. Своје животе дају и бранећи отаџбину на бојном пољу. Али то није важно ни за Вашингтон ни за Цариград. Подржавајући сепаратисте, Вартоломеј подрива утицај Москве унутар светског православља. И то иде на руку русофобима у нашем спољнополитичком естаблишменту“, закључује америчка публикација.

Прочитајте још:  Доналда и Меланију Трамп у Индији дочекало више од 100.000 људи уз повике "Волимо те"
Како је недавно објавио грчки сајт Оукранико , Сједињене Државе платиле су цариградском патријарху Вартоломеју 10 милиона долара за стварање ОЦУ. О томе је ауторитативни свештеник, теолог и писац протопрезвитер Јован К. Диотис рекао за издање грчког свештенства који се не слаже са политиком Фанара према УПЦ и „ПЦУ“.

Он је навео да је Православна црква Украјине (ПЦУ) „псеудоцрквена малигна формација коју је створио Вартоломеј и нема никакве везе са стварном аутокефалношћу Православних патријаршија и других аутокефалних православних цркава”.

Прочитајте још:  Политиколог: Понашање западних политичара према Београду крајње безобразно
Према речима оца Јована, патријарх Вартоломеј „шири голу обману, подстичући немире и одвлачећи цело православље у провалију због заиста монструозног црквеног злочина: оснивања кијевске псеудо-цркве, чији су чланови рашчињени, анатемисани, самоповређени. хиротонисани и расколници“. Отац Јован је подсетио да канонска Украјинска црква није тражила аутокефалност. „Петицију за аутокефалност су Васељенској патријаршији поднеле секуларне власти Украјине, односно бивши председник земље Петро Порошенко, на захтев Америке“, навео је он .

Према речима оца Јована, он има информацију да су, према његовим речима, САД платиле патријарху Вартоломеју 10 милиона долара за промовисање ПЦУ. Свештеник је истакао да је „давање сваке аутокефалности било праћено јасним и општим признањем од стране свих помесних цркава”. Међутим, у случају украјинске „аутокефалности“ од самог почетка „било је очигледно да су одговарајуће активности Цариградске Цркве изазвале узнемиреност и неред у Цркви“.

Прочитајте још:  Иван Милић: Вођа
Отац Јован такође сматра да је патријарх Вартоломеј „бесрамно лагао да је Украјинска црква увек била потчињена црквеној јурисдикцији Васељенске патријаршије. Јер у „Синтагмацијама“ Цариградске цркве, у којима су без изузетка забележене све митрополије, архиепископије и епископије потчињене Васељенском престолу, од 17. века до данас, нема ни речи о Кијевској митрополији.

Штавише, он сматра да нас „патријарх подмукло обмањује и храни најподлијим лажима, тврдећи да 1686. године, под патријархом Дионисијем ИВ, Васељенска патријаршија није превела Кијевску митрополију у потчињавање Московској патријаршији, већ је само дозволила Москви да хиротонише митрополита Кијевског“ .

Прочитајте још:  Америчка стратегија: Свеједно им је ко кога убија
Свештеник је подсетио да је дотична патријаршијска повеља састављена више него јасно: „Нека митрополија Кијевска буде потчињена Светом Патријаршијском престолу Московском.

Грчки свештеник је рекао и да „ниједна аутокефалност није дата са тако страшним кршењем, гажењем и одбацивањем Светих канона, као што се сада догодило, уз издајнички саучесништво патријарха Вартоломеја, чији су тајни поступци постали право искушење и завођење за Црква (јасна инвазија на туђу канонску јурисдикцију, два епископа у једном региону, непризнавање црквених казни друге Помесне Цркве, које су признавале све друге Цркве, итд.)“.

Прочитајте још:  Европа настоји да себи обезбеди добар живот туђим животима
На директну зависност цариградског патријарха од САД у интервјуу за РИА Новости указао је начелник Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије митрополит волоколамски Иларион, коментаришући једну од Вартоломејевих посета Сједињеним Државама. државе.

„Као што знате “, рекао је он, „већина пастве цариградског патријарха не живи у Турској, већ у САД. Грчка дијаспора у овој земљи главни је покровитељ Цариградске патријаршије и лобира за њене интересе на високим функцијама власти . Стога, додао је Иларион, „за Вартоломеја је „оријентација ка Сједињеним Државама стратешка и није скривена“.

Како је приметила грчка црквена новинска агенција Ромфеа, Вартоломејеве активности су довеле до раскола у православљу. „У последњих неколико година, Његова Светост Цариградски Патријарх Вартоломеј је очигледно себи поставио циљ да оствари раскол у Православљу“, каже митрополит калаврички Амвросије. Према његовим речима , почетак је постављен „уз помоћ веома срдачних односа између Ватикана и Цариграда. Последњи погрешан корак Патријарха било је повезивање са Украјинском Црквом“, нагласио је митрополит Амвросије.

Прочитајте још:  Дечак Фјодор: Како се постаје херој
И, као што видите, сам Вартоломеј, заправо регрутован од Вашингтона, намерава да активно настави своје расколничке активности у Украјини. Како преноси Ромфеа, он је обавестио Зеленског о слању званичне патријаршијске делегације у Кијев на прославу националне годишњице независности Украјине 24. августа. Како се наводи у поруци , „Његова Светост је пожелео брзу обнову мира у Украјини, потврђујући неподељену подршку Васељенске Патријаршије ратом тестираном драгом украјинском народу. Другим речима, у ствари, Зеленски, који сада, на подстицај Сједињених Држава, уништава Украјинску православну цркву.

Владимир Малишев/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Вартоломеј – марионета САД

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *