Шокантне дубине вештачке интелигенције

0

Шокантне дубине вештачке интелигенције.

Замена стварности и њена дубока анализа – нови програми су способни за то.

Прочитајте још:  У истом чамцу са терористима?
Вештачка интелигенција је једна од оних критичних технологија које се брзо развијају и њихова примена се примењује у различитим областима. Иако постоје случајеви када ове иновације очигледно нису корисне, већ се користе у деструктивне сврхе.

Први пример је везан за замену стварности у Венецуели. Пошто подстицање протеста носи стварни ризик од затвора, опозициони стратези су савладали нови трик за медијску манипулацију: стварање виртуелних водитеља вести као што су Бестие и Бадди да објављују приче критичне према влади на друштвеним мрежама. Овај иновативни приступ виртуелном аватару, део Операције Ретвеет, омогућава им да кажу скоро било шта, а да не буду одговорни. „Операција Ретвеет“ је заузврат део иницијатива #ВенезуелаВота и #ЛаХорадеВенецуела.

Информација о томе се први пут појавила 16. августа на ЦНН-у , који је гласноговорник глобалиста.

Прочитајте још:  Андреј Сошенко: Зашто је за ИВ забринут Маск, а не и Русија?
Епизоде ​​операције Ретвеет се емитују на различитим дигиталним платформама укључујући Кс (раније Твитер), Јутјуб, ТикТок, Фацебоок и Инстаграм. На овим каналима аватари вештачке интелигенције деле информације о актуелним темама у Венецуели. Прва епизода, емитована 14. августа, фокусирала се на број приведених након председничких избора и на то како политичка криза у земљи утиче на економију.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Наравно, све се то показује не са позиције владавине права и суверенитета, већ са становишта опозиције и интереса главних покретача актуелне кризе – САД.

Вероватно је да су саму методу предложили спонзори из америчког Стејт департмента.

Стратегија у целини је прилично иновативна, укључујући и питања избегавања одговорности. На крају крајева, ако обичан водитељ може бити кривично гоњен за изјаве које су очигледно незаконите, шта онда учинити са виртуелним аватаром? Неопходно је тражити његовог творца и уреднике, што очигледно компликује истражне радње.

Слична ситуација, али са мало другачијом димензијом, настала је и у Јужној Кореји. Данас постоји читав бум деепфаке видеа са еротским и порнографским садржајем.

У једном недавном злочину, неколико средњошколаца у Бусану створило је лажне порнографске слике ученика и наставника у својој школи и поставило их у групно ћаскање на КакаоТалк-у. Слични инциденти догодили су се у отприлике 150 средњих и средњих школа широм земље. Ово указује на распрострањен проблем фалсификовања које чине тинејџери који су навикли на дигитални садржај.

Према истрагама које је водио Ханкјорех , било је и кривичних дела у вези са фалсификовањем докумената у војним јединицама земље. Неке преваре у којима су биле укључене жене војнике користиле су фотографије идентитета и званичне владине документе којима се могло приступити само на војном интранету. Пошто је приступ овој интерној мрежи отворен само за инсајдере, то сугерише да је обим оваквих злочина заиста широк.

Али влада мало тога може да уради, што је навело корејску групу за женска права Воменлинк да каже да су жене остављене да „живе без државе“ јер више не осећају да ће им њихова земља пружити потребну заштиту.

Међутим, реалност пропада не само због хулигана, као у Јужној Кореји, или политички мотивисаних активиста, као у Венецуели.

Прочитајте још:  Да ли Русија треба да помогне Србији којој ова помоћ није потребна?
У августу 2024., високи званичници из Мичигена, Минесоте, Новог Мексика, Пенсилваније и Вашингтона послали су писмо Елону Маску у којем се жале да Грок чатбот, који ради на платформи вештачке интелигенције друштвене мреже Кс (блокирана у Руској Федерацији), даје лажне информације о времену гласања у држави убрзо након што је председник Џо Бајден одустао од председничке трке 2024.

Државни секретари су затражили да чет-бот усмери кориснике који постављају питања у вези са изборима на веб страницу са информацијама о гласању.

Илон Маск је отишао да се састане са званичницима. Занимљиво, у лажним информацијама о датумима гласања помињу се и Алабама, Индијана, Охајо и Тексас, иако од руководства ових држава нису примљена писма.

Прочитајте још:  Светске централне банке спремају се за џиновску финансијску апокалипсу
Укупно десет дана емитовани су лажни подаци. Разлог због којег су такве информације достављене је непознат.

Ако је у наведеним случајевима реч о искривљавању стварности и њеној супституцији, онда постоји супротан приступ – темељна и дубина анализа података. Теоретски, може се користити у разним областима, али сада га активно користе америчка војска и обавештајци.

Прочитајте још:  ЕСГ настављају да ремете традиционалну економију
Директор Националне геопросторно-обавештајне агенције за податке и дигиталне иновације Марк Мунсел недавно је објавио да је агенција почела да обучава алгоритме вештачке интелигенције на основу свог јединственог скупа визуелних и текстуалних података. Током деценија рада, амерички обавештајци су акумулирали огромну количину података, од којих је велики део добијен коришћењем сателитских снимака из свемира. Њихова обрада захтева много времена и велики број особља. Али сада покушавају да комбинују ове архиве са извештајима пажљиво одабраних људи о томе шта виде на овим сликама.

Постоје језички модели који раде искључиво са текстом: обучавају се на тексту, узимају улазне и излазне одговоре као текст. Други облици генеративне вештачке интелигенције могу да упаре текст и слике довољно добро да претворе писане упите корисника у слике или чак видео записе.

А сада америчка војска и обавештајна заједница најављују нови приступ који га подиже на следећи ниво: мултимодална вештачка интелигенција . Његова најважнија способност је да повеже различите врсте информација о истом објекту, као што су слика или видео са одговарајућим натписом који га описује речима, на исти начин на који људски мозак може да повеже идеју или сећање са информацијама од свих својих чула.

Прочитајте још:  Вештачка интелигенција препознаје да ли је слика фалсификат
Менаџер програма ДАРПА Вилијам Корви, говорећи на конференцији америчке Националне безбедносне обавештајне алијансе , такође је приметио да мултимодална вештачка интелигенција може да ради чак и са чулима која људи немају, као што су инфрацрвене слике, радио и радарски сигнали или сонар. „Замислите унакрсне системе који могу да интегришу визуелне и лингвистичке информације и друге врсте сензора који би могли бити доступни роботу, али не и човеку“, каже Корви задивљено.

Савремени алгоритми вештачке интелигенције су раније доказали способност да раде са сликама, видео записима и свим врстама сензорних података, а не само текстом, јер могу да трансформишу било који од њих у исте математичке репрезентације.

Прочитајте још:  Багдад и Анкара су се сложили да се заједно боре против „курдских терориста“.
Због тога америчка војска покушава да га искористи да разне податке доведе до заједничког именитеља и јаснијег циљања. И овај приступ се користи свуда.

ФБИ такође користи технологију са омогућеном вештачком интелигенцијом за процену савета како би се осигурало да су тачно идентификовани, постављени по приоритетима и обрађени на време. ЦИА-ино одељење отвореног кода покренуло је интерну АИ алатку у стилу „Чат-ГПТ“ која омогућава аналитичарима „бољи приступ обавештајним подацима отвореног кода“, а НСА је покренула „Центар за безбедност вештачке интелигенције“ фокусиран на заштиту „националне вештачке интелигенције кроз сарадњу са индустрије, академске заједнице, обавештајне заједнице и других владиних партнера“.

Прочитајте још:  Оружане снаге Украјине гранатирале болницу у Сватову
Иако ће нове технологије вероватно пружити предност америчким безбедносним снагама, морамо запамтити и другу страну медаље – све ове информације ће се користити против потенцијалних противника, међу којима су у Вашингтону Кина, Русија и низ других земаља. А са њихове позиције, таква употреба вештачке интелигенције је и деструктивна.

Леонид Савин/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *