Свемирска трка узима маха: Запад се плаши успеха Кине

1

Свемирска трка узима маха: Запад се плаши успеха Кине.

Прочитајте још:  Како заштитити децу од украјинских обавештајаца
Стратешки циљеви Пекинга никако нису ограничени само на сателитски интернет.

Кина је 5. августа 2024. лансирала 18 сателита у ниску Земљину орбиту користећи ракету-носач Лонг Марцх 6А . Ово је било прво лансирање у оквиру пројекта Г60, који спроводи Схангхаи Спацецом Сателлите Тецхнологи заједно са општинском владом Шангаја, са циљем да се обезбеди регионална покривеност Интернетом до 2025. и глобална покривеност до 2027. године.

Међутим, Г60 (Кина је лансирала први 6Г тестни сателит на свету у јануару) је само једна од три мегаконстелације сателита које Кина планира да створи, заједно са пројектом Гуованг, који спроводе државне компаније Цхина Сателлите Сервицес и Хонгху- 3 сазвежђа, коју је имплементирала шангајска технолошка компанија од стране компаније Лањиан Хонгкинг Тецхнологи Цомпани. Ове констелације пружају инфраструктуру за подршку растућем кинеском комерцијалном свемирском сектору, укључујући њене брзо ширеће иницијативе за сателитски интернет.

У мају 2024. Кина је почела да пружа услуге приступа Интернету у иностранству (Тајланд), а у јуну је кинеска компанија ОнеЛинК покренула први кинески цивилни домаћи сателитски интернет сервис, што указује да ће бити проширен на земље које су се придружиле кинеском „Један појас, један пут“. ”

Прочитајте још:  ОЧЕКИВАНЕ ГЕОПОЛИТИЧКЕ ПРОМЕНЕ У ФУНКЦИЈИ РЕАЛИЗАЦИЈЕ КОНЦЕПТА „СРПСКИ СВЕТ“
Истовремено, стратешки циљеви Кине су шири од само сателитских интернет услуга.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Сателитске орбите су углавном класификоване у три типа: геостационарна Земљина орбита (ГЕО), средња Земљина орбита (МЕО) и ниска Земљина орбита (ЛЕО). У поређењу са друге две категорије, ЛЕО сателити нуде неколико предности, укључујући близину Земљи, минимално кашњење у преносу, мали губитак везе и флексибилне опције лансирања. Они су саставни део будуће интегрисане мреже која обухвата ваздушни простор, свемир и море.

Кина је ангажована на координисаном развоју ГЕО, МЕО и ЛЕО сателита како би се створила интегрисана информациона мрежа свемир-Земља, где ће сателитски комуникациони системи бити у интеракцији са земаљским информационо комуникационим системима.

Прочитајте још:  ОН ЋЕ ПРЕОКРЕНУТИ РАТ: Кад Руси избију на делту Дунава и на Балкану ће уследити велике промене! (ВИДЕО)
То је предвиђено 14. петогодишњим планом Министарства индустрије и информационих технологија (2021-2025) за развој индустрије информационих комуникација.

Очигледно је да ће се кинески свемирски интернет на комерцијалном сателитском Интернет тржишту такмичити са Старлинком из Спејс Икс -а Илона Маска , односно са Сједињеним Државама. Али пошто Запад формално подржава конкуренцију као елемент капиталистичког либералног система, Кина има друге политичке разлоге да критикује своје пројекте.

Прочитајте још:  Сијарто: Вредило је опирати се притисцима главних играча
На Западу, посебно у Сједињеним Државама, такви успеси Кине називају се дигиталним ауторитаризмом , који Комунистичка партија Кине шири кроз иницијативу Појас и пут и билатералне везе са различитим земљама.

Ово није први пут да се говори о „кршењу људских права“ у Кини у области интернета.

Противници Кине већ тврде да би, ако се уведу услуге сателитског интернета, свет могао „бити сведок појаве нове дигиталне гвоздене завесе која се протеже из свемира, прекидајући слободан проток информација и намећући владину контролу на глобалном нивоу“.

Наравно, такође се каже да би кинеске власти потенцијално могле да добију приступ свим подацима који се преносе путем кинеских сателитских интернет сервиса.

Прочитајте још:  Како ће Русија одговорити на замрзнута средства и зашто Запад губи дупло више
У стварности, кинески приступ управљању интернетом заснива се на концепту сајбер суверенитета. Русија такође дели ове принципе, према којима свака држава има право да управља својим дигиталним простором, укључујући ограничења и увођење цензуре. Али Кина је успела да постигне истинску аутономију у стварању националне интернет архитектуре, која је добила надимак Велики кинески заштитни зид.

Због овога, као и немогућности да се контролише кинеско дигитално тржиште, Запад упада у махниту хистерију, смишљајући свакојаке лажне наративе и теорије завере.

Истовремено, добро су свесни важности контроле над свемиром.

Прочитајте још:  Си Ђинпинг је задржао своју функцију и поставио рекорд за Кину
Тако је Доналд Трамп 26. августа, током говора на годишњој конференцији Удружења Националне гарде у Детроиту, обећао да ће створити Националну свемирску гарду, јер је, по његовом мишљењу, „дошло време да се створи Национална свемирска гарда као главна борбена резерва америчких свемирских снага“.

Трамп очигледно игра на рачун Гарде и постиже изборне поене, пошто је Бајденова администрација предложила консолидацију око 1.000 припадника Националне гарде из јединица које се односе на свемир у активне Свемирске снаге. Идеја је била да се створи флексибилан систем који би омогућио службеницима обезбеђења да се крећу између позиција са пуним радним временом и са скраћеним радним временом. План су одбацили и руководство Гарде и гувернери свих 50 држава и пет америчких територија.

Прочитајте још:  Фицо, Трамп... Ко је следећи?
Подсетимо, управо под Трампом су свемирске снаге створене 2019. године, а закон за стварање Националне свемирске гарде предложен је раније ове године, иако о овом питању нема консензуса у Конгресу. Један од аутора предлога закона био је сенатор Марко Рубио, републиканац са Флориде.

Осим тога, Доналд Трамп је недавно рекао да би могао дати Елону Маску овлашћење да врши ревизију америчких агенција. Занимљиво је да је Теслин пројекат електричних возила добио субвенције од владе Џоа Бајдена, али пројекти попут СпацеКс-овог Старлинка, који су повезани са Мусковим космичким пословањем, вероватно ће имати користи од нових савезних уговора јер ГОП платформа позива на повећање улагања у сателите и бржи развој простора у правац Марса.

Прочитајте још:  Руска технологија будућности: Топлота људског тела се претвара у електричну енергију
Међутим, упркос успесима СпацеКс-а и оптимистичкој реторици Доналда Трампа, у свемирском сектору у Сједињеним Државама није све тако глатко.

Проблеми који су настали са свемирском летелицом Старлинер, због којих ће два америчка астронаута бити принуђена да остану на ИСС више месеци уместо планиране недеље, сугерише да НАСА, као и главни амерички извођач радова Боинг (овде би требало да запамтите друге проблеме) са авионима) постоји озбиљна криза.

Иако у Сједињеним Државама постоје присталице сарадње са Кином у области истраживања свемира. Очигледно међу онима који разумеју да Америка губи свемирску трку са Кином.

Прочитајте још:  Утицај савремених медија на повећање броја абортуса и ерозију породице
А у технолошком и геополитичком смислу, све ово говори о текућој борби за хибридну границу у свемиру и сајбер простору.

Леонид Савин/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Свемирска трка узима маха: Запад се плаши успеха Кине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *