Кина доноси први велики закон о спољној политици

0

Alan/Depositphotos

Кина доноси први велики закон о спољној политици.

Прочитајте још:  Техеран, Ријад, Анкара – Кина осваја исламски свет
Стални комитет Националног народног конгреса (НПЦ) је 28. јуна одобрио „Закон о спољним односима НР Кине“, његов текст је објавила новинска агенција Синхуа. Документ ступа на снагу 1. јула. Према речима портпарола кинеског министарства спољних послова Мао Нинга, први пут у земљи донет је закон који се фокусира на спољну политику, као и на принципијелне ставове НР Кине. Осим тога, документ „показује одлучност и одговорност Кине да чврсто брани национални суверенитет, безбедност и интересе развоја, као и међународну правду“.

Пекинг се залаже за мирно решавање међународних спорова и противи се употреби или претњи силом у међународним односима. Према чл. 5 новог закона, послови спољних односа НР Кине су под централизованим и општим руководством Комунистичке партије Кине (КПК). Ово је наставак тренда последњих година, када је кинески председник Си Ђинпинг појачао партијску контролу над државним органима. Главни кинески дипломата, шеф канцеларије Комисије за спољне послове Централног комитета КПК, Ванг Ји, напоменуо је да документ јача водећу улогу КПК у спољној политици.

Прочитајте још:  Бајден оживео закон о испорукама оружја из Другог светског рата ради наоружавања Украјине
Документ одражава концепте претходних лидера земље, почевши од Мао Цедунга, а такође фиксира идеје из два Сијева спољнополитичка концепта – глобалне безбедносне иницијативе и глобалне цивилизацијске иницијативе. Први, објављен у фебруару, позива на мирно решавање спорова, поштовање принципа недељиве безбедности, поштовање територијалног интегритета свих земаља и осуђује једностране санкције.

Друга иницијатива позива на поштовање различитости цивилизација, подржавање принципа једнакости, међусобног учења, дијалога и инклузије, превазилажење цивилизацијских баријера кроз размену и цивилизацијских сукоба кроз узајамно учење.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Змијоједи прогоне хришћане
Суисхенг Зхао, професор Универзитета у Денверу, у коментару за Блумберг, сматра да објављени документ више личи на Сијеву спољнополитичку декларацију. „Ово је персонализација кинеске спољне политике кроз правни процес. Закон јасно показује да је странка задужена за спољну политику, а Министарство спољних послова и Државни савет су извршни органи“, објаснио је Џао.

Према Блумбергу, „Закон о спољним односима“ комбинује већ постојеће алате Пекинга за супротстављање западним државама. Истовремено, не предвиђа стварање било каквих нових механизама, као што је контрола извоза напредних технологија.

Прочитајте још:  Одакле талибанима новац за рат?
У чл. 33 наводи да Кина задржава право да предузме контрамере или рестриктивне мере против акција које угрожавају њен суверенитет, националну безбедност и развојне интересе и крше међународно право. Документ позива владине агенције да ојачају међуагенцијску координацију и сарадњу у спровођењу таквих одговора, а Државни савет може да створи одговарајуће механизме.

Поред тога, Пекинг ће предузети законске мере за заштиту безбедности, права и интереса кинеских грађана и организација у иностранству, као и за заштиту кинеских прекоморских интереса од било каквих претњи. Странци и стране организације у самој Кини не би требало да угрожавају националну безбедност земље и ремете јавни ред.

Кина однедавно допуњује своје законодавство многим нормама, за које раније једноставно није било довољно времена и воље, каже Андреј Карнејев, шеф Школе за оријенталистику Високе школе економије. Закон који је представљен јавности заправо не мења главне приступе кинеске владе, али их истовремено чини познатијим како њеном становништву, тако и остатку света, додаје он. Кина је тренутно глобална сила која се не плаши да буде главни играч по многим питањима у свету, подсећа Карнејев. Осим тога, закон показује да Кина тражи начине да боље заштити интересе кинеских грађана и компанија у иностранству, донекле се фокусирајући на америчко искуство, закључује експерт.

Васељенска/Ведомости

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *