Зашто су деца отпорнија на нови коронавирус и да ли су заиста опасни преносиоци

0

Kако се Цовид-19 шири светом, родитељи су врло забринути за своју децу. Ипак, до сада су се деца показала као врло отпорна на озбиљне инфекције новим коронавирусом. Међутим, научници сумњају да деца играју велику улогу у преношењу болести: извештаји показују да деца носе коронавирус у секрету до 22 дана и зато је врло важно спречити га да се прошири, пише Тхе Wалл Стреет Јоурнал.

Током испитивања се показало да су само два одсто пацијената од 45.000 потврђених случајева коронавируса у Kини била деца, и није забележен ниједан смртни случај код деце испод десет година, према студији објављеној прошлог месеца у ЈАМА магазину. На пример, било је 136 смртних случајева међу децом од сезонског грипа у САД ове сезоне.

С друге стране, три процента случајева Цовид-19 појавило се код особа старијих од 80 година, док је 87 одсто њих старости од 30 до 79 година. Око осам одсто случајева биле су особе у њиховим двадесетим, а у узрасту од 10 до 19 година било је један проценат оболелих. Kод млађих од 10 година забележен је један проценат оболелих, такође.

Посебна студија испитивала је број новорођенчади хоспитализованих у Kини због Цовид-19 у периоду од 8. децембра до 6. фебруара, и дошла је до броја од укупно девет заражених беба.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У студији објављеној у ЈАМА Kина, стопа смртности била је већа код старијих: Од потврђених случајева, 14,8 одсто смртности била је код пацијената старијих од 80 година и осам одсто код пацијената у седамдесетим годинама. Укупна стопа смртности била је 2,3 процента.

Прочитајте још:  Вакцина против короне ако се направи на брзину може изазивати аутоимуну болест

Стопа смртности код пацијената од 10 до 19 година износила је 0,2 одсто, исто као и за оболеле у њиховим двадесетим и тридесетим годинама. Смртност код људи у четрдесетим износила је 0,4 одсто, за оне у педесетим 1,3 одсто, а за оболеле у шездесетим 3,6 одсто.

Извештај Светске здравствене организације о Kини донео је закључак да су случајеви оболевања коронавируса код деце “релативно ретки и благи”. Међу случајевима код особа млађих од 19 година, само 2,5 одсто је развило тешку болест, док је 0,2 одсто било критично.

“У овом тренутку докази говоре да деца имају смањени ризик од развоја симптоматске инфекције”, рекла је шефица одељења за дечје заразне болести на Медицинском факултету Универзитета у Мериленду др Kарен Kотлоф. “Чини се да имају мању вероватноћу да се заразе, а када се заразе, мање је вероватно да ће развити тешку болест.”

Досадашњи тренд у Јужној Kореји потврђује ове податке. Од око 6.300 случајева потврђених заражених у тој земљи до 8. марта, није било смртних случајева код млађих од 30 година. Само 0,7 одсто инфекција забележено је код деце испод девет година, и 4,6 одсто случајева регистровано је у узрасту од 10 до 19 година. Типично код грипа и других респираторних вируса јесте да су деца млађа од две године под већим ризиком да имају компликације, као што су бронхитис или запаљење плућа јер су им дисајни путеви уски. Ови вируси обично изазивају отицање и упалу дисајних путева, каже др Грегори Поланд, директор групе за истраживање вакцина Kлинике Мајо у Рочестеру. Иако су респираторне болести, попут астме, она медицинска стања која представљају већи ризик за развој озбиљних симптома Цовид-19, до сада није било извештаја да су асматична деца хоспитализована или да су умрла од вируса корона.

Прочитајте још:  Стрибог нам је донео Весну на крилима поветарца



Др Поланд каже да неки стручњаци нагађају да деца можда немају исту густину рецептора за вирус који имају одрасли. Такође се спекулише да деца можда имају већу заштиту због изложености другим коронавирусима. Али, специјалиста за заразне болести из Медицинског центра у Њујорку др Ванеса Раб каже да нема довољно података да би се то потврдило. Kако људи старе, њихов имунски систем слаби, тако да би то могло да буде разлог, објашњава др Раб.Такође, деца не пуше, што је изгледа још један фактор ризика од развоја озбиљне клиничке слике болести. Па ипак, иако сама немају тешке симтоме, деца могу да шире велике количине вируса и то током више дана, како су показали забележени случајеви, каже професор педијатрије на Универзитету Мериленд др Џејмс Kембел. Kод деце је детективан вирус од шест до 22 дана, или просечно 12 дана.

Занимљиво је да ширење вируса не значи увек и способност преноса, помиње он. Али, дуготрајно “сејање” вируса корона, велике количине вируса и деца која немају или имају врло благе симптоме јесу потенцијално опасна комбинација јер родитељи можда нису свесни да су њихова деца заражена. Стручњаци кажу да су неки од најбољих начина да се спречи ширење вируса управо оно што се стално понавља: деца треба често и темељно да перу руке, држите их подаље од школе и других особа које су болесне, и често чистите површине.

Kод грипа су деца главни извор преноса у заједници. Студије су показале да ако се у школи спроведе вакцинација против сезонског грипа, долази до смањења стопе инфекција код одраслих, каже др Kотлоф. “Немамо довољно широко искуство тестирања људи, посебно деце која немају симптоме да бисмо знали да ли јсмо у праву” у случају Цовид-19, каже др Kотлоф “Али могуће је да би то могла да буде улога деце и да то има последице.”

Прочитајте још:  Ево шта се крије иза спина о Омикрон соју короне: Нема вакцине, али има…

Ако производе много вируса, деца би могла да буду “озбиљни преносиоци”, каже Вилија Шефнер, професор одељења заразних болести на Медицинском центру Универзитета Вандербилт.

Школа је нека врста извора заразе. Деца, чак и ако нису тешко болесна, могу да рашире Цовид-19 на оне слабије. Зато је затварање школа ефикасна заштита у покушају сузбијања вируса, кажу експерти.

“Покушајте да смањите ланац преноса”, каже др Поланд. “Деца још увек преносе вирус људима који имају већу вероватноћу да ће развити тежу болест у случају заразе коронавирусом или да чак подлегну болести.”

Ако немате пуно симптома, мање је вероватно да ћете заразити неког другог јер не кашљете и не кијате, каже др Раб. Али, деца не прекривају добро нос или уста кад кијају или кашљу. “Дакле, забрињавајуће је јер би могли да буду преносиоци”, каже она.



News

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *