Амбасадор Русије: Решење косовског питања да буде утврђено новом резолуцијом у СБ УН

(Фото: Reuters/Hazir Reka)

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је да дефинитивно решење косовског питања треба да буде утврђено у Савету безбедности УН.

Он је казао да је то неопходно доношењем нове резолуције која би заменила важећу Резолуцију 1244.

„Непроменљива пажња СБ УН према косовској тематици један је од предуслова регулисања проблема“, рекао је Боцан-Харченко за данашње издање листа Политика.Он је навео да „актуелност идеје ‘поделе Kосова’, као и било које друге идеје, могу да процене само Београд и Приштина“.

Према његовим речима, одржив расплет косовског питања остварив је само као резултат узимања у обзир избалансираних узајамних интереса, компромиса – „на основу међународног права, без наметања спољних шема или временских оквира“.

„Главни критеријум за нас је да решење треба да буде прихватљиво за Србију“, нагласио је Боцан-Харченко.

На питање о могућности да се Русија званично укључи у преговоре о Kосову, он је рекао да је за њено „придруживање потребан пре свега позив Београда“.„При томе, сам преговарачки процес треба да се води у разумљивом, за нас прихватљивом међународноправном оквиру, на основу Резолуције 1244 СБ УН, и треба да има прихватљиву форму и садржај“, рекао је Боцан-Харченко.

Говорећи о 9. мају, Дану победе, он је рекао да Русија високо цени то што се у Србији чувају традиције антифашизма, што се Србија одлучно се супротставља ревизији историје и пажљиво односи према споменцима погинулим за ослобођење Југославије у Другом светском рату.Бета

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.