Нов поглед на ковид 19: Студија нуди објашњење зашто неки имају тежи исход болести

0

Foto:EPA/VALDRIN XHEMAJ

У студији, објављеној у часопису Цел Метаболисм, истраживачи су открили да је хипергликемија – висок ниво шећера у крви – уобичајена код хоспитализованих пацијената са ковидом 19 и снажно повезана са лошијим исходима.

Ковид 19 може донети висок ризик од тешке болести и смрти код многих пацијената јер омета кључне метаболичке сигнале и тиме изазива хипергликемију, према новој студији истраживача са “Wеилл Цорнелл Медицине анд НеwYорк-Пресбyтериан”.

Истраживачи су такође пронашли доказе који сугеришу да САРС-ЦоВ-2, коронавирус који изазива ковид 19, може да изазове хипергликемију ометајући производњу адипонектина у масним ћелијама, хормона који помаже у регулисању нивоа шећера у крви.



“Ми обично не мислимо да су масне ц́елије веома активне, али у ствари оне синтетишу многе заштитне протеине за ваше тело – и чини се да САРС-ЦоВ-2 може да онемогући ту заштиту код многих пацијената”, рекао је др Џејмс Ло, ванредни професор медицине у Центру за метаболичко здравље и Институту за кардиоваскуларна истраживања у “Wеилл Цорнелл Медицине”, а који је иначе и кардиолог.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Хипергликемија, кључна карактеристика дијабетеса, повезана је са упалом и ослабљеним имунитетом против инфекција и препозната је као значајан фактор ризика за тешки ковид 19 у раној фази пандемије.

Међутим, доктори су касније почели да проналазе доказе да је ковид 19 повезан са хипергликемијом код пацијената који немају историју дијабетеса.



Да би боље разумели овај важан, али мистериозни аспект ковида 19, Ло и његове колеге анализирали су евиденцију 3.854 пацијента који су били хоспитализовани са ковидом у првих неколико месеци пандемије у Сједињеним Америчким Државама.

Прочитајте још:  „Смакнућемо сваког ког желимо“: Да ли се милијардер шалио или открио међународну заверу

Открили су да је изузетно висок проценат (49,7%) ових пацијената имао хипергликемију или ју је развио током боравка у болници, преноси Тецхнологy.

Хипергликемија код ових пацијената са ковидом 19 такође је била упадљиво повезана са лошијим исходима. У поређењу са пацијентима са нормалним нивоом шећера у крви, код пацијената са хипергликемијом је била девет пута већа вероватноћа да ће развити тешку дисфункцију плућа (синдром акутног респираторног дистреса или АРДС – акутни респираторни дистрес синдром), 15 пута већа вероватноћа да ће добити механичку вентилацију и три пута већа вероватноћа да ће умрети.



Међутим, чини се да је хипергликемија у последњим случајевима углавном узрокована смрћу или дисфункцијом бета ћелија које производе инсулин, главни хормон који регулише ниво шећера у крви.

Још није јасно како САРС-ЦоВ-2 ремети производњу адипонектина у масним ћелијама. То може учинити индиректно, подизањем општег нивоа упале, што заузврат ремети масне ћелије.

Али истраживачи су показали да САРС-ЦоВ-2 може да инфицира људске и мишје масне ћелије, наговештавајући могућност да вирус ремети производњу адипонектина на овај директан начин код пацијената са ковидом 19.

Резултати отварају нову перспективу на ковид 19, нудећи, између осталог, ново објашњење зашто неки људи имају лошије исходе ковида 19.

[table id=1 /]



Б92

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *