УН осудиле Закон о заштити породичних вредности

0
иран, ирана

Иранфото: © Reuters / Lisi Niesner / RT

Експерти УН за људска права позвали су у уторак иранско руководство да укине закон о заштити породичних вредности и омладине, који ограничава приступ абортусу, контрацепцији, услугама добровољне стерилизације и сличним операцијама. Према речима представника организације, ово је директно кршење женских слобода.

Предлог закона је претходно одобрила привремена парламентарна комисија, а да га није доставила на разматрање целом Меџлису (парламенту). Након тога, већина Уставотворног већа гласала је за њега и 15. новембра је ступио на снагу. Седам година ће закон функционисати у оквиру експеримента, а затим ће, могуће, бити продужен.

Ова иницијатива је предложена да стимулише стопе раста становништва. Ову идеју већ дуго подржава врховни лидер земље ајатолах Али Хамнеи, који се залаже за повећање броја грађана за неколико десетина милиона. Тренутно у Ирану има 85 милиона регистрованих становника, док просечна старост наставља да расте у сталном порасту у позадини постепеног пада наталитета. Тешка ситуација се примећује иу социјалној сфери, јер у великим градовима значајан део бракова завршава разводом.



Нови закон подстиче стварање породице пружањем различитих видова помоћи – кредита, покретне и непокретне имовине, бенефиција при запошљавању. Али истовремено се уводе и додатна ограничења. На пример, жена може да добије дозволу за абортус само ако је њен живот иначе угрожен, или ако фетус има урођене абнормалности које спречавају тело да функционише нормално. Такве петиције ће разматрати посебна комисија, у којој ће бити адвокати, лекари и законодавци.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Забрањена је и продаја хормоналних и бесплатна дистрибуција свих осталих контрацептива, као и добровољна стерилизација (и за жене и за мушкарце). Државни медији ће морати да спроведу информативну кампању за подстицање рађања, као и да критикују усамљени или бездетни начин живота.

Прочитајте још:  Џаферовић поново злоупотребио говорницу у УН

Закон је усвојен упркос упозорењима Државне организације социјалног осигурања и других да би могао довести до рађања хиљада деце са ретким болестима или повећати ризик од заразе полно преносивим инфекцијама. Агенција је саопштила да није консултована о импликацијама иницијативе, које би могле директно утицати на њене активности.

Помимо указанных проблем, озабоченность экспертов ООН вызвали и опасения касательно того, что расплывчатые формулировки закона могут привести к уголовным наказаниям в отношении тех, кто будет прибегать к абортам — например, признать это геноцидом, убийством или иным преступлением, за которое назначается смертная казнь.

Организация, а также ряд правозащитных групп призвали Тегеран отменить действие акта, поскольку он может привести к результатам, отличным от тех, что ожидает иранское правительство. Критике подверглось и то, что власти Исламской Республики пытаются укрепить семейные ценности запретами, вместо того чтобы отменить ряд дискриминационных законов в отношении женщин.

[table id=1 /]



РИАФАН

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *