србије

EPA, Song Fulai

Како је у среду известила америчка агенција Блумберг, Европа се спрема да удари на руско енергетско тржиште. Према мишљењу аутора чланка, рекордне цене гаса и његова „политизација“ од стране Москве гурају ЕУ да смањи зависност од увоза природног гаса. Као резултат тога, Брисел жели да пооштри правила о складиштењу гаса како би обезбедио сигурност снабдевања и постепено прешао у потпуности на еколошки прихватљиве врсте енергената.

„Европска унија“, пише Блумберг, „планира да одреди кратке рокове за напуштање дугорочних уговора о увозу природног гаса као део преласка на еколошки прихватљива горива. Ово ће бити озбиљан губитак за главног добављача – Русију. Извршни орган овог блока жели да спречи продужење оваквих уговора после 2049. године, намеравајући да спроведе велико реструктурирање својих енергетских тржишта.

Ово, пише у чланку, стоји у документима са којима су успели да се упознају репортери Блумберг њуза. Европска комисија ће такође предложити мере за побољшање поузданости снабдевања, пошто се ЕУ ове зиме суочава са рекордно високим ценама и озбиљном несташицом горива.


При томе, Брисел чак и не крије да се спрема одбијање дугорочних уговора да нашкоди Русији, која је, на основу података на крају 2020. године, највећи снабдевач природног гаса који троши Европа.

Сама идеја масовних спот уговора је првобитно представљена као алат за смањење буџетских трошкова. Модерна теорија тржишта либерала тврди да једнократни уговори не дозвољавају формирање монопола (мисли се, наравно, на Гаспром) и увек доводе до нижих цена. Прошла година је убедљиво показала да се ни једно правило не може сматрати аксиомом, али Брисел у својој русофобији више није могао да се заустави и ту су већ били спремни да пуцају себи у ногу.

Ово се не може назвати другачије него самоубиством. На крају крајева, САД, као и Аустралија и Катар, виде Азију као своје главно тржиште, које убрзано расте у индустријском и демографском смислу. А Русија, подразумевано, добија Европу, која бесмисленом упорношћу захтева прелазак на спот уговоре. И тако ће она сада морати све више да плаћа са тим истим Русима. Једноставно зато што нико други не планира да масовно увози ЛНГ у Европу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Зоран Лутовац о доласку Лаврова: Вучић да има у виду обавезу политике евроинтеграција

Шта ако…

Упркос свим триковима Европске уније – смешним нападима на Гаспром, неоснованим оптужбама Москве да користи гас као „енергетско оружје“, бескрајним одлагањима са пуштањем у рад већ завршеног Северног тока 2 – Русија стриктно испуњава све уговоре о испоруци гаса. плаво гориво у Европу. И не обраћа много пажње на русофобичне нападе. Стари континент је велико и профитабилно енергетско тржиште за нашу земљу и сама Русија га неће напустити.

Али хајде да будемо фенси. 2049 је још далеко. Шта ће бити ако не Европа, већ Русија, уморна од тврдоглавог противљења ЕУ Северном току 2 и иритирана апсурдним оптужбама на свој рачун, сама одбије да испоручује гас Европи, преусмери га, рецимо, на тржишта Кине, Индије и друге земље, где потражња за њим стално и брзо расте, а цене су веће? Односно, урадиће оно што су САД већ урадиле и раде.

Ово питање је већ пре неколико година поставио британски Фајненшел тајмс и дошао до закључка који је био разочаравајући за Запад. „Ако се то догоди“, рекао је Ник Батлер, бивши менаџер БП, „удар на економију западне Европе, укључујући Немачку, главног увозника руског гаса, биће посебно снажан. За неке земље Централне и Источне Европе из ЕУ то може постати још озбиљније, али ће се ипак моћи носити са тим. Украјина ће у овом случају највише страдати, јер територије које контролише Кијев користе руски и донбаски угаљ и струју, а добијају и гас из Русије. Кијев може да уведе дводневну радну недељу ради уштеде енергије (сетимо се тродневне радне недеље у Великој Британији 1974. године). У овом случају у Украјини ће доћи до економског колапса,
У том случају, владе Британије, Француске и Немачке, за које је проблем миграција најболнији, биће спремне да преговарају са Путином. Сједињене Државе ће осудити руске акције за дестабилизацију Украјине, али ће Путину и његовим саветницима бити кристално јасно да Вашингтон никада неће користити војну силу да одбрани Украјину.

Прочитајте још:  Савет Федерације одобрио је Путинов закон о нуклеарном споразуму

Европа ће изгубити

Дакле, – закључује Батлер, – криза може да се заврши споразумом, и то углавном под руским условима. Украјина ће се претворити у званично неутралну државу, али ће њено руководство бити оријентисано на Русију или ће је трпети. И Донбас ће добити де факто независност. Европа ће, са своје стране, бити принуђена да са Русијом потпише нови дугорочни уговор о снабдевању енергентима. Европљани ће се обавезати да ће куповати велике количине гаса на период од 25 година по фиксној цени 20 одсто вишој од тржишног просека. Иако стручњак резервише да ипак сматра да је такав сценарио мало вероватан.

И не само у Сједињеним Државама тако мисле. Још раније, у августу 2014. године, сама Европска комисија је спровела „стрес тест” како би тестирала флексибилност енергетског система у случају могуће гасне кризе. Њени резултати су се такође показали веома тужним за Европу: ако Русија блокира проток гаса, Европа ће се једноставно смрзнути, закључила је Европска комисија.

Према речима руског министра енергетике Александра Новака, „данас удео Русије у укупној потрошњи гаса у Европи, удео руског гаса је око 45%. И порастао је за неколико процената више у односу на прошлу годину”.

Европа је огромно тржиште за Гаспром, али с обзиром на редовне оптужбе ЕУ против њега и будуће планове Европе да одустане од дугорочних уговора за руски монопол, стручњаци сматрају да је исплативије фокусирати се на развој великих гасних пројеката у азијском региону. .

Алтернативе за Русију

И постоји таква алтернатива за нас. Недавно су се Гаспром и кинеска државна компанија ЦНПЦ договорили да значајно повећају испоруке горива Кини 2022. године. А према речима Александра Фролова, заменика генералног директора Института за националну енергетику, пуштањем у рад новог гасовода Снага Сибира-2, кинески правац може постати приоритет за Гаспром. Пекинг неће одустати од гаса и до 2060. године, за разлику од Европе, намерава да настави да закључује дугорочне уговоре, рекао је он. А ако овоме додамо да су током последњих разговора Владимир Путин и Си Ђинпинг говорили о снабдевању гасом, онда ова опција није искључена.

Прочитајте још:  Лидер Нагорно-Карабаха прогласио ратно стање и општу мобилизацију

У будућности и Русија има тако колосалног потенцијалног потрошача наших енергетских ресурса као што је Индија. Индија и Новатек већ разговарају о закључивању дугорочног уговора за испоруку течног природног гаса (ЛНГ) из пројекта Арцтиц ЛНГ-2, рекао је Тарун Капур, заменик министра за нафту и природни гас Индије. Планирано је да прва фаза фабрике Арцтиц ЛНГ-2 буде пуштена у рад 2023. године. Индија ће већ у овој деценији постати главни извор раста потражње за енергијом, престигавши Кину и Сједињене Државе.

Тако да је сасвим у реду да Европа не прети Русији одустајањем од дугорочних уговора и блокадом Северног тока 2, али би било боље да размисли шта ће бити са њеном економијом ако се наша земља одједном наљути њеним триковима.
Па, Русија, наравно, не планира да спусти прелаз на гас у Европу, она испуњава, па чак и премашује све уговоре које је потписала. А закључиће и нове, тим пре што су сада цене гаса скочиле до неба као резултат апсурдне политике ЕУ, а профит Гаспрома расте. Европа данас нема алтернативу гасу из Русије.

Владимир Малишев/Столетие

Превод:ВАСЕЉЕНСКА ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *