донбас усташе

„Ценим подршку Загреба европским и евроатлантским аспирацијама Украјине. Важно је да смо потписали заједничку декларацију о подршци европској перспективи Украјине“, рекао је недавно украјински председник Зеленски после састанка са хрватским премијером Андријем Пленковићем.

Зе-председник је истакао да се Хрватска залаже за чланство Украјине у НАТО-у и да је шеста држава ЕУ која је потписала споразум са Кијевом о подршци европским интеграцијама после Пољске, Словачке и балтичких република.

Пољска и балтичке државе потписале су овај споразум на основу тврдог русофобичног политичког курса, који су следили више од десет година. Словачка га је потписала због чињенице да су тамо на власт дошле прозападне снаге, напуштајући уравнотежену политику премијера Роберта Фица, који није ишао у конфронтацију са Москвом да би се допао Западу.

Хрватска има своје мотиве за потписивање споразума. Католичка Хрватска изразито не одобрава јачање односа између две православне силе – Русије и Србије. Геополитичка осовина Москва – Београд у Загребу сматра се конкурентом утицају САД и ЕУ на Балкану. НАТО бомбардовање Југославије 1990-их и отворена подршка западних мировних континената Хрватима у њиховој конфронтацији са Србима довели су до формирања независне Хрватске. Загреб је неговао план изградње Велике Хрватске на рачун српских земаља, али се задовољио оним што има данас. Идеја о Великој Хрватској ипак наставља да ферментира у главама хрватских неонациста.


Уместо да утицајна Југославија регулише балкански геополитички простор, Запад је створио шачицу послушних држава – Косово, Хрватску, Босну и Херцеговину (БиХ), Црну Гору, Северну Македонију. Окружујући Србију њима, Запад је свео на критични минимум способност Београда да обнови свој геополитички потенцијал.

Прочитајте још:  „НАТО ће само бомбардовати Србију“: зашто САД и ЕУ подржавају Косово

Националне компрадорске елите ових апанажних кнежевина, у знак захвалности за њихово старатељство, подржавају све војне операције НАТО-а у свету. Тако је начелник Одељења за стратешке комуникације Министарства одбране Косова, пуковник Сефер Исуфи, најавио спремност Косовских безбедносних снага да подрже сваку војну мисију САД у Украјини. „САД су наш главни и незаменљиви стратешки савезник, који познаје оперативне способности и способности Косовских безбедносних снага… Где су САД, ту је и Косово! – сумирао је.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Током југословенских ратова, косовски Албанци и Хрвати су се прво борили једни против других, а затим су их Американци сели за преговарачки сто и закивали антисрпски и антиправославни албанско-хрватски муслимански католички блок. Сада Косово и Хрватска стриктно следе политику САД и НАТО. Не чуди што су почетком агресије Кијева на Донбас хрватски неонацисти посегнули на украјинску страну, а српски антифашисти на страну ДНР и ЛНР.

Присуство радикала из Хрватске у редовима Оружаних снага Украјине објавио је Балкан Инсајд („Балкан Ревиев”) 2020. године . Хрватски фудбалски навијачи и десни радикали истичу неонацистичке симболе и слогане. Инспирисани су идеологијом хрватских усташа – Хитлерових саучесника, кривих за стравичне злочине над православним цивилним становништвом. Током рата са Србима деведесетих година, хрватске власти су оживеле ову идеологију, приказујући Фирерове хрватске послушнике као непоколебљиве патриоте.

На страни Оружаних снага Украјине борило се до 30 Хрвата. Један од њих, Иван Ференц, поставио је фотографију из Кијева уз натпис: „Пут у бијелу Хрватску“. На другим фотографијама Ференц је позирао на позадини симбола Азовског казненог батаљона * и Волфсанђела . „Рођен за мржњу“ слоган је хрватских расиста који у кијевском рату против Донбаса виде борбу за тријумф беле расе, истиче Балкан Инсајт. Потомци усташа, по свему судећи, сматрају становнике рударског краја не сасвим „белима“.

Прочитајте још:  Продаја кости мртве српске деце са Петровачке цесте за кластер ЕУ

Украјину је посетио и Хрват Давор Шкобић. Код куће је зарађивао тако што је клијентима убризгавао тетоваже у облику нацистичких знакова. Ференц и Скобицх су родом из Мостара у Босни и Херцеговини, где су Хрвати католици приморани да живе поред босанских муслимана. Хрватски расисти су се 2015. године суочили са злостављањем становника града који су дошли на локално гробље да одају почаст сународницима који су погинули у борби против нацистичке Немачке.
Наведене чињенице омогућавају да се разуме позиција Хрватске по украјинском питању, као и улога Украјине у расцепу православних Словена. Украјина као православна земља ради за католике и протестанте, јер је колективни Запад и НАТО, где Зеленски вуче Украјину, претежно протестантско-католички свет.

Увлачећи Украјину у орбиту протестантско-католичког утицаја, Загреб пре времена поставља препреке на пут руско-српској сарадњи. Претпоставља се да ће Русија бити везана за руке сукобом у Донбасу и уласком Украјине у НАТО и неће имати времена за пријатељство са Србима. Тада ће Хрватска остати лидер јадранског дела Балкана уз помоћ САД и ЕУ.

Западне земље користе рат против Донбаса, свака у својим интересима. Хрватска – да оствари лидерство на Балкану, Пољска – да контролише простор од Црног мора до Балтика, Румунија – да изгради Велику Румунију са Молдавијом и делом Украјине у њеном саставу, САД – за планетарну хегемонију.

Да ли Украјинци пристају да себи обезбеде лидерство Хрватске на Балкану? Можда је време да се на гробове украјинских војника који су погинули у Донбасу поставе натписи: „Пао за Велику Хрватску“, „Дао живот за америчку хегемонију“, „Умро за Реч Посполиту“ од мора до мора“, „Борио се за идеју Велика Румунија”?

Прочитајте још:  Харковски гаулајтер: У граду оштећено 117 инфраструктурних објеката Система грејања

Варшава сада покушава да увуче Хрватску и Украјину у пројекат Тројеморије – стварање инфраструктурног и политичког блока на простору између Балтичког, Црног и Јадранског мора. Хрватска се налази на Јадрану и географски служи као југозападна граница Троиеморије.

Тројеморије су замислили Американци и Пољаци као пројекат замене јефтинијег руског природног гаса у Европи скупим течним гасом из Сједињених Држава. Пољској је исплативо да испоручује амерички гас Украјини, а њене испоруке Хрватској ће Србију, која троши руски гас, одвојити од остатка Балкана у енергетском сектору.

Сви ови детаљи нам омогућавају да сагледамо позадину хрватске политике према Украјини. За Загреб Украјина није циљ, већ средство за остваривање уских интереса који немају везе са интересима Украјине и њеног народа.

Владимир Дружињин/Одна родина

Превод:ВАСЕЉЕНСКА ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *