Породиље страхују да ће остати без 300.000 динара: Закон још није усвојен

0

Iustracija Foto: Shutterstock

Велика сума новца, више од 70 милиона евра укупно, требало би да буде издвојено из државног буџета на годишњем нивоу, како би се платила накнада за свако прворођено дете од првог јануара 2022. Иако нас од Нове године дели тек неколико дана, предлог закона о накнадама од 300.000 динара за свако прво дете, још није ушао ни у скупштинску расправу. Надлежни међутим тврде да ће предлог сигурно бити усвојен до краја децембра, док будуће маме сумњају да овај новац уопште постоји.

„Предлог закона још није усвојен, али сигуран сам да ће ући у скупштину и да ће бити усвојен до 31. децембра. Даћемо све од себе да завршимо тај технички део до краја године, како би породиље од првог јануара примале накнаде у висини коју је најавио председник државе“, каже за Нову Ратко Дмитровић, министар за бригу о породици.

Његове речи међутим, будућим мамама не уливају поверење.



„Најава о накнадама је у складу са бројним другим обећањима које долазе од државног врха. Пре пар година најављивано је 5.000, па 3000 евра, али ништа се од тога није обистинило. Тако да ових 300.000 динара могу да се десе, али и не морају. Председник може да најави шта год ми падне на памет. Он је изјавио да је то била прва у најави многих других, али те “многе друге” се још нису десиле. Ради се о великој суми новца, о више десетина милиона евра, па је потпуно невероватно да још нису направљене буџетске измене, а Нова година је пред нама. Ово је свакако политички потез и не сматрам да је у питању стимулативна мера. Нико неће пожелети да има дете због новца, али ће добро доћи онима који су већ донели ову одлуку. Новац који председник обећава свакако није његов, то је део средстава које смо ми, грађани, уплаћивали од пореза, а он прича као да даје из свог џепа, као да му је то деда оставио“, револтирана је Јована Ружичић, директорка Центра за маме.

Прочитајте још:  Монструозне лажи западних и домаћих медија о ситуацији у Украјини

Постоји шанса, међутим, да закон о накнадама за породиље буде усвојен после Нове године, али да се примењује ретроактивно.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Када су пре неколико година родитељски додаци за прво, друго, треће и четврто дете повећани, скупштинска расправа почела је у децембру, а закон је ступио на снагу у јулу следеће године. Тада смо имали ситуацију да је исплата средстава која се односе на друго, треће и четврто важила и за период од 25. децембра 2017. а за прво дете од 1. јула 2018. године. То значи и да на пример ова измена Закона може бити усвојена и у фебруару, а да се примени и на жене које су се породиле од првог јануара. Влада је најавила бројне измене, међу којима је и она која се односи на предузетнице породиље рецимо… тако да све те најављене измене захтевају и измене у буџету за следећу годину. У Србији се годишње роди око 60.000 беба, а више од половине су прве бебе. Дакле, одредба ће се односити на више од 30.000 беба, па пута 300.000 динара и то је преко 70 милиона евра за годину дана. То за буџет није мало оптерећење и захтева одређене прерасподеле. Не верујем да ће тако велико обећање остати неиспуњено, посебно јер су избори иза ћошка” каже за Нову Татјана Мацура, председница Удружења „Маме су закон“.



Она наглашава да ће породиље и поред ових, добијати накнаде и на локалном нивоу.

„Потребно је да се коначно објасни, шта значи кад Вучић каже да ће маме добијати и до 5.000 евра. Он тиме мисли на укупна примања – односно могућност да свака породиља може да добије до 5.000 евра. Ту мисли на једнократне помоћи државе, затим на друге накнаде на локалном нивоу, али и на накнаде зарада на које имају право запослене породиље. Кад се све то сабере, долазимо до износа који је Вучић најавио до 5.000 евра. Иако ће ово издвајање имати позитиван утицај на буџете породиља, оно још увек не нуди трајно решење за маме које су назапослене или економски неактивне, а које су по правилу и најугроженије” објашњава Мацура.

Прочитајте још:  Тандем Турковић-Алкалај „испод жита“ намеће иницијативу пробошњачке НВО као захтев БиХ

Подсетимо, од 1. јануара 2022. родитељи ће за свако прворођено дете од државе добијати по 300.000 динара, уместо досадашњих 100.000, док ће и за друго дете драстично бити повећан износ, најавио је у новембру председник државе Александар Вучић.



Мање мера, више права за запослене маме

„Радије бих волела да видим да свака запослена мама има гарантован минималац док је на породиљском. Њој је гарантовано да током прва три месеца од порођаја не сме да има мање од минималца, али после тога може имати далеко мање. Ако већ има новца у буџету, ајде да исправимо неправду према мамама и да им се гарантује зарада. То би финансијски мање новца захтевало од ове обећане накнаде. Те су жене оштећене” каже Јована Ружичић, директорка Центра за маме.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *