Врање: Немачка компанија тражи раднике преко билборда у центру града, а од фабрике ни трага

0

Foto: Vojkan Ristić

Иако је Преседник Србије најавио да ће приоритет у запошљавању код новог послодавца у фабрици Компаније Неиx у Врању имати они који су добили отказ у Геоксу, новинару Данасу више радника је данас потврдило да немају никакве одговоре да ће добити посао, иако су се пријавили за та радна места.

– Мејл који је дат да се пријавимо не функционише и добијамо само непознату поруку – каже за Данас А.Ј. бивша радница Геокса, која данима покушава да добије информацију о свом потенцијално новом запослењу у Компанији Неиx из Немачке, која би требало да отвори своју фабрику у Врању у фебруару.

Неиx, који се бави обућарском индустријом специјалне намене, објавио је више јавних позива преко билборда у Врању у којима је наведена и адреса за пријаву.

– Нема никаквих одговора већ данима, а из медија смо прочитали да Немачка компанија још увек није регистрована у Србији у званичним документима Агенције за привредне регистре – наводи Д.С. која је такође, информишући се са једног од билборда у центру Врања, аплицирала за посао код новог послодавца.

У Градској управи у Врању, нико није био спреман да, за Данас најави отварање нове фабрике обуће у Индустријској зони Бунушевац на периферији Врања, како се и на званичном билборду наводи место локације нове фабрике.

Без одговора је остало и питање, у ком простору ће радити нова фабрика ципела када је бившу фабричку халу Геокса у Врању у међувремену преузела Компанија Теклас из Турске, где је у Врању запослено око 250 радника.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Шолц: Они који се противе слану оружја Украјини, представљају "тмурну будућност" за Немачку

Простор у Индустријској зони Бунушевац, према званичним подацима има око 40.000 квадратних метара и он се налази у потпуно неразјашњеним имовинско правним односима с обзиром на то да је Предузеће Геокс у Србији у фази решавања имовинско правних односа.

У Филијали Националне службе за запошљавање, Данасу је речено да они „немају никакве информације о преузимању радника са евиденције незапослених лица“, као и да „немају најаве о отварању нових радних места у званичној процедури“, као ни „захтеве неког новог послодавца за радницима из области обућарске индустрије“.

Када је у августу прошле године, након пет и по година, Компанија Геокс у Врању затворила своју фабрику без посла је остало 1.200 радника из Врања и околине.

Председник Србије тада је најавио да ће „већину радника преузети Компанија Теклас“, која има своју фабрику у Владичином Хану и погон у Врању. У међувремену посао је добило око триста радника.

Вучић је потом најавио да ће у фебруару ове године бити у Врању отворена фабрика „Немачке компаније и да ће радници имати веће плате у односу на оне које су примали у Геоксу“.

Осим билборда и ћутања на послате мејлове у Врању нема ни новог инвеститора из Немачке, али ни било каквих званичних информација где ће и када бити отворена нова фабрика.

У Компанији Геокс, радници су просечно примали зараду од 35.000 до 50.000 динара, уз изузетно лоше услове рада и без икакве синдикалне заштите.

У Текласу, који се бави производњом делова за ауто индустрију, услови рада и зараде су веће, али је неизвесно колико би ова фабрика могла дуго да ради и у Владичином Хану, као и њен за сада „истурени“ погон у Врању.

Прочитајте још:  Немци не знају шта ће са 350 хиљада дизелаша па их довозе у Србију!

Данас

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *