Ћерка преминуле пацијенткиње тражи од министарства да провери услове лечења у УКЦ Ниш због појаве клостридије

0

BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

Нишлијка Александра Ђорђевић, чија је мајка 8. децембра прошле године преминула у нишком Универзитетском клиником центру, након што јој је откривена бактерија клостридија, коју породица сматра кључним узроком смрти, затражила је данас од Министарства здравља да “хитно реагује и казни одговорне у овој здравственој установи”.

“Сматрам да је стање у нишком УКЦ алармантно и да би надлежни морали хитно да реагују, тако што ће се извршити детаљни надзор хигијенских и других услова у УКЦ, посебно на Клиници за неурохирургију, те казнити по закону све одговорне за овакво стање”, наводи се у њеној пријави Министарству здравља против Клинике за неурохирургију УКЦ Ниш.

У пријави, прослеђеној данас, наводи се, између осталог, да се бактерија клостридија добија од прљавих руку, те да се болесници често разболе одласком у тоалет.

“Напомињем да моја мајка после операције (тумора на мозгу, прим, аут.) није устајала, а и жена, која је била са њом у соби, је добила клостридију иако је чак везивана каишевима да не устаје. Њеној породици је медицинско особље рекло да је можда добила бактерију преко постељине. Питам да ли је нормално да се у време пандемије короне, када се толико апелује на прање руку и хигијену, дозвољава овакав начин лечења најтежих болесника? Да ли је нормално да се пацијентима даје прљава постељина због које не изађу живи из болнице”, наводи се у пријави Министарству.

Ђорђевићева се претходно обратила здравственој инспекцији Нишавског управног округа, од које је тражила да покрене прекршајне и кривичне поступке против одговорних, те изнела податке о веома лошој хигијени на Клиници за неурохирургију, која је, по њеној оцени, допринела заражавању њене мајке Зорице овом бактеријом.

Прочитајте још:  Стамбени кредити иду у небо!

У здравственој инспекцији су јој почетком прошле седмице тражили лична документа која доказују сродничку везу са њеном мајком, те рекли да је поступак у току.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Александра: Када сам питала зашто су тоалети у ужасном стању, лекар је тражио да се удаљим са одељења

Ђорђевићева за Данас каже да, нажалост, смрт њене мајке није усамљени случај јер је “у истом периоду још неколико пацијената изгубило битку на сличан начин”.

Она каже да болничке инфекције у нишком УКЦ нису никаква новина, али да верује да су се њена мајка и други пацијенти заразили клостридијом, пре свега, због нехигијене.

“Када сам питала зашто су тоалети у собама пацијената у тако ужасном стању, један од главних лекара на одељењу је тражио да будем удаљена са одељења. И мајка ми је телефоном говорила о тој страшној нехигијени, коју сам видела својим очима, као и да чистачице игноришу њен позив да то очисте – каже она.

Према њеним речима, осим нехигијенских услова, на овој клиници је постојао и неадекватан третман пацијената од стране медицинског особља, као и њихова немарност.

“Мојој мајци су успели да изгубе лекове. Родбини, којој се не дозвољавају посете због корона протокола, а која се интересује за стање пацијента након операције, давали су се потпуно неадекватни одговори. Медицинске сестре су им саопштавале штуре, закаснеле и контрадикторне информације о стању њихових ближњих, пошто о томе није извештавала једна од њих, већ оне које се задесе поред телефона у моменту позива”, каже Ђорђевић.

Лекари су рекли да има клостридију, али не и како ју је добила

Наша саговорница каже да је њена мајка оперисана од тумора 2. новембра прошле године, а да је у отпусној листи наведено да је операција извршена “максимално до здравог ткива”, те да је неурохируршки ток постоперативно “уредан”.

Прочитајте још:  КРВОПРОЛИЋЕ У ПРИЗРЕНУ: Пуцњава у кафићу, једна особа убијена, друга рањена

Међутим, како она тврди, шест дана након операције, она је почела да се жали на мучнине, изгубила је апетит, а све што је јела је повратила.

Према њеним речима, неурохирурзи са којима је контактирала казали су јој да је мајчина глава у реду, али да је добила болничку бактерију клостридију. Један од лекара је казао, прича наша саговорница, да ова бактерија уме да буде врло упорна и опасна, да се не лечи тако брзо и лако, али је изостало објашњење како је њена мајка добила клостридију.

Александра је поновила анализу столице у приватној лабораторији, која је показала да је њена мајка Зорица позитивна на клостридију, а тестирање на ковид, које је обавила кућна нега, имало је негативан резултат.

Њена мајка је, како објашњава Александра, због погоршаног здравственог стања, 20. новембра враћена на Клинику за неурохирургију, али јој је од тада па до смртног исхода било све горе.

Након поновљеног пријема, додаје, лекари су јој саопштили да “поновљене анализе показују да она није заражена клостридијом”, те да ова бактерија “није разлог за погоршање њеног стања”.

Директорка клинике: Пацијенткиња је успешно излечена од клостридије, узрок смрти непознат

Директорка Клинике за неурохирургију Весна Николов казала је новинарима да је пацијенткиња “током првог боравка у болници имала клостридију, али да је успешно излечена”.

“Након операције тумора на мозгу пацијенткиња је са наше клинике изашла у свесном стању, на својим ногама. Нешто касније се вратила,а њена ћерка је приложила налаз приватне ординације са позитивним налазом на клостридију. Одмах смо урадили анализу столице и налаз је показао да је негативна на клостридију. Међутим, стање јој се погоршавало, па су урађени додатни прегледи, констултовани стручњаци из других области и обављен још један тест на клостридију, који је такође био негативан”, рекла је Николов.

Прочитајте још:  "Освјежени" Милојко одлаже попис становништва на захтев Милогораца

Она је оценила да је узрок фаталног исхода и даље непознаница.

“Тражили смо клиничку обдукцију, али ћерка то није дозволила, тако да немамо поузданих сазнања од чега је пацијенткиња преминула”, додала је Николов.

Директор УКЦ: Појединачни случајеви, нема епидемије

Директор УКЦ Ниш Зоран Перишић је рекао новинарима да су у питању појединачни и неповезани случајеви и да се не може рећи да су мајка Аелксандре Ђорђевић или други пацијенти умрли због те бактерије.

“Епидемија (клостридије) нити је проглашена, нити би то неко смео да је заташка или сакрије. Сваки пут када је било епидемије, ми смо је проглашавали, наравно ако се појави довољан број пацијената и ако можемо међусобно да их повежемо”, казао је Перишић.

Он је додао да је реченица и дијагноза да је “пацијент умро од клостридије – мало непримерена”.

“Свако ко зна како изгледа клиничка слика коју може да направи клостридија зна шта је све потребно да се деси, колико је потребно да пацијент дехидрира и изгуби електролита, да би умро од клостридије. Тако да то као разлог за умирање тих пацијената сигурно не стоји”, рекао је он.

Перишић је додао да “многи пацијенти често дођу са инфекцијама и латентном сликом која, након дуготрајне употребе антибиотика, постане манифестна, а бактерија почне да прави више штете него што је то раније радила”.

Данас

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *