Док Запад санкционише Белорусију, њихово ђубриво одлази у Русију и Индију

0

(фото:Depositphotos/kyrychuk_v.mail.ru)

Пошиљке које стоје у Литванији, преусмерене су у руске луке, а са Индијом се преговара око цене.

Након што су међународне санкције уведене Белорусији обуставиле испоруку калијумове соли, зване поташа због чега је норвешка компанија Yара за произвдњу ђубрива остала без сировине, из те земље долази вест да ће ова роба бити испоручена преко руских лука, о чему је известио портпарол Кремља, Дмитриј Песков на конференцији за медије.

Пошиљке су преусмерене из литванске у руске луке, наводи Реутерс, будући да Литванија не допушта коришћење своје железнице за испоруку ђубрива које производи државна компанија “Беларускали” те извози преко своје филијале “Беларус Потасх Цомпанy” (БПЦ). Она је други светски произвођач те сировине која чини важан извор иностраних прихода. Како знамо, санкције које су увели САД и ЕУ као одговор на политику белоруског председника Александра Лукашенка, трајаће до 1. априла.

БПЦ извози и у Бразил и Индију

Савезник те земље је Русија, али проблем представља то што њене луке на Балтичком мору немају довољно слободног капацитета за 12,5 милиона тона колико Беларускали произведе годишње.

Осим у Русију, БПЦ извози и у Кину, Бразил и Индију. Управо Индија планира да купи милион тона овога ђубрива, а према наводима Реутерс-а, сугерисали су БПЦ-у да отвори рачун у државној индијској банци у рупијама јер због рестрикција не може да тргује у доларима и еврима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У Европској комисији кажу да Индија не припада групи земаља које које су се одлучиле за забрану па да је на њима одлука хоће ли пословати с опресивним, нелегитимним режимом.

Прочитајте још:  УНИШТЕН ШТАБ СПЕЦИЈАЛНИХ СНАГА НАТО-А. САДА ЧЕКАМО ШАНСУ - ЗАЈЕДНО СА "СУРОВИКИН ЛИНИЈОМ"

“Санкције ЕУ су обавезујуће за земље чланице и оне које су се с њима ускладиле”, изјавио је портпарол ЕУ.

Када је реч о Индији, она и иначе ову сировину осигурава увозом, а једна петина, од четири до пет милиона тона укупно годишње, долази из Белорусије. За ову пошиљку очекују попуст будући да је у тој земљи дошло до великог раста цена, након што су порасле оне за ђубрива. Стога субвенционишу куповину увозног како би га учиниле приступачнијим својим пољопривредницима, за што су ове године издвојили 14 милијарди долара.

Договарају цену

За сада се расправља о цени. Прошле године је БПЦ пристао да испоручује калијумову со Индији за износ од 247 долара по тони, али су касније преговарали за 280$/т. Иначе се та роба тргује за 650 $/т на спот тржиштима, али годишње уговорне купње радиле су Индија, Кина, Бразил и други велики купци обично су се обављали по нижим ценама.

Ипак, оне су за Индију прошле године биле превисоке због чега је увоз те робе у финансијској години 2021./22. пао за 47 одсто, у односу на исто раздобље године пре. Уз Белорусију, кључни добављачи су им Канада, Русија и Израел.

Агроклуб.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *