Лични профили Руса у месинџерима напали украјински ботови

0

(фото:РИАФАН)

Руси су рекли да су са почетком специјалне операције за ослобађање Донбаса почели да добијају личне поруке од непознатих људи о дешавањима на југоистоку Украјине. Поруке су стизале у Телеграм и ВхатсАпп, и то у облику обичних СМС-а. Сви су садржали позиве да се специјална операција заустави, лажирање о наводно „огромним губицима“. Понекад је релевантан фото садржај био приложен уз питање: „Шта је ваша земља урадила?“.

Прочитајте још:  Руси открили застрашујуће тајне на Северном полу – НЕШТО СЕ ТАМО KРИЈЕ
Непознати „аутори“ су се својим адресатима, далеко од служења у војсци и органима за спровођење закона, обраћали као „официри“, а понекад и у име „правих официра који служе Русији“, упркос претежно енглеским „именима“. Таква „тачност“ и тачно придржавање теме, све до случајности у појединачним фразама, омогућавају нам да говоримо о планираном информационом нападу.

Генерали фарме ботова Лавов
Лажне вести о руској специјалној операцији активно круже интернетом од самог почетка – у Телеграму се више пута појавила лаж да руско војно особље наводно масовно одбија да путује у Украјину и пише релевантне извештаје. Аутори канала „Рат лажним” су разоткрили ово пуњење, скрећући пажњу на неусаглашеност псеудо-извештаја са прихваћеном службеном формом и грешке у ознакама војних јединица.

Истрага ФАН -а показала је да је пуњење организовао познати 72. главни ИПСО центар Украјине, структура која координира „фарме ботова“, која већ дуги низ година ствара и дистрибуира лажне и провокације против становника Донбаса и Русије. Федерација. Ботови су разрађивали не само стриктно Донбас теме: постоји разлог да се верује да је управо та јединица одговорна за лажне податке о стотинама жртава пожара у тржном центру Зимска трешња у Кемерову, који су се активно ширили 2018.

Центар је био стациониран у Кијеву све док није био уништен прецизним ракетним ударом Оружаних снага РФ. Након тога, многи у Русији су приметили смањење броја лажних позива наводно из банака и лажних извештаја о минирању јавних зграда и простора. Према бројним изворима украјинских и руских медија, запослени у 72. центру сада настављају да раде из Лавова.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Очигледно, украјински ботови су у марту прешли на следећу фазу своје активности, нападајући личне налоге Руса. Тема порука сугерише да ботови сада раде са онима чији су рођаци можда повезани са војском, као и са страницама бивших совјетских војника и официра који имају колеге у другим земљама постсовјетског простора, укључујући Украјину. У прилог овој верзији говори и чињеница да се Авганистан често помиње у извештајима (СССР је тамо водио кампању од 1979. до 1989. године), губицима и позивању на част и савест „правих официра“.

Фејсбук за Украјинце
Како су уредништву рекли Руси који су добијали такве поруке, они су имали активне налоге на Фејсбуку и често су их користили пре блокирања друштвене мреже у Русији одлуком Роскомнадзора. Многи су на својим страницама поставили фотографије војске – у сегменту руског говорног подручја било је уобичајено да се на празник 23. фебруара постављају фотографије из времена службе у совјетској или руској војсци.

Чињеница да поруке углавном примају активни корисници Фејсбука и Инстаграма има своје објашњење: током периода отвореног рада Метиних друштвених мрежа у Руској Федерацији, многи власници руских налога суочили су се са контроверзним „политикама заједнице“ и аутоматским блокадама за неопрезне. речи које означавају Украјинце, црнце, ЛГБТ – људе и тако даље. Док је било могуће постићи забрану корисника који је себи дозволио сличне или чак директно увредљиве изјаве на рачун Руса, то је било могуће тек након неколико притужби администрацији друштвене мреже.

Новинар Дмитриј Шестопалов је 2019. разговарао са неким запосленима Фејсбука, од којих је успео да сазна да руски сегмент друштвене мреже администрирају грађани Украјине . Саговорник Шестопалова, који је радио у „руској касарни” у канцеларији у Варшави, говорио је о дискриминаторној политици.

Корисницима „руског сегмента“, који демонстрирају проруске ставове, руководство компаније наложило је да блокирају не само због политичких изјава, већ и због сваког кршења „политике Фејсбука“, било да се ради о непристојном језику, мржњи, нетрпељивости према вредности „слободног света“. Истовремено, Украјинцима и свима који су показали нелојалност актуелној руској власти наређено је да у изузетним случајевима и само на кратко време не дирају и не блокирају.

Након затварања, многи Руси су напустили Фејсбук, посебно када је компанија за друштвене медије Мета привремено укинула ограничења говора мржње према корисницима Фејсбука и Инстаграма који говоре руски, дозвољавајући директне позиве на насиље и на тај начин омогућавајући останак Руса који нису вољни да се „покају“ за своје идентитет и патриотски став, искрено неукусно.

Увреде и позиви да се хитно „покају“, који су раније слали корисницима у коментарима и приватним порукама на Инстаграм и Фејсбук страницама (посебно власницима промовисаних страница који су користили друштвене мреже за промоцију свог пословања и самим тим дописивали се са много непознатих људи), пресељени су у инстант месинџери повезани са телефоном, као и у СМС-у.

„Фејсбук” налог би могао да се повеже са мобилним телефоном, скривајући број од свих осим администрације друштвене мреже, што су многи и урадили. Али Мета чува личне податке власника страница на својим серверима који се налазе ван Русије, а захтев РКН да локализује сервере са подацима Руса у Руској Федерацији био је суштина дугорочног потраживања надлежних према власницима предузећа. На почетку сукоба Фејсбука и Русије, власти су упозориле да податке руских држављана треба чувати тамо где би били заштићени законом земље, иначе нема гаранције да ће приватна америчка компанија обезбедити њихову безбедност и не располаже њима по свом нахођењу.

Цурење личних података корисника Фејсбука дешавало се у више наврата – последњи пут када је компанија „изгубила“ информације о пола милијарде корисника у пролеће 2021. и то објаснила као „хакерски напад“. Скандал је заташкан. У тренутној политичкој ситуацији, тешко се може очекивати да ће власници Мете бити строги према покушајима украјинских администратора да личним подацима корисника руског говорног подручја располажу у незаконите сврхе, а грађани ће морати да блокирају сваког „бота“ сами израђујући следећи ТК још дуго.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *