Претходно постојећи трансатлантски банкрот и Украјина

0

(фото:Нови Весник)

Ово је уређени транскрипт интервјуа Фејсала Ремана са оснивачем и председницом Института Шилер Хелгом Зеп-Ларуш у емисији пакистанске ТВ Ворлд Тунајт од 8. марта . Тема је била „Економске последице украјинске кризе“. Г. Рехман је интервјуисао госпођу Зепп-ЛаРуш много пута. Гост у програму је био и Амер Зафар Дуррани, виши економиста. На крају програма, господин Дурани је додао: „Мислим да би ви [наши слушаоци] требали чути шта Хелга каже. Мислим да је у праву.”

Фаисал Рехман: Пошто се налазите у Немачкој — а Немачка је једна од оних земаља која је веома зависна од увоза руске енергије — гледајући на тренутни сценарио где су Немци у почетку били прилично невољни да буду део ове улоге, али сада ми сазнали су да шаљу ове противтенковске вођене ракете у Украјину, такође им дају наочаре за ноћно осматрање, прслуке, опрему и тако даље — то је сада проблем. И ово није први пут да из Европе избијају крупна питања: Први светски рат, Други светски рат.

Сада, ово је трећи пут да је велика сила извршила инвазију на другу земљу. Ова питања – политичка и геоекономска питања – за сада ћемо оставити по страни, али, госпођо, гледајући тренутни сценарио, чини се да ће неизвесност превладати. То је утицало на берзе; пали су доле. Када говоримо о ценама робе, оне су порасле; расту. Цене нафте, Бог зна где ће им бити крај. Данас сам слушао [извештај] да су Американци забранили увоз руске нафте.

Шта ако Русија престане да га извози у Европску унију? Постоје зиме и једноставно није могуће да се упали и искључе из Русије. Дакле, поента је сада, куда то води? Шта људи мисле? кроз шта пролазиш? Какво искуство имате људи? Хајде да то расветлимо.

Шта је узрок?

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Хелга Зеп-ЛаРуш: Мислим да је важно направити разлику између узрока и последице: Овај финансијски систем трансатлантског сектора је ишао ка банкроту већ дуго времена, јер је заснован на аксиомима који фаворизују шпекулантима и ствараоцима новца , а не опште добро.

Дакле, можете то држати неко време, али било је јасно, најкасније од 2008. године, када смо имали скоро системску кризу, да је овај систем банкротирао. А оно што су централне банке радиле од тада је да само настављају да пумпају новац – они то зову „квантитативно ублажавање“, негативне каматне стопе – и на тај начин имате невероватно задужен систем који је безнадежно банкротирао. Безнадежно је банкротирао најмање 10, 15 година, и што га више одржавате, упумпавањем више новца, постаје нерешивији, неспасиви.

А сада су, у суштини, одлучили да окриве Путина. Али реалност је да нису Путин и он објавили војну акцију или рат Украјини оно што је изазвало то, али људи нису слушали Путина. Путин то говори од 2007. године, када је говорио на Минхенској безбедносној конференцији, где је рекао да проширење НАТО-а није прихватљиво, јер угрожава безбедносне интересе Русије. У ствари, био је веома стрпљив.

Наравно, можете рећи да је рат ужасан, и страшно је што је до тога дошло, али санкције, у извесном смислу, покушавају да прикрију чињеницу да је западни систем све време банкротирао; инфлација је постојала пре него што је избила украјинска криза; Федералне резерве су прошле године обећале да ће повећати стопу федералних фондова да би се бориле против инфлације, али нису могле, јер су знале да ћете, ако Федералне резерве почну да се смањују, да повећају каматну стопу, одмах имати талас банкрота земаља у успону, великих, задужених фирми; па се нису смањивали, па је стога инфлација ту.

Прочитајте још:  Укрорајх наставља да дели "поклоне" грађанима на улици (видео)
Наравно, ако уведете тако тешке санкције, ово сада доводи у ланчану реакцију ситуацију која значи да је овај систем безнадежно измакао контроли: Имаћете страшну кризу. Цене хране ће порасти. Већ смо имали светску глад пре него што се цела ова ствар развила, али сада када је ђубриво – које долази из Русије и Украјине – блокирано, цене хране ће ићи преко плафона. И врло брзо нам је потребна радикална реформа, јер у супротном ова ствар може потпуно да измакне контроли.

Дакле, Немачку, нажалост, води влада која не подноси притиске Британаца и Сједињених Држава, а овај канцелар Шолц је прошле недеље изјавио да је Немачка практично ратна економија. То је апсолутно страшно, и ако се брзо не промени узрок, идемо ка правој катастрофи и могућем Трећем светском рату.

Рехман:Сада, када говоримо о Немачкој, још једна брза ствар, јер Немачка је једна од највећих економија у Европи, па чак и на глобалном нивоу. Говорите о питању ђубрива, госпођо, око 15% глобалне производње ђубрива се одвија у Русији и Украјини заједно. Госпођо, а поврх тога, када говорите о сунцокретовом јестивом уљу, које се широко користи у целом свету, говорите о кукурузу, говорите о кукурузу, говорите о јечму, који је главни извор производње пива, говорите о пшеници, многи људи, посебно у трећем свету, зависе од те робе да би се прехранили. Сада ће то имати много ефекта. Иако је Пакистан имао велику производњу пшенице, ипак је премијер у ствари обавестио [нас] да ћемо увозити одређену количину пшенице из Русије,

Прочитајте још:  Источна ватра: Шта Русији доноси ексалација сукоба у Ирану?
Говорећи о производњи хране, госпођо, генерално се верује да само Украјина може да произведе храну за око 600 милиона људи—600 милиона, запамтите то је 60 милиона на нашем језику, док је око 40 милиона или око 43 милиона укупно становништво. Украјине, па је извозни фактор толико важан.

Сада, гледајући ове бројке, госпођо, претпоставимо да се овај сукоб наставља, што се чини да хоће, упркос чињеници да су Руси у великом сукобу у вези са овим конкретним ратом. Много се директне и индиректне подршке даје Украјини. Светска банка припрема пакет помоћи од 3 милијарде долара; Европска унија говори о томе да се више новца прилива, а такође и да их снабдева војном опремом. У исто време, данас сам слушао једног од демократских сенатора у Сједињеним Државама. Рекао је да прикупља фонд од око 10 милијарди долара који би се могао користити за куповину војног хардвера или на неки други начин. Дакле, ово је феномен. Цео западни свет са једне стране, иако Американци неће бити много погођени, или ће моћи да продају своју нафту и замене руску – али за то ће требати време – или, такође могу имати велику подршку за нафту из Канаде. То значи да ће Европа бити највећа жртва, а то је нешто што не би требало да се деси. Твој став?

Нова архитектура међународне безбедности

Зепп-ЛаРуш: Проблем је, као што сам рекао, са садашњом владом у Немачкој, Европском комисијом, Урсулом фон дер Лајен – то су људи који су, нажалост, потпуно заузели линију Сједињених Држава, Британаца, НАТО-а, што значи да су у геополитичкој конфронтацији против Русије и Кине.

Прави разлог за све ово је да желе да се отарасе Путина, желе да имају промену режима, желе да обуздају успон Кине — све ове ствари су потенцијални окидачи за Трећи светски рат. Зато кажем — не можете само да расправљате у контексту „они ће урадити ово, а онда ће урадити оно“. Мислим да смо у кризи слома система; трансатлантске снаге су одлучне да воде рат ако не могу да одрже свој систем. Они виде да се азијске земље дижу, посебно Кина, Иницијатива Појас и пут све више добија на замаху, и кажу: „Уместо да дозволимо овим земљама да се подигну када ми пропадамо, имаћемо рат!“ И постоје неки веома луди људи који мисле да чак можете имати продужени, продужени нуклеарни рат: Ако погледате недавне америчке.

Прочитајте још:  Кривокапић још више криви капу, ал чију
Мислим да је ово апсолутно лудило. А што разумнији људи кажу, ако до тога дође, биће то глобални рат; биће светски рат. Зато кажем, морамо хитно преиспитати, а Шилеров институт промовише идеју да конференција има међународну безбедносну архитектуру, која мора бити глобална. Мора укључити Русију; мора укључити Кину; и мора се у основи позабавити чињеницом да је западни финансијски систем апсолутно банкротирао и да све тензије потичу из те чињенице. Стога, морате имати глобалну банкарску одвојеност Гласс-Стеагалл; морате ставити националне банке у сваку земљу; и морате имати нови кредитни систем да бисте обезбедили јефтине, дугорочне кредите за развој.

Тренутно је све више земаља које не желе да буду увучене у ово, јер знају да је то смртоносно! Мислим да је веома добро што је премијер Имран Кан одбио да заузме став за једну или другу страну, и сматра да Пакистан мора бити неутралан. Иста ствар се управо десила са Индијом. Индија је била уздржана на гласању у Генералној скупштини УН; нису хтели да буду стављени у „квад” [Јапан-Аустралија-Индија-САД], што је била цела утакмица. Аргентина је управо одлучила да буде део Иницијативе Појас и пут. И све је више земаља које схватају да нам је потребан нови систем.

И мислим да је најхитније питање да се дебата води на међународном нивоу, од стране што је могуће више сила, да се добије нова парадигма; имати светски поредак заснован на Повељи УН, заснован на пет принципа мирољубиве коегзистенције, целокупној концепцији Покрета несврстаних која је ушла у Бандунгску конференцију — ове идеје морају хитно да се оживе. Мислим да су посебно независне земље, попут Пакистана, попут Индије — и у том тренутку мислим да су тренутно веома сличне — те могу заузети став да систем мора да се промени, јер је то као пре Првог светског рата: ако настави овако, догодиће се катастрофа. И да ли морамо да понављамо историју? Мислим да није.

Рехман: Миран суживот, какав леп термин, али не изгледа да ће се то сада десити овако: поделе и поделе па недаће, и Бог зна шта се тамо дешава.

Прочитајте још:  Руска војска уништила оклопна возила Оружаних снага Украјине у области Кременаја
А Хелга, то је краткорочни економски утицај. Сада, видимо, биће много проблема. Мој рођени брат живи у Лондону и рекао је да је цена енергије значајно порасла, и да никада нисмо мислили да ће се то догодити, а ово се само множи. И многи аналитичари верују да је ово само почетак.

Сада би 2022. могла бити најзанимљивија година. Глобална економија је већ патила последње две године, због ове пандемије. Оног тренутка када су почели да се опорављају и могли смо да видимо неке позитивне показатеље и све, а сада видимо овај рат! И то није ограничено само на Европу; ово ће имати утицаја на Азију, на САД, Канаду, чак и Африку, рекао бих!

Дакле, претпоставимо, ако је Русија ангажована, што верујем да ће Русија бити, у Украјини, у Украјини се поново ствара некаква [нечујно] ситуација слична Авганистану. Овога пута Пакистан није партнер, али претпоставимо да их Пољска, Мађарска и друге земље Европске уније, или земље НАТО-а, стално подржавају индиректно и дају им ово оружје преко којег могу да нападну тенкове, хеликоптере, па и руске млазнице. Претпоставимо да ако овај рат потраје још пар месеци, шта видите да се дешава са Европом уопште? А Немачка посебно?

Демилитаризација и денацификација

Зепп-ЛаРуш: Искрено, не мислим да ће се то десити, јер мислим да Руси нису чак ни употребили све своје трупе, нису искористили све своје системе наоружања, а многи војници у Немачкој и другде , али у Немачкој кажу да не постоји начин на који Украјина може да добије овај рат. Народ који ће највише страдати су Украјинци. Биће исецкани и убијени и умријети, јер Запад не слуша Путина! И могу само да поновим: Путин није крив. Рекао је врло јасно, рекао је, немам где да се повучем. Дакле, ево безбедносних гаранција које желим од Сједињених Држава, и од НАТО-а; а онда одговор са ова два места није био ништа, само су одговарали на нека споредна питања, као што је наставак преговора о контроли наоружања,

Онда је Путин рекао: „Морам да водим рачуна о томе да је дошло до геноцида у источној Украјини, у Донбасу“; Побијено је 14.000 људи, у међувремену су снимили многе документарне филмове који показују да је заправо постојао непрекидни рат украјинских оружаних снага против ове две републике и да су искоришћени нацисти! И такође нема сумње: Институт Шилер је 2014. урадио документацију у којој смо документовали постојање нациста, батаљона Азов, следбеника Степана Бандере, које су тајне службе чувале у послератном периоду — МИ6, од стране ЦИА-е, од стране БНД-а — а ми смо то документовали док се пуч на Мајдану дешавао!

Дакле, цела дискусија да „нема нациста“ једноставно није тачна, а велики скандал је што су западне владе подржале државни удар 2014. године, који је увео нацисте у владу, у Раду (скупштину) и у оружане снаге. И када Путин сада каже да инсистира на демилитаризацији и денацификацији, јер је то кључно за безбедносни интерес Русије, Запад то мора да послуша! И мислим да су тренутно европске владе потпуно луде – мислим, оне су у стању испраног мозга; ако слушате медије, Гебелс…

Рехман: У потпуности бих се сложио с вама у вези са тим. Управо ово се дешава, али тако ми је жао што те прекидам, Хелга. Дефинитивно ћемо вас имати у другим емисијама и разговараћемо више о томе. Али пошто ми понестаје времена, желео бих да вам кажем пуно хвала на вашем доприносу и вашим коментарима.

Нови Весник

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *