Зашто Америка оснива „министарство истине”

0

У Вашингтону поново ишчитавају Џорџа Орвела. Откако је министар за националну безбедност Алехандро Мајоркас открио да Бела кућа добија Одбор за управљање дезинформацијама, новинари и представници Конгреса из редова републиканаца почели су да се позивају на култни дистопијски роман „1984”.

У опису посла новог одељења у оквиру Министарства за националну безбедност (ДХС) јесте да сузбија дезинформације које фабрикује Кремљ, али и оне које шире кријумчари људи како би подстакли мигранте да покушају да пређу јужну америчку границу. Критичари пак ново тело у извршној власти виде пре као Бајденов покушај да успостави орвеловско „министарство истине”, чији је задатак да ућутка све који другачије мисле у САД.

„Ово је опасно и неамерички и зато Одбор за управљање дезинформацијама треба одмах распустити”, категоричан је републикански сенатор из Мисурија Џош Холи.

На челу „специјалног тима” Беле куће за раскринкавање злонамерне руске пропаганде биће Нина Јанкович (33). Ова сарадница Међународног центра „Вудро Вилсон”, која је саветовала Министарство спољних послова Украјине о дезинформацијама и стратешким комуникацијама, већ је добила епитет Бајденове „царице дезинформација”. Њен шеф Алехандро Мајоркас је у одбрану нове директорке одбора рекао да је реч о реномираном и квалификованом стручњаку у области дезинформација.

Вест о оснивању Одбора за управљање дезинформацијама, која се појавила два дана пошто је Илон Маск за 44 милијарде долара купио „Твитер”, изненадила је и портпаролку Беле куће. У изјави за АП Џен Псаки је заправо признала да не зна о чему се ради и поручила да јој треба времена како би добила више детаља.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Руски војни микробиолог: Америка је у Украјини припремала методе биолошког рата

Мајоркас је одбацио забринутост деснице. Челник савезне агенције која чува Америку од претњи и брине о контроли њених граница и сајбер-безбедности поручио је да Бела кућа неће користити Одбор за управљање дезинформацијама као оруђе за цензуру и надзор америчких грађана. Упркос уверавању да ова „радна група” неће имати извршна овлашћења, министар за националну безбедност у разговору за Си-Ен-Ен није био превише јасан чиме ће се овај одбор бавити. Штуро је рекао да ће проучавати везу између безбедносних претњи и аката насиља, без кршења слободе говора, уз заштиту грађанских слобода и права на приватност.

Због неуверљивих објашњења циљева ове групе „информационих специјалаца” која ће се за рачун Беле куће бавити дезинформацијама, републиканска конгресменка из Колорада Лорен Бобер предложила је закон о заштити слободе говора, којим се укида Одбор за управљање дезинформацијама. Овај законски предлог је потписало 60 представника Представничког дома.

„Следећи кораке Маоа и Стаљина, Бајденово неуставно, дистопијско ’одељење за пропаганду’ гази Први амандман и покушава да контролише шта људи могу, а шта не могу да кажу”, поручила је у саопштењу ова конгресменка.

Није мало оних који су забринути што је на чело Одбора за управљање дезинформацијама Беле куће дошла особа која је недавно изјавила да се противи Првом амандману јер мисли да је лош за маргинализоване заједнице. Нина Јанкович је негативно реаговала и на куповину „Твитера”. Илона Маска је назвала „апсолутистом слободе” јер жели да ову друштвену мрежу отвори за све гласове.

Сумње у неутралност и непристрасност Нине Јанкович на новом деликатном послу има и своје корене у прошлости. Јанковичева је остала упамћена када у јеку председничке капање 2020. године случај лаптопа Бајденовог сина Хантера, у којем су пронађени спорни мејлови који га повезују са украјинском фирмом „Буризма”, назвала „Трамповом пропагандом”. Годину дана касније „Њујорк тајмс” је потврдио истинитост ове приче, чије је ширење забранио чак и „Твитер”.

Прочитајте још:  Имају ли Албанци „кључ“ Северне Македоније у својим рукама

Критичари се питају како ће нови Одбор за управљање дезинформацијама успешно одвајати „информативно жито од дезинформационог кукоља” када је њихова директорка својевремено хвалила рад британског обавештајца Кристофера Стила, који је направио сумњиви „прљави досије” о Доналду Трампу и његовим недоказаним везама с Москвом.

Будући да демократе у новембру чекају неизвесни избори за Конгрес, расту сумње да би се Бајденови специјалци за дезинформације могли више бавити „унутрашњим непријатељима” него Русима.

У ауторском тексту за „Волстрит џорнал” угледни професори финансија и економије Роџер Копл и Абигејл Деверо упозоравају на опасности деловања Бајденовог „министарства за истину”. По њима америчка влада ствара кризни контролни механизам који ће стално бити подешен на „егзистенцијалну претњу” и нико у одбору неће имати подстицај или храброст да бројчаник окрене са максимума. Стручњаци Одбора за дезинформације ће проглашавати озбиљне претње чак и када су оне мале или непостојеће.

Коментатор листа „Политико” Џек Шефер је још критичнији према Одбору за управљање дезинформацијама. Како пише, прогласити савезну владу званичним чуваром истине је исто као да сте разбијачу сефова дали да вози блиндирано возило пуно новца. Шефер истиче да су Бајденови „људи на клизавом терену” јер добијају моћ да прогласе нешто опасним и непожељним. А након „брендирања” дезинформације кратак је пут до потискивања спорних информација или њихове замене оним што је својевремено Трампова саветница Келијан Конвеј маштовито назвала „алтернативним чињеницама”. Коментатор „Политика” стога подсећа да је америчка влада та која производи лажи и дезинформације у индустријским размерама и да је то увек чинила: „Ово је влада која је лагала о победи у рату у Вијетнаму, која је рекла да је афера ’Вотергејт’ била ’провала трећег реда’. Влада је водила тајни рат у Никарагви, затим лагала о тајној љубавној вези у Белој кући и користила погрешне обавештајне податке за форсирање рата на Блиском истоку. Чак је и председник Барак Обама ускраћивао истину. Од 600 Обаминих изјава које је ’Политифакт’ проверио током његове владавине утврдио је да четвртина није одговарала истини.”

Прочитајте још:  Право лице политичких "зелених"

Зато није чудо што је сенатор из Кентакија Ранд Пол на саслушању у сенатском комитету поводом најаве оснивања Одбора за управљање дезинформацијама упитао министра за националну безбедност Алехандра Мајоркаса како извршна власт планира да дефинише шта представља дезинформацију. Не чекајући његов одговор, рекао је: „Немате појма шта је дезинформација. Да ли знате ко је главни лиферант дезинформација у светској историји? Влада САД.”

Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *