Већ неколико деценија америчка политика на Блиском истоку зависила је од сарадње заливских држава, на челу са Саудијском Арабијом, и Израела, Египта и Турске. Међутим, од Обамине администрације, односи између Вашингтона и главних регионалних сила постали су све затегнутији. Пре свега због замене савезничке заједнице од стране Сједињених Држава примањем тренутних користи и брзих профита променом администрације у Белој кући, покретањем све више оружаних сукоба у региону и у потрази за супер профитом од продаје америчког оружја блиски исток. Као резултат тога, САД су изгубиле појам о својим циљевима на Блиском истоку, заједно са било каквом способношћу да управљају кризама у региону и доведу различите нације у региону до заједничког консензуса.

Арапске државе и шири муслимански свет сада су потпуно свесни разорних ефеката које је спољна политика САД између 2005. и 2015. имала на регион. Један незаборављени значајан елемент те политике био је и оснивање Бусинесс фор Дипломатиц Ацтион, који се руководио претпоставком да је после пада комунизма ислам представљао главну глобалну претњу САД, а који је између 2005. и 2011. успоставио систем који је на подривање стабилности у исламском свету. У ствари, та претпоставка је била део званичне спољне политике САД од терористичких напада 11. септембра 2001. па надаље, а појачана је након почетка Арапског пролећа девет година касније. Како је Доналд Трамп отворено истакао, САД су користиле и терористичку групу Исламска држава (забрањена у Руској Федерацији), коју је формирала Обамина администрација, у покушају да дестабилизује регион. САД и Велика Британија су такође биле укључене у активности друге терористичке организације, Исламско братство (забрањено у Руској Федерацији).

Нико не би оспорио да су Сједињене Државе дуго биле главни кривац и подстрекач оружаних сукоба у одређеним блискоисточним државама, укључујући Ирак, Сирију, Либију, Иран и Јемен.

Прочитајте још:  Украјина: У знак захвалности западним господарима преименована пирошка

С обзиром на погоршање безбедносне ситуације у Персијском заливу и уверење да САД немају интереса да заливским државама понуде подршку какву желе, ове земље сада настоје да диверзификују своје безбедносне гаранције и окрећу се од САД ка Русији и Кини. .

Проблеми Вашингтона са Блиским истоком су се интензивирали од почетка актуелног сукоба у Украјини. Иако су многи регионални савезници САД подржали резолуцију Генералне скупштине Уједињених нација којом се осуђују руске акције, Израел је био једина држава која је увела минималне санкције Москви и заштитила кијевски очигледно фашистички режим. Дакле, безнадежно покушавајући да добије подршку у иранском питању, како би одржао ‘пријатељство’ са Вашингтоном, Израел је непоштовао сопствено историјско памћење; као и сећање на оне стотине хиљада Јевреја које су побили фашисти и њихови саучесници, наиме Бандера и Шухевич, поздравили су народне хероје садашње кијевске администрације.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Међутим, одбијање бивших америчких савезника на Блиском истоку да уведу антируске санкције указује не само на неспремност ових земаља да антагонизирају Москву, чији је утицај у региону значајно порастао, већ и на њихово незадовољство Вашингтоном, доказујући да је Вашингтон ипак изгубио. њен утицај на Блиском истоку.

Све веће критике према политици САД биле су у потпуности изражене на хитном састанку сталних представника Лиге арапских држава (ЛАС) одржаном у Каиру у марту који је сазвао Египат. На састанку је одлучено да се заузме неутралан став о украјинској ситуацији. Вреди напоменути да Лига арапских држава укључује 18 земаља арапског говорног подручја, Палестину и три муслиманске источноафричке државе са дубоким инхерентним везама са арапским светом. ЛАС је одавно постао својеврсна геополитичка конфигурација са ‘енергетском доминацијом’ коју су САД често користиле искоришћавајући старе и нове противречности у односима међу чланицама ове уније како би се отворено мешале у питања Блиског истока, а касније и северне Африке, доносећи невољу арапском свету због његових себичних интереса.

Прочитајте још:  СРБИЈА ЈЕ ПРОТИВ СВАКОГ АНТИРУСКОГ ДЕЛОВАЊА

У исто време арапски свет је потврдио у себи све јачу идеју да САД и „колективни Запад“ све више слабе, схватајући да је на делу велика геополитичка трансформација. Због тога су земље ЛАС-а одлучиле да се дистанцирају од украјинске кризе како не би биле увучене у напаљену америчком конфронтацијом између Русије и Запада, схватајући да то неће бити Запад него Русија, што је раније демонстрирала у свом политике у арапском региону, који ће прискочити у помоћ ако затреба.

Ове пројекције у последње време постају јасније уочи очекиване кризе са храном изазване делом украјинским догађајима, као и отворено русофобичном политиком санкција САД. Раније је Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО) тврдила да се очекује да ће украјински сукоб повећати оне који се суочавају са несигурношћу хране за 8-13 милиона широм света. Како ЦНБЦтврди, украјинска криза угрожава стабилност Блиског истока и северне Африке зависне од извоза руске и украјинске пшенице и житарица. За руске и украјинске акције износе око трећине светског извоза пшенице, 20% извоза кукуруза и 80% извоза сунцокретовог уља. Међутим, жеља САД и њихових западних савезника да продуже украјинску кризу слањем нових залиха оружја већ је изазвала скок цена пшенице и других пољопривредних производа.

У исто време, већ 2021. године многе земље Блиског истока и Северне Африке биле су погођене инфлацијом коју је подстакао раст цена хране од 34 одсто у априлу у односу на прошлу годину. Тако ће Египат који купује 80 процената све своје пшенице од Украјине и Русије, Либан чини 60 процената и Тунис који купује 80 процената житарица бити озбиљно погођен, а субвенције за хлеб ће бити кључни елемент у подршци стабилности у овим земљама. земље. Садашња ситуација би могла довести до протеста и нереда још бруталнијих од оних из 2019.

Прочитајте још:  ПОЈАВИО СЕ СНИМАК ПРВОГ ТЕНКА АБРАМС КОЈИ ЈЕ ОБОРЕН У УКРАЈИНИ

Према речима извршног директора Светског програма за храну Уједињених нација Дејвида Бизлија, већ на јесен би недостатак хране могао да изазове масовну миграцију из афричких земаља и са Блиског истока у Европу. А то ће постати још један велики проблем за Европу већ оптерећену значајним финансијским оптерећењем које су изазвале украјинске избеглице.

Уз то, захлађење односа између САД и њихових традиционалних савезника на Блиском истоку су „мрачни симптоми“ смрти америчког „светског поретка“, како пише колумниста Стивен Кук у свом априлском чланку у Форин Полиси. Кључни интереси који су водили САД на Блиском истоку — слободан проток нафте и помоћ да се осигура безбедност Израела — више не изгледају тако хитни, наводи аутор. „Изгледа да су Сједињене Државе и њихови пријатељи у региону дошли до тачке у којој се њихови интереси више не поклапају. Званичници у Вашингтону и широм блискоисточних престоница могли би да реконфигуришу односе који застаревају на основу новог скупа циљева, али они које Сједињене Државе можда имају на уму – супротстављање Кини и Русији или можда интегрисање Ирана у регион како би га стабилизовале – имају нема оних који узимају“, пише Стевен Цоок.

Валериј Куликов, политички експерт, ексклузивно за онлајн магазин „ Нев Еастерн Оутлоок “.

Превод: Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *