Постоји правни основ да грађани затраже одштету због загађеног ваздуха

0

У Квебеку у Канади овако изгледају димњаци Рио Тинта који испуштају отровне гасове у ваздух

Грађани Европске уније можда ће моћи да туже владе својих земаља и траже финансијску одштету ако недозвољени нивои загађења ваздуха штете њиховом здрављу, наводи се у мишљењу највишег саветника Суда правде ЕУ.

Ово мишљење објављено је након низа пресуда суда са седиштем у Луксембургу последњих година у којима је десет чланица, укључујући Француску, Италију, Шпанију, Португал, Пољску, Румунију и Бугарску, проглашено кривим зног недозвољеног загађења ваздуха, преноси Еурацтив.

Према речима некадашњег начелника Одељења за квалитет ваздуха у Министарству за заштиту животне средине, метеоролога Миленка Јовановића, у Србији је загађење ваздуха последица људских активности.

„Прекомерно аерозагађење из године у годину последица је емисија антропогеног порекла (природне изворе као што су вулкани и пешчане олује немамо у близини), али пре свега одсуства (или у најбољем случају неадекватног) законски обавезног процеса управљања квалитетом ваздуха од стране надлежних институција. То практично значи да би се могао и морао смањити ниво загађености у већини градова и на тај начин смањити број прераних смрти који сада прелази 10.000 годишње“, нагласио је наш саговорник у име Националне еколошке асоцијације (НЕА).

Нечињење је, како је истакао, сигурно законски прекршај и одсуство реакције правног процесуирања је прећутна сагласност за наставак погубног процеса за здравље грађана, а посебно осетљивих категорија.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Аболирање великих загађивача и минимизирање чињеничног стања је саучесништво у тровању грађана које не би смело да остане без последица”, оценио је Јовановић у разговору за Бизнис.рс.

Он је додао да за материјалне надокнаде, које би грађани реално могли да остваре у одговорним и уређеним државама, тек треба наћи солуцију.

Прочитајте још:  Србија се гуши од загађења

“Наше судство није имало праксу у овом сегменту кривичне и прекршајне одговорности и вероватно је потребно допунити садашње законске прописе. Али то се може урадити и уз почетак масовних оправданих тужби, јер адвоката који постају стручњаци за последице загађења животне средине и здравље грађана има све више”, нагласио је наш саговорник.

Загађење у Европи односи 300.000 живота годишње

Према подацима Европске агенције за животну средину (ЕЕА), загађење ваздуха одговорно је за 300.000 превремених смрти у Европи годишње.

“Kршење граничних вредности за заштиту квалитета ваздуха према ЕУ закону може да води до права на одштету од државе”, наводи се у саопштењу суда.

Kако је истакнуто, појединци који траже компензацију за нарушено здравље морају да докажу да је загађење ваздуха директан узрок штете по њихово здравље, док одређена влада може да избегне одговорност ако докаже да би границе загађења биле кршене и да је постојао адекватан план за квалитет ваздуха.

“Ова правна потврда да постоји пут да се они на власти позову на одговорност представља велики напредак у борби за чист и здрав ваздух”, рекла је поводом објављеног мишљења експерткиња за еколошко право из организације KлијентЗемља (ЦлиентЕартх) Ирмина Kотиук.

Додаје се да мишљење саветника није обавезујуће, али се Суд правде ЕУ обично сложи са њим у пресудама које уследе. У покушају да смањи број превремених смрти због загађеног ваздуха ЕУ ће ове године предложити ажурирање својих граница загађења, како би се боље ускладила са строжим правилима Светске здравствене организације.

БОНУС ВИДЕО;

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *