Пакистан на ивици хаоса

0

Ousted Pakistani Prime Minister Imran Khan gestures as he travels on a vehicle to lead a protest march in Islamabad, Pakistan May 26, 2022. REUTERS/Akhtar Soomro - RC2PEU9E3JFO

Имран Кан је започео борбу за повратак на власт.

Почетком априла, доњи дом пакистанског парламента изабрао је председника Пакистанске муслиманске лиге Шехбаза Шарифа, штићеника начелника штаба пакистанске војске генерала Бајве, на чело владе те земље.

Одмах након тога, Имран Кхан, који је свргнут са места премијера као резултат завере проамеричке војске , поставио је ултиматум новој влади, захтевајући хитно одржавање парламентарних избора, након чега је нови шеф владе би била одређена. Шехбаз Шариф је одбацио ултиматум Имрана Кана и увео трупе у Исламабад.

Прочитајте још:  Хоће ли српски лидер надиграти прозападну опозицију
Власти су дале дозволу да се војска распореди у престоницу након што је Имран Кан стигао у Исламабад и придружио се својим присталицама на тргу Ди Чок, где су избили сукоби са полицијом.

Након што је прошле недеље истекао шестодневни ултиматум Имрана Кана пакистанској влади са захтевом за превремене изборе, Имран Кан и његова пакистанска партија Техреек-е-Инсаф ( ПТИ ) покренули су грађанску непослушност.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Хиљаде опозиционара марширало је на Исламабад из Пешавара, где де факто власт припада савезнику Имрана Кана, генералу Фаизу Хамиду, бившем шефу моћне обавештајне службе међу службама ( ИСИ ).

Власти су позвале војску да смири немире. Међутим, у Пешавару је војска на страни Имрана Кана, пошто је генерал Фаиз Хамид, којег је шеф пакистанске војске генерал Баџва уклонио са места директора међуагенцијских обавештајних служби ИСИ у октобру 2021. од њега да командује гарнизоном Пешавара.

Смењивање Фаиза Хамида са места шефа ИСИ обављено је 6. октобра 2021. године, а 21. октобра у Кабул је отишла делегација коју је званично предводио министар вањских послова Куреисхи, а незванично Фаиз Хамид са шефовима кључних одељења ИСИ. , „који је своје људе у Авганистану поставио на кључне тачке како не би палили мостове и не би изгубио контролу над ситуацијом унутар Авганистана.

Није џабе што Имран Кхан жури да организује протесте и захтева ванредне изборе. Економска ситуација у земљи је изузетно тешка. Инфлација у мају 2022. премашила је 13%, што је највећа у Пакистану за две и по године, девизне резерве су пале на 9,72 милијарде долара. А у последњој недељи маја девизне резерве су смањене за 366 милиона долара, саопштила је Централна банка Пакистана у изјава.. За два месеца земља неће имати чиме да плати увоз. Надлежни подигли цене горива и струје.

Постаје очигледно да влада Шехбаза Шарифа није у стању да извуче привреду из кризе. По доласку на власт, нови премијер је одмах увео шестодневну радну недељу у земљи, рекавши да жели да подстакне економску продуктивност, а Пакистанцима је оставио само један слободан дан у недељу. Уверен да је то само погоршало несташицу горива и енергије, несрећни премијер је поново вратио земљу на петодневницу.

Прочитајте још:  Милан Старчевић: Осврт на чланак уредништва сајта "Борба за веру": „Спремајмо се за оно што долази (првенствено храну и лекове)“
Шехбаз Шариф је такође елиминисао субвенције за гориво, пребацујући трошкове на потрошаче, што је додатно подстакло инфлацију.

Исламабаду је тренутно преко потребно 36 милијарди долара како би избегао економски колапс. Пакистан се у прошлости 22 пута пријавио за помоћ од ММФ-а, али то није помогло да привреда земље буде успешна. Схвативши ово, Имран Кан је одлучио да се извуче из кредитне замке ММФ-а и почео да успоставља сарадњу са Русијом. „Од Русије ћемо купити 2 милиона метричких тона пшенице и природног гаса, који су неопходни за задовољавање домаћих и индустријских потреба Пакистана. Испоруке из Русије ће се вршити упркос антируским санкцијама“, рекао је Имран Кан по повратку из Москве крајем фебруара.

Он је истакао и значај изградње гасовода Пакистански ток, који је, према његовим речима, перјаница руско-пакистанске економске сарадње. Прес служба Министарства информисања и радиодифузије Пакистана саопштила је после састанка Имрана Кана у Москви са Владимиром Путином: „Пакистански лидер је истакао да поверење и срдачност који карактеришу односе две земље доприносе даљем продубљивању и ширењу сарадње у разним секторима “ .

То је био подстрек, како смо писали , да га је генерал Бајва збацио са места шефа владе.

Генерал Бајва

Сада је позиција Имрана Кана ојачала . Говорећи на митингу хиљада људи у Лахореу, рекао је: „Забава тек почиње! Ја зовем… цео Пакистан! Морате се сви припремити на улицама, у градовима и селима. Морате сачекати мој сигнал када вам кажем да се окупите у Исламабаду. Не желимо да наудимо нашој земљи, али нећемо ни на који начин прихватити увезену владу. Наш покрет ће добити замах . ”

Десетине присталица Имрана Кана сукобило се са полицијом у Исламабаду, где су демонстранти запалили жбуње дуж главног булевара у престоници. Сукоби су избили у другим градовима, укључујући и Карачи, где су демонстранти запалили полицијски аутомобил. Власти су блокирале главне путеве бодљикавом жицом и десетинама контејнера и камиона како би спречиле демонстранте да уђу у престоницу.

Прочитајте још:  Кијев покушава да изазове нуклеарни инцидент
У међувремену, Имран Кан је у малом граду Мијанвали (провинција Пенџаб) окупио вишехиљадни митинг, који је окупио готово целокупно становништво ове провинције, традиционалног феуда клана Шариф. Политичка криза се продубљује.

Усред гласина о завери за убиство Имрана Кана, полицијска управа Исламабада саопштила је да су све безбедносне службе у граду у стању приправности. Имран Канов нећак Хасан Нијази рекао је да ће се покушај убиства лидера ПТИ сматрати нападом на Пакистан и да ће одговор бити агресиван.

Премијер Шехбаз Шариф говорио је на пословној конференцији 8. јуна, у јеку растућих масовних протеста , којима су присуствовали пословни лидери и водећи економисти земље. „Дошло је време да се елитна класа жртвује, а непродуктивна имовина попут некретнина треба да се опорезује… До сада је сиромашнима било тешко, али данас је ред на богате да преузму терет “, рекао је шеф владе. Међутим, мало је вероватно да ће закаснели апел шефа владе богатима са предлогом да се приход дели са сиромашнима смирити политички ураган који се приближава Пакистану.

Прочитајте још:  Јаков наш, миропомазани
Шансе Имрана Кана да смени „увезену владу” расту сваким даном.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *