Још једном о петој колони – историјски подаци за размишљање

0

(фото:ФСК.РУ)

Данас је код нас у употреби израз „пета колона“. Узгред, томе је олакшала чињеница да је председник Русије почео да га користи. Први пут сам чуо овај израз од њега у децембру 2014. Последњи пут Путин је поменуо пету колону на састанку у Кремљу 16. марта ове године. Он је објаснио да су пета колона национални издајници. Они зарађују овде, код нас, али тамо живе, али „ не у географском смислу те речи, већ по својим мислима и својој ропској свести ”.

Прочитајте још:  Република Српска је најавила спремност да гас из Руске Федерације плаћа у рубљама
Нажалост, председник није рекао да ли ће се власти борити против пете колоне. И ако јесте, како.

У међувремену, у нашој не тако далекој историји у нашој земљи је већ постојала пета колона и то веома моћна. И било је искуство ефикасног, прилично брзог искорењивања истог. Било је то у Совјетском Савезу 30-их година двадесетог века. За време Хрушчова и Горбачова , ова тема је била представљена као „Стаљинове репресије“. Међутим, после неколико деценија почињете да схватате да су такве дискусије вештачки изазване и надуване са циљем да се уздрма земља и коначни распад СССР-а. Неколико година након распада Совјетског Савеза, дискусије о „стаљинистичким репресијама“ су неким чудом нестале из наших живота.

Прочитајте још:  Русија: Комунистички посланик ухапшен због педофилије
Ја нисам историчар. На тему „стаљинистичких репресија“ био сам приморан због тренутне тешке ситуације у Руској Федерацији. Као и вишекратно позивање председника Русије на чињеницу да у земљи постоји пета колона као дестабилизујући фактор.

Укључујући претраживач са речима „пета колона“, врло брзо сам дошао до таквог извора као што је књига „ Тајни рат против Совјетске Русије “. Аутори: Мицхаел Саиерс и Алберт Кахн . Превод са енглеског. Књига је први пут објављена у САД 1946. (Саиерс М., Кахн АЕ Велика завера. Тајни рат против Совјетске Русије. – Бостон: Бровн & Цо, 1946). Дело је одмах преведено на руски и објављено 1947. у Издавачкој кући за инострану књижевност. Михаела Сајерс и Алберт Кан су историчари чији рад обухвата период совјетске историје од 1918. до 1945. године. Њиховом раду претходи апел читаоцу: „Ниједна од епизода или разговора који се налазе у књизи “

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тајни рат против Совјетске Русије“, није ауторова фикција. Током припремног рада на овој књизи користили смо званичне публикације Стејт департмента САД; записници са састанака различитих комитета америчког Конгреса; званични документи које издаје британска влада; стенографски записи суђења које је објавила совјетска влада. Такође смо користили објављене мемоаре многих појединаца поменутих у овој књизи. Сви разговори наведени у књизи преузети су из мемоара, званичних записа или других документарних извора .”

Већ сам дао општи преглед ове књиге. Сада ћу се задржати на неким детаљима. Историју субверзивне делатности против Совјетске Русије изнесене у књизи чиниле су спољне и унутрашње субверзивне активности, нераскидиво повезане.

Спољну страну представљао је рад немачке и јапанске обавештајне службе и Четврте интернационале. Ово последње се подразумева као мрежа организација које се налазе у великом броју земаља и раде за центар који је представљао Лав Троцки , који је протеран из СССР-а 1929. године. 4. Интернационала је настала у супротности са 3. Интернационалом и функционисала је од почетка 1930-их. Био је повезан са страним обавештајним службама – немачким, јапанским, а такође и британским. Стране обавештајне службе и ИВ Интернационала активно су користиле антисовјетска осећања руске емиграције. Активности такве организације као што је Торгпром (Руски комерцијални, индустријски и финансијски савез) су посебно детаљно описане у књизи Сајерса и Кана . Основали су га 1920. индустријалци и банкари који су побегли из РусијеН. К. Денисов, А. О. Гукасов, С. Г. Лианозова, Л. А. Манташев, Г. А. Нобел . Касније су се синдикату придружили и други емигрантски предузетници. На пример, Владимир Рјабушински . Тако су екстерне субверзивне активности финансиране не само из касе страних држава, већ и из џепова беле емиграције.

Унутрашњу страну субверзивног рада представљала је мрежа троцкистичких ћелија (легалних пре протеривања Троцког, илегалних после 1929). Број присталица Троцког не може се прецизно утврдити, али је, очигледно, њихов број био упоредив са бројем чланова КПСС (б). Многи истакнути опозиционари (противници Стаљина) имали су своја неслагања са Троцким (у СССР-у је постојала шаролика палета најразличитијих опозиција), али су зарад свргавања стаљинистичког режима многи од њих чинили идеолошке уступке Троцком. Нису могли а да не знају, или барем да наслуте, да на крају раде за стране обавештајне службе. Најистакнутији представници таквог „опозиционог подземља“ били су истакнуте партијске и државне личности:Николај Бухарин, Михаил Томски, Григориј Зиновјев, Алексеј Риков, Лев Камењев, Јуриј Пјатаков, Кристијан Раковски, Николај Крестински, Аркадиј Розенголц, Григориј Гринко, Григориј Соколников, Карл Радек и други. Сваки од њих заузимао је различите високе положаје. Дакле, Михаил Томски је 1922-1929 био председник Свесавезног централног савета синдиката (највишег органа синдиката). Алексеј Риков – председник Савета народних комесара СССР-а (1924-1930) и истовремено Савета народних комесара РСФСР-а (1924-1929). Јуриј Пјатаков је редом водио владу Украјине (1918-1919); Канцеларија за регистрацију (претходница ГРУ; 1920); Комитет за концесије СССР-а (1923-1925); Државна банка СССР-а (1929-1930). Заузимајући високе државне функције, били су и чланови Централног комитета КПСС (б) или Политбироа.

У књизи се помиње доста имена припадника „опозиционог подземља“ који су заузимали не тако високе, али веома значајне за субверзивне операције положаје. На пример, Иван Смирнов , који је радио у Комесаријату за спољну трговину; Алексеј Шестов , члан одбора Еаст Сибериан Цоал Труст; Станислав Ратајчик , начелник Главног одељења хемијске индустрије; Јосиф Турок , заменик шефа саобраћајне службе Пермско-уралске железнице, итд.

Прочитајте још:  Румунија је игнорисала ударе на украјинске луке
Посебна тема је „опозиционо подземље“ у Оружаним снагама СССР-а. Наравно, главна фигура овде је маршал Михаил Тухачевски . Друге личности војног подземља су В. Путна, И. Јакир, И. Уборевич, Р. Еидеман, А. Корк, Б. Фелдман, В. Примаков . Дуги низ година, под окриљем „војне опозиције“, шпијунирала се у интересу страних обавештајних служби. Неколико година спремала се операција свргавања Стаљина и његових присталица. Операције су планиране за почетак маја (најкасније до 15. маја) 1937. године.

Подземна опозиција, напомињу аутори књиге, веома је активно радила на поткопавању совјетске економије. Трудио сам се да што више успорим индустријализацију. Ова активност је детаљно описана у књизи. Прво, било је искрено диверзантског рада (експлозије и паљења објеката). Друго, разне врсте саботаже. На пример, набавка неквалитетних машина и опреме у иностранству. Или преплата по увозним уговорима (због преплате активности исте Четврте интернационале су финансиране у иностранству). Треће, убиства совјетских лидера, присталица И. Стаљина. Најупечатљивији пример је убиство 1934. С.М. Киров .

Од тренутка убиства Кирова, Стаљин је нагло појачао рад на неутралисању и искорењивању пете колоне. Истина, тада су се користили и други изрази: „антисовјетско подземље“, „антисовјетска завера“, „терористички центар“. Апогеј овог дела чишћења била су московска суђења 1936-38. Прво суђење 16 припадника Троцкистичко-Зиновјевског терористичког центра одржано је у августу 1936. године. Друго суђење (случај Паралелни антисовјетски троцкистички центар) у јануару 1937. одржано је против 17 државних и партијских функционера (Карл Радек, Јуриј Пјатаков, Григориј Сокољников и други). Треће суђење у марту 1938. одржано је против 21 члана десно-троцког блока. Главни оптужени су били Николај Бухарин, бивши шеф Коминтерне, бивши председник Савета народних комесара Алексеј Риков, Кристијан Раковски, Николај Крестински, Хајнрих Јагода. У јуну 1937. групи високих официра Црвене армије, укључујући Михаила Тухачевског, суђено је у случају антисовјетске троцкистичке војне организације. Казне у свим суђењима биле су оштре: стрељање или дуготрајни затвор. Све ово је довољно детаљно описано у књизи „Тајни рат против Совјетске Русије“.

Прочитајте још:  Кинеска економија под Дамокловим мачем Ковида
Мајкла Сајерса и Алберта Кана посебно занимају оцене које западне личности дају процесима. Навикли смо да је Запад Стаљинову борбу са опозицијом оценио као „ Велики терор “ (Тхе Греат Террор); термин је бацио у оптицај британски историчар Роберт Конквист . Али ова књига садржи избор позитивних критика. За мене лично то је било откровење. Током процеса 1936-1938. амбасадор САД у Совјетском Савезу био је Џозеф Едвард Дејвис , који је био присутан на скоро свим судским рочиштима. А ево и његовог мишљења:Сасвим је јасно да су сви ови процеси, чистке и ликвидације, који су у једном тренутку изгледали тако жестоки и толико шокирали цео свет, били само део одлучне и енергичне жеље стаљинистичке власти да се заштити не само од пуча изнутра. , али и од напада споља .

Овај и још неки цитати преузети су из књиге самог Дејвиса, која је објављена 1942. године и зове се „ Мисија у Москву “ ( Мисија у Москву ). Нажалост, још увек није преведен на руски. У ствари, ово је збирка извода из дневника једног дипломате и неких декласификованих америчких докумената. Анкета коју је Галуп спровео међу америчким читаоцима у октобру 1942. открила је њихово мишљење: главна заслуга књиге „Мисија у Москву“ и заслуга њеног аутора је „поузданост информација о суђењу завереницима који су се супротставили Стаљину“.

У тајној депеши од 17. фебруара 1937, упућеној државном секретару Корделу Халу , амбасадор Дејвис је известио да скоро све стране дипломате у Москви деле његово мишљење о правичности пресуде у овом случају: „ Разговарао сам са скоро свим члановима дипломатског кора, а сви они, са само једним изузетком, сматрају да је суђењем јасно утврђено постојање политичке заједнице и завере која је себи поставила за циљ рушење власти .

Прочитајте још:  Букурешт је објавио рат Руској православној цркви у Молдавији
А ево и Дејвисовог дневника, који датира из лета 1941: „ Данас знамо, захваљујући напорима ФБИ, да су Хитлерови агенти деловали свуда, чак и у Сједињеним Државама и Јужној Америци. Немачки улазак у Праг пратила је активна подршка Хенлајновим војним организацијама. Исто се десило у Норвешкој (Квислинг), Словачкој (Тисо), Белгији (де Грел)… Међутим, у Русији не видимо ништа слично. „Где су руски сарадници Хитлера? често ме питају . „Упуцани су“ , одговарам. Тек сада почињете да схватате колико је совјетска влада далековидо деловала током година чистки .

Како се испоставило, на Западу је то било крајем 30-их – почетком 40-их. има много људи који су разумели стварну претњу коју представља Трећи Рајх. И веровали су да је само Совјетски Савез способан да уништи Трећи Рајх. А ову способност је стекао тек после чистке 1936-38. Обично је списак таквих западних личности ограничен на навођење имена неких европских писаца: ХГ Велса, Бернарда Шоа, Ромена Ролана, Лава Фојхвангера, Андре Малроа, Луја Арагона, Бертолта Брехта, Андре Жида. Међутим, показало се да су тако мислили и многи државници на Западу. Лорд В.Е. Бивербрук (сузастопно у Великој Британији обављао функције министра информисања, министра снабдевања и снабдевања, лорда тајника мале штампе) је крајем 1942. написао: „Комунизам под Стаљином освојио је аплаузе и дивљење свих западних нација. Комунизам под Стаљином дао нам је примере патриотизма једнаке најбољима у аналима историје. Комунизам под Стаљином је произвео најбоље генерале на свету. Прогон хришћанства? Ово није истина. Нема верског прогона. Двери Цркве су отворене. Расни прогон мањина? Апсолутно не. Јевреји живе као и сви остали. Политичка репресија? Наравно. Али сада је јасно да би они који су стрељани издали Русију њеним немачким непријатељима “.

Сам израз „пета колона“ појавио се током година Шпанског грађанског рата (1936-1938) и брзо је стекао популарност међу новинарима и политичарима. Уочи и током Другог светског рата 1939-1945, пета колона се у различитим земљама називала нацистичким агентима, који су помогли да немачке трупе заузму ове земље. Вероватно су у односу на „опозиционо подземље“ у СССР-у израз „пета колона“ први употребили не совјетски аутори, већ Мајкл Сајерс и Алберт Кан у својој књизи чији се трећи део зове „Пета колона“. у Русији “. Топло препоручујем свима да прочитају овај, по мом мишљењу, најважнији део.

Валентин Катасонов/ФСК.РУ

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *