Швајцарска не би да плени руску имовину

0
швајцарска, готовина

(Фото: EPA/ALEXANDER BECHER)

Швајцарски председник Ињацио Касис противи се предлогу Кијева да се обнова Украјине финансира конфисковањем замрзнуте имовине руских олигарха, која се процењује на 500 милијарди долара.

План Кијева да се дочепа око 500 милијарди долара замрзнуте руске имовине како би од тих средстава финансирао обнову земље после завршетка рата наилази на јак отпор земље познате по банкарској тајни. Швајцарски председник Ињацио Касис предлоге о конфискацији руске имовине сматра опасним преседаном који тражи посебно правно оправдање.

„Право својине је основно људско право и оно се може кршити само ако постоји законска основа. Морате осигурати да грађани буду заштићени од моћи државе. То је оно што ми називамо либералним демократијама”, рекао је Касис на завршетку дводневне конференције о опоравку Украјине која је одржана у Лугану, преноси „Гардијан”.

Иако је Канада већ донела закон Ц-19, који омогућава конфискацију замрзнуте имовине руских олигарха повезаних с Кремљом, а британска шефица дипломатије Лиз Трас најављује да ће и Лондон следити тај пример, Швајцарска није одушевљена предлогом одузимања приватне имовине у политичке сврхе. Индивидуална имовинска права су гарантована чланом 26 Устава Швајцарске и свако ограничење основних права мора бити оправдано јавним интересом.

Прочитајте још:  Украјински војници уместо размене траже руско држављанство
Ињацио Касис, који је у парламенту за сада одолео притиску социјалдемократа да и Швајцарска донесе сличан закон, истиче да је легитимно замрзнути имовину како би се разјаснило њихово власништво и да ли постоји било каква узрочна веза с ратом или с почињеним злочином, али се мора узети у обзир и принцип пропорционалности према међународном праву:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Морамо да посветимо најважнију пажњу основним правима појединаца јер сада можемо да донесемо одлуку која је савршена за ситуацију у Украјини, али стварамо могућност да такву одлуку применимо и другим ситуацијама, чиме се даје много више моћи државама у односу на грађане.”

Државни секретаријат за економске послове објавио је у априлу да је у Швајцарској замрзнута руска имовина у вредности од 9,7 милијарди швајцарских франака. Међутим, у међувремену је део тог новца ослобођен јер је спорно питање у којој мери чланови породице санкционисаног олигарха могу да задрже имовину у Швајцарској.

Удружење швајцарских банкара (СБА) објавило је студију у којој се процењује да се на рачунима руских грађана налази између 150 и 200 милијарди швајцарских франака. Иначе, укупна готовина свих клијената коју су швајцарске банке држале на крају 2021. године износила је 7.879 милијарди франака, од чега је половина овог богатства у власништву људи из иностранства.

Прочитајте још:  Шведска ће послати војнике у Летонију да "обуздају" Русију
Украјински премијер Денис Шмигаљ се на скупу у Лугану залагао да се пронађе „формула” која би омогућила стварање националног и међународног законодавства које би створило инструменте за конфискацију имовине у случају неизазване агресије.

Према проценама, до сада је током рата у Украјини уништено више од 120.000 кућа, али и велики број инфраструктурних објеката, и за њихову обнову биће потребне милијарде долара. Како Кијев нема та средства, сматра да треба да их наплати од „агресора”.

Лиз Трас подржава идеју да британска влада конфискује замрзнуту имовину и посланицима у парламенту је рекла да треба следити пример Канаде, која је управо донела закон који то омогућава. На тај начин заплењена средства могла би да буду испоручена појединцима или украјинској држави у виду репарација. По сада важећим законима, Велика Британија може да суспендује руску имовину према Закону о економском криминалу на 56 дана и продужи суспензију за још 56 дана.

Прочитајте још:  Одлазак из Херсона помогао је Руској Федерацији да избегне примирје са Бандерштатом
Усвајањем закона под називом Ц-19 Отава је створила правну основу продаје замрзнуте имовине у руском власништву у Канади како би се финансирала обнова Украјине. Овлашћења која је добила влада Џастина Тридоа могу да се примене на било који сукоб у свету.

„Заиста је важно пронаћи новац за обнову Украјине. И не могу да замислим прикладнији извор тог финансирања од конфисковане руске имовине”, изјавила је недавно канадска министарка финансија Кристија Фриленд.

Прочитајте још:  Америчка предусретљивост – покушај забијања клина у руско-кинеске односе
Иако је Запад под императивом да санкцијама и разним другим мерама повећа притисак на Владимира Путина, ово би могло да буде и ризична игра јер би, на пример, друге непријатељске владе могле у знак одмазде да заплене канадску имовину у иностранству.

„Транспарентност интернешенел” је већ упозорио земље Г-7 да немају довољно информација, капацитета и овлашћења да уђу у траг незаконитом богатству руске елите. Међународна организација за борбу против корупције сматра да ће се владе суочити с великим правним изазовима када покушају да конфискују ову имовину и врате је жртвама.

ИН4С

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *