Хрватске пилоте бране српски адвокати по службеној дужности

0

Фото: Владо Кос / ЦРОПИКС

Оптужница против четворице хрватских официра који се терете да су у августу 1995. године ракетирали колону избеглица на Петровачкој цести, код Босанског Петровца, коју је подигло Тужилаштво за ратне злочине, још није достављена окривљенима, сазнаје „Политика”. Разлог је што њихови браниоци, иначе адвокати са списка Адвокатске коморе Београда који су им додељени по службеној дужности, нису у контакту са својим брањеницима.

Акт тужилаштва који Владимира Микца из Птуја, Зденка Радуља из Осијека, Жељка Јелинића из Пуле и Данијела Боровића из Вараждина терети да су 7. и 8. августа 1995. године наредили авионско ракетирање колоне избеглица на Петровачкој цести, код Босанског Петровца, као и у месту Сводна код Босанског Новог у Босни и Херцеговини, тренутно се налази у Апелационом суду који треба да одлучи о жалбама које су, након њеног потврђивања, поднели браниоци хрватских официра. Предмет се у овом суду налази од 22. јуна, па би се ускоро могла очекивати одлука о правоснажности оптужнице.

Уколико Апелациони суд одбаци жалбе којом је кривично ванрасправно веће Вишег суда у Београду потврдило оптужницу, она ће стати на правну снагу, а судско веће којем буде додељен предмет у рад, одредиће термин почетка суђења. У супротном, уколико другостепени суд усвоји жалбе бранилаца, суд ће поново морати да одлучује о њеном потврђивању.

Прочитајте још:  Страна војска на војној вежби на КиМ кршење Резолуције 1244 СБ УН
Александар Оленик, бранилац првоокривљеног Микца, иначе грађански активиста и посланик у претходном сазиву Народне скупштине са листе „Заједно за Војводину – Војвођани”, изјавио је за „Политику” да одлуку Апелационог суда очекује наредних дана и коментарише своју улогу у овом поступку.

– Република Србија ми је дала задатак да у конкретном предмету будем, по службеној дужности, бранилац првоокривљеног. Све задатке које добијем од наше земље – испуњавам, било да је то плаћање пореза, учествовање у рату или одбрана по службеној дужности. Зато сам и прихватио одбрану у овом поступку – казао је Оленик.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он је за наш лист потврдио да није у контакту са својим брањеником јер то технички није изводљиво.

– Неспорно је да се на Петровачкој цести десио ратни злочин, да је цела акција „Олуја” довела до много појединачних злочина, тако да се основано може тврдити да је ова операција сама по себи, ратни злочин са циљем етничког чишћења Срба из Хрватске. Међутим, када је реч о конкретном предмету, спорни су докази који би требало да споји оптужене са несумњиво почињеним ратним злочинима. Такви докази не постоје. Није их нашло ни хрватско тужилаштво, ни босанско, а ни међународно у Хагу. Нажалост, мислим да их није нашло ни српско Тужилаштво за ратне злочине, па је оваква оптужница преурањена и неутемељена – оценио је адвокат окривљеног Микца.

Прочитајте још:  Разарање Србије: „Рио Тинто“ у Јадру биће мала маца за „Данди“ на Хомољу
Тужилаштво је, подсетимо, предложило суду да поступак против окривљених води у њиховом одсуству. Свој предлог, тужилаштво је образложило тиме да протек времена од критичног догађаја даје довољно разлога за сумњу да ће Хрватска или Босна и Херцеговина покренути процесе против одговорних за страдање цивила 7. и 8. августа 1995. године.

Да ли ће овај предлог бити усвојен, одлучиће суд пошто Апелациони донесе одлуку по жалбама на решење којим је потврђена оптужница.

Прочитајте још:  Порука из Москве: Бомбардовање Југославије – срамота НАТО која се не може опрати
Суђење у одсуству је институт који је прописан Закоником о кривичном поступку. Имајући у виду да закон прописује суђење у одсуству, а да је велики број окривљених недоступан државним органима који воде процес, ово је можда и једини и на закону заснован начин да се дође до задовољења правде за жртве.

Оптужница против окривљених хрватских официра подигнута је после вишегодишњег преткривичног поступка и истраге која је трајала око годину дана, током којих су прикупљени многобројни докази. У истрази је коришћена документација и информације које је Тужилаштво за ратне злочине прибавило од Међународног кривичног суда за бившу Југославију, материјални докази МУП-а Републике Српске, записници о увиђају, фотодокументација, искази сведока, медицинска и вештачења војне струке.

Мирослава Дерикоњић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *