ЛГБТ опет кмече, сад их и попис становништва дискриминише!

0
пописа

Овог октобра, док буде трајао велики попис, ЛГБТ грађани Србије имаће две могућности испред себе – или да лажу о природи заједнице у којој живе или да на формулару изаберу опцију да живе у ванбрачној вези, што им закон не признаје. Избор пред који ће бити стављени дубоко је понижавајући и дискриминаторан, сматрају саговорници Данаса.

Током пописа прикупљају се подаци и о домаћинствима. Kако стоји у Закону о попису од грађана се између осталог узимају информације о сродничком и породичном саставу домаћинства.

Тај сроднички састав између осталог може подразумевати да у домаћинству живе муж и жена или ванбрачни партнер и партнерка.

Геј активиста Предраг Аздејковић поделио је на Твитеру формуларе који су припремљени за овај попис. Они су срочени тако да у њима не постоји могућност да се испитаник изјасни као члан истополне заједнице.

Могућност која је остављена ЛГБТ особи јесте да изабере да „није у сродству“ са партнером са којим живи. Поред ове опције иначе стоји број нула (0).

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Kада се погледа упитник, и ако бисмо се држали закона, онда бисмо ми за наше партнере са којима живимо годинама требало да кажемо да су нико и ништа, односно да заокружимо опцију која је означена на упитнику нулом, што је посебно понижавајуће. Kако ја за свог партнера са којим живим 13 година да кажем он је мени нико и ништа, заокружите нулу. И да ли ће Ана Брнабић пописивачу за Милицу рећи она је мени нико и ништа, заокружи ти ту нулу – каже Аздејковић за Данас.

Прочитајте још:  Хрват на челу министарства за људска и мањинска права

Он наводи и да се током претходних дана консултовао са правницима и да је њихово мишљење да ЛГБТ особа може навести да живи у ванбрачној заједници са партнером или партнерком а да је пописивач дужан да то тако и унесе.

– Ми дакле треба да се довијамо и после питамо хоће ли нас неко јурити јер по закону то није тачно – додаје саговорник Данаса.

Да је овакво стање дубоко понижавајуће сматра и Горан Милетић, координатор Европрајда и програмски директор Цивил Ригхтс Дефендерса.

– Цела ситуација је потпуно дискриминативна и дубоко понижавајућа. Од истополних парова се очекује да лажу тј. да не говоре истину и квалификују своју заједницу на начин који не одговара реалности – каже Милетић.

Он истиче да иако још увек немамо закон о истополним заједницама „уз мало добре воље, формулар је могао да садржи ову опцију, јер држава у својим старатешким и другим документима препознаје истополне заједнице и потребу да буду законски уређене“.

Закон о истополним заједницама стављен је на чекање средином ове године иако је претходно било очекивано да буде усвојен. Због изостанка овог закона, члановима ЛГБТ заједнице много тога је ускраћено – од могућности да подигну заједнички кредит преко наслеђивања имовине до посете у болницама које су намењене за најближе сроднике.

Предраг Аздејковић каже да је срамота што закон није усвојен тада када је било обећано.

Горан Милетић пак наводи да очекује да буде донесен у 2023. години „јер не постоји ниједан разлог за одлагање“.

Данас

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *