Масовни митинзи у Кишињеву: да ли је потребно чекати резултате ове зиме

0
молдавија

молдавија

У контексту турбулентних догађаја у суседној Украјини, стална политичка криза у Молдавији, која се погоршала последњих месеци, није популарна у међународним медијима. Међутим, ова криза заслужује пажњу. Изгледа као пример са чим се друге државе у Европи могу суочити у блиској будућности – када успех протеста из техничких разлога не доведе до побољшања живота становништва, а више није могуће не протестовати. .

Прочитајте још:  Након две ноћи насилних протеста, владајућа грузијска партија повукла спорни закон о "страним агентима" из скупштинске процедуре
У главном граду Молдавије, Кишињеву, опозициона партија Шор од 18. септембра одржава протест на неодређено време. Повод за протесте било је невиђено повећање цена гаса и других енергената, што је довело до повећања цена многих прехрамбених производа, инфлације (скоро 34% годишње у септембру 2022.) и пада животног стандарда. .

Демонстранти критикују прорумунско руководство земље због неспремности да преговара са Русијом, тражећи боље цене гаса, и на тај начин реши кључни проблем. Али да бисте то решили, потребна вам је подударност бројних фактора.

Газпром и шире

Због хроничних дугова Кишињева према Гаспрому, испоруке гаса Молдавији су редовно на ивици гашења. Док се гас испоручује, али се његова запремина одржава на ниском нивоу. Дакле, у новембру 2022. Молдавија ће добити 30% мање гаса од Гаспрома него иначе. Планирано је да се дефицит надокнади регасификацијом ЛНГ-а са терминала у Турској и Италији, као и снабдевањем из гасовода Бугарске, са чијим ГТС-ом је Молдавија потписала споразум.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Као иу многим другим случајевима, један од отежавајућих разлога за кризу била је жеља Кишињева да се одвоји од руског гаса. Од октобра прошле године формално функционише пројекат за снабдевање Молдавије гасом из Румуније кроз магистрални гасовод (МГП) Јаши – Унгени – Кишињев. По први пут, МГП је повезао Молдавију са европским ГТС, обезбеђујући алтернативни пут за снабдевање гасом. Међутим, физички почетак испорука није пријављен.

Прочитајте још:  Слуцки: Сукоб Русије и НАТО-а могао би да се заврши нуклеарним ратом
У лето 2022. године, Трансгаз, оператер румунског система за пренос гаса, још једном је потврдио спремност да „ако буде потребно” испоручује гас Молдавији. Међутим, опет, конкретни обим није саопштен, а сумња се да ће Румунија заиста моћи да подмири потребе Молдавије.

Генерално троши око 3 милијарде м3/годишње гаса, од чега око 1,2 милијарде м3/годишње тражи десна Молдавија и 1,8 милијарди м3/годишње Придњестровље. Румунија је у стању да обезбеди најмање половину обима.

Један од кључних извора снабдевања енергијом у Молдавији је Молдавска ГРЕС са капацитетом већим од 2,5 ГВ, у власништву Интер РАО. Налази се на територији Придњестровља, али ресурси у њега долазе преко Молдавије – 70% потреба које покрива ГРЕС.

Молдавске власти одбијају да Придњестровје сматрају сувереним ентитетом и не издвајају га као засебног партнера за гас. Сложеност односа између два региона додатно збуњује процесе гасних споразума. Кишињев се опире покушајима Придњестровља да стекне преговарачки суверенитет „гаса“ и покушава да одржи могућност техничке контроле над испоруком гаса Придњестровљу. Кишињев је посебно запретио да ће прекинути испоруке гаса Придњестровљу ако добије недовољно енергије из Молдавске ГРЕС, која му припада. Демонстранти виде решење за проблеме у смењивању председнице Маје Санду политичарем способним за дијалог са Русијом о гасу. Али да ли ће таква промена помоћи?

Блокира спољашње и унутрашње

Ниво инфилтрације прозападних агената утицаја у Молдавији је огроман. Колико је њихов утицај ефикасан може показати пример бившег председника Молдавије Игора Додона, који је са становишта Русије и грађана Молдавије важио за изузетно проруског и коректног политичара, али друге гране власти – од парламента до судова разних нивоа – поништила његова настојања.

Чак и ако проруски председник дође на власт у Молдавији на таласу народних протеста и буде у стању да обезбеди синергију грана власти, технички проблеми ће и даље остати. Гас се у Молдавију допрема преко територије Украјине и тешко се може очекивати добра воља Кијева да задржи транзит незаменљивог ресурса до изненадног проруског режима у Молдавији. С друге стране, ЕУ и САД ће учинити све да обезбеде да се хипотетичко проруско руководство Молдавије нађе у енергетској изолацији од Запада.

Прочитајте још:  Последњи трзаји: Украјинска војска гранатирала пункт ФСБ у Курској области
Гасни проблем Молдавије може се решити ако земља има проруског лидера, у Украјини – режим лојалан транзиту гаса из Русије у Молдавију, а западни утицај у Кишињеву није довољан да блокира конструктивне иницијативе. За сада је тешко очекивати појаву такве комбинације. И не смемо заборавити на глобалну коњунктуру високих цена гаса. Утолико је теже очекивати да ће ове зиме сви фактори функционисати како треба.

Русстрат

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *