ЕПС као цврчак из басне, Фискални савет каже – наплата катастрофалног пословања

0
епс, мали

ЕПС

У оцени ребаланса буџета за ову годину, Фискални савет закључио да су Србијагас и ЕПС већ коштали грађане око две милијарде евра и да је извесно да ће се ови расходи наставити и у 2023. години. Из Светске банке објашњавају да се надају да ће енергетски систем Србије стати на здраве ноге до краја следеће године.

Прочитајте још:  Петaр Петкoвић прекo српских жртава бестидно наставља велеиздају Косова и Метохије!
Да је ЕПС прошле зиме био мрав, ова зима била би пролеће, али ЕПС је био цврчак, играо се са касом грађана и ове зиме наставља да цврчи. Фискални савет закључује да се године и године катастрофалног пословања у том предузећу наплаћују управо сада.

„Он сад више није ризик, он је сад трошак, само што се то још увек не види јасно, и биће то још неко време. Веома грубо, за енергетска предузећа – првенствено ЕПС и поскупљење гаса, од прошле јесени до сада платили смо две милијарде евра и то је нешто што ће се наставити – надамо се не у овом обиму, али ће свакако бити неопходна нека средства и следеће године“, рекао је члан Фискалног савета Никола Алтипармаков.

А те рупе у 2023. години покриће се новим задуживањем државе. Ако питате Светску банку да ли је једно од решења продаја дела тог предузећа, кажу да о томе немају званичан став, али додају да знају шта треба прво урадити у случају ЕПС-а.

„Сматрам да је приоритет да га ставимо на здраве и финансијски оперативне ноге“, оцењује главни економиста Светске банке у Србији Лазар Шестовић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Н1: Извините, а колико времена треба да прође да би се дошло до „здравих ногу“?

Прочитајте још:  Вучић описао како је погинуо албански полицајац: Убијени Срби за мене никад неће бити терористи
Шестовић: Па ја се надам да ће се тај оперативни део завршити у току 2023. године. То је идеја, да се ЕПС припреми да за идућу грејну сезону функционише нормално.

Није познато да ли је у последњем аранжману ММФ-а и Србије као један од услова договорена и реформа јавних предузећа. Из Фискалног савета објашњавају да је кључно управљање – ЕПС тренутно има готово 20.000 запослених.

„Нигде немате такву компресију зарада као у нашем државном сектору, а нарочито у ЕПС-у, и онда не можете да платите компетентног директора, јер за такав један енергетски систем то би требало да буде плата од 5 или 10.000 евра, а с друге стране очигледно имате вишак радника на другим позицијама“, истиче Алтипармаков.

Прочитајте још:  Драгољуб Петровић: У манастиру Прохор Пчињски почело је комунистичко разарање Србије
И можете да читате буџет, али ако и пронађете део о позајмљивању новца енергетским предузећима, тамо не пише прецизно ни које га, ни за шта троши. А председник Вучић поручује да енергетску кризу грађани још нису осетили, јер је, како објашњава, држава све преузела на своју грбачу – баш као мрав?

Н1

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *