Од кибер фронта до кибер терора: куда води „MRIYA“

0
„MRIYA“

Пре почетка руске специјалне војне операције у Украјини активирала су се и дејства. Конкретно, Национална кибернетичка полиција Украјине објавила је о стварању специјалног комуникационог пројекта MRIYA.

У Саопштењу се каже да ће главни актери пројекта бити добровољци сабраних од „неравнодушних грађана“.

Временом се пројекат проширио. Презентације тематских области рада пројекта сада су представљене на званичном сајту пројекта MRIYA, а Телеграм месинџер, у којем је креиран канал StopRussiaChannel, као и неколико чат ботова и аутоматизованих сервиса, постао је његова главна комуникацијска платформа.

Армија у телефону

Организатори пројекта привлаче публику једноставношћу учешћа. Није неопходно бити супер хакер и имати вештине програмирања да бисте се придружили овој „кибер војсци“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Чак и ако имате паметни телефон, можете помоћи украјинској војсци“, поручују организатори.

У главном Телеграм каналу пројекта свакодневно се објављују задаци, „везани за различите секторе привреде и живот друштва – услуге, слободно време, банкарски систем Русије итд.“, каже се у опису. Уз сваки такав задатак приложена су упутства и линк ка софтверу неопходном за његово извршење. Задаци су такође подељени на једноставне и сложене. Поред тога, чет-ботови и аутоматизовани сервиси помажу у вођењу сајбер рата против Русије.

На пример, информације, укључујући фотографије, о локацијама и кретању руских оружаних снага могу се послати боту „Народни осветник“. Бот „StopRussia MRIYA“ прикупља информације о „антиукрајинским ресурсима“ како би их блокирао на информационим платформама. Да би то урадили, организатори шаљу обрасце за жалбе учесницима ћаскања, које они морају послати администраторима мрежних ресурса.

Украјински стартап „Qlixer“ креативно је приступио решавању сличних проблема креирањем аутоматизованог сервиса за прикупљање информација „MRIYA Automatic“, а на основу своје креације. „Бонус“ који даје је бесплатна игра „Котячий драйв“ (киберполиција Украјине се удружила са волонтерским тимом украјинских програмера како би креирали игру „Котячий драйв“. – hi-Tech.ua. … У игри мачке персонификују украјинске хероје – војску, борце територијалне одбране и полицајце и све који се противе руској инвазији, чија је карактеристика могућност давања донација за потребе Оружаних снага Украјине – прим. прев.)

Прочитајте још:  Двери: Најгора појава на патриотској сцени, способни само да истроше народ!

Оригинал и копија

Телеграм канал „StopRussiaChannel“ настао је по аналогији са другим пројектом украјинске полиције „stopdrugs“, који има за циљ да заустави ширење дроге. Пројекат „stopdrugs“ функционише од 2021. године, а у њему је креиран и чет бот преко којег у само пар кликова можете пријавити релевантне информације украјинским агенцијама за спровођење закона.

Међутим, судећи по броју претплатника „StopRussiaChannel“, пројекат није стекао широку популарност међу „неравнодушним“ Украјинцима. Прво, број претплатника канала никада није једнак броју корисника чат-ботова повезаних са њим. Друго, ове јесени дошло је до наглог пада броја и активности корисника канала.

От кибер-рата — ка кибер-терору

Постоји још једна страна кибер пројекта „MRIYA“ за коју обични волонтери не би требало да знају. Иако одавно то није тајна Национална полиција Украјине делује у блиској сарадњи са америчким агенцијама за спровођење закона. Званично – за заједничку борбу против кибер криминала у Украјини. Истовремено, о привођењу чланова хакерских криминалних група на територији Украјине не зна се апсолутно ништа.

Ово сугерише да украјински кибер преваранти ухваћени у кривичним делима настављају да спроводе своје активности уз прећутну сагласност и уз прећутну активну помоћ америчких безбедносних и обавештајних агенција. Она је усмерена конкретно против руских финансијских, државних и других значајних институција и установа, као и против правних и физичких лица. Сви Руси памте позиве „службе безбедности ваше банке“.

Поред тога, такве услуге се активно користе за кажњавање пословних конкурената или чак непожељних суседа. Довољно је такве људе оптужити за „колаборационизам“ или „прорускост“. Већ су познати поновљени случајеви када је одузета имовина, блокирани рачуни, а делатност бизнисмена обустављена на неодређено време, само на основу оваквих оптужби. Једнако је лако подвести омражене комшије под „филтрирање“ – само је потребно пар кликова.

Прочитајте још:  Креће агенда: Црвене тачке изнад Србије, ЕУ послала оштро упозорење!?!

Немогуће је занемарити још један аспект пројекта „MRIYA“ пројекта, означен је као „информативна борба“. Њен главни задатак је да одржава тоталну информативну завесу на територији Украјине, блокирањем свих ресурса који емитују гледишта која се разликује од украјинске пропаганде. Ово такође укључује писање коментара, укључујући и на руским информативним ресурсима, наравно са унапред одређеном врстом садржаја. Такви задаци се често постављају пред извршиоце. Међутим, лако се препознају по сличности.

Може се, дакле резимирати да је пројекат „супростављања руском утицају у Украјини“, који има тобоже племените циљеве, заправо инструмент прљавих информационих технологија и унутрашњег терора над сопственим грађанима. А шта друго можете очекивати од пројекта креираног уз помоћ америчких обавештајних агенција? Уосталом, Американци су најбољи светски „специјалисти за слободу говора“: она је само за њих. Остали немају право на њу.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://www.pravda.ru/world/1770798-proekt_mrija/

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *