Жаркин:Саветујем свакоме ко говори о укључивању Србије у Руску Федерацију да добро проучи савремену мапу Европе“

0
Србија русија

Србија русија(фото:Завтра.ру)

Владимир Жаркин, руски политиколог прокоментарисао је у интервјуу за Слободну пресу изјаву посланика Алексеја Чепе да би Русија могла помоћи Србији тако што би Србија ушла у састав Русије.

Русија неће препустити Србију на милост и немилост Јенкијима, који ескалацијом ситуације на Косову изазивају још један војни сукоб на Балкану. Спремна је да усвоји словенску браћу. У правом смислу те речи – прихватањем ове мале земље на југу Европе у састав Руске Федерације.

Ово је прошлог понедељка саопштио Алексеј Чепа , први заменик председника Комитета Државне думе за међународне послове. „Не знам колико је то реално, јер то није одлука председника Вучића , већ самог српског народа. То треба да одреди народ, ово је референдум“, рекао је он.

Истичући да гласање треба да се одржи по вољи народа, “како касније нико не би рекао да је ово окупација, заплена и рушење”. А подршку Београду, додао је парламентарац , „даћемо у сваком случају, јер је Србија земља која је дубоко пријатељска Русији“.

Дан раније, 11. децембра, Александар Вучић је признао да је 11. децембар био „најтежи дан у целом његовом председниковању. Тог дана је морао да сазове хитан састанак Савета за националну безбедност, пошто се сазнало за планове Косовара да покрену војну операцију против Срба који живе на спорним територијама које контролише делимично призната Република Косово, тј. као и Србија.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Девојка се заглавила на љуљашци у Пионирском парку, интервенисали ватрогасци
Посао у недељу је већ стигао до захуктавања. А два дана раније, специјалци такозване косовске полиције ушли су на север Косова и Метохије, иако за то није било очигледних разлога.

Шта је остало српским становницима региона? Поставити барикаде. Што су и урадили. „Притерани смо уза зид“, навео је Вучић у захтеву Савету безбедности УН за распоређивање војске и полиције његове земље на немирним територијама.

Прочитајте још:  Војни експерт детаљно објашњава како ће Русија уништити „бескрајну” украјинску војску
Европска унија и НАТО су се одмах узбудили (ко би сумњао!). Врховни миротворац ЕУ Жозеп Борел није чекао одговор, изливши још једну гомилу претњи српској влади: „Нећемо толерисати нападе на мисију ЕУЛЕКС-а на Косову (специјална синдикална мисија цивила и органа за спровођење закона – прим. аут.) или на државу. коришћење насилних, криминалних акција на северу“.

А представници Северноатлантске алијансе још једном су подсетили на своју „одбрамбену” мисију. Једном речју, све је, као и увек, тамо где су САД и њени сервилни сателити. О томе Вучић отворено говори, називајући Американце кривцима сукоба. Они су својевремено успели да „прогурају” независност за своје немирно „косовско потомство”. И од тада је ситуација на Балкану као у бурету барута. Година, а понекад и месец, не прође без провокација, јер Србија Косово не сматра сувереном државом.

Очигледно, Москва није могла да не одговори на ситуацију на Балкану која се закомпликовала. Ако је и крајем 1990-их, када је НАТО бомбардовао Југославију, Кремљ нашао прилику да је подржи, будући да је и сам у дуготрајној кризи, сада би било још погрешније ћутати. Иначе, истовремено се и сам парламент ратом захваћене Југославије обратио нашој влади са захтевом за учлањење. Усвојена је Резолуција „О приступању Савезне Републике Југославије Савезу Белорусије и Русије“. Срби су га 12. априла 1999. прихватили, а већ 14. уврстили у дневни ред Државне думе Руске Федерације са јединим питањем: „О великој историјској шанси: створити нову државу: Унија Русија – Белорусија – Југославија“. Њега је подржала велика већина посланика. Зашто то није спроведено, друго је питање. Али, они су то прихватили.

А сада, 23 године касније, нова изјава са истим предлогом, овога пута званичног представника руског законодавства. Само се такве изјаве обично не дају. Или је то још увек приватно мишљење веома искусног политичара А.В. Чепа?

Међутим, није то поента. Важније је разумети колико су такве идеје блиске животу, с обзиром на то да су последњих година савези међу светским државама чешће распадали него јачали. Постоји тенденција ка економском и политичком потчињавању самозваном хегемону, а не равноправној заједници.

 „Саветовао бих свакоме ко говори о укључивању Србије у састав Руске Федерације да добро проучи савремену мапу Европе“, позива наш стручњак Владимир Жарихин, политиколог, заменик директора Института земаља ЗНД, члан Националне стратегије Савет . – Пронађите дато стање на њему. Нема излаза на море. Свуда около су земље ЕУ које су негативно настројене према Србима због жеље да живе, како кажу, својим умом и неспремности да се повинују антируским санкцијама. О НАТО базама присутним у овом окружењу да и не говоримо. Штавише, највећи међу њима из Европе је на Косову. Који би разумни владар у таквој ситуацији пристао на савез са државом која му је територијално удаљена?

„СП”: – Енклаве још нико није отказао!

– Имамо једну енклаву – Калињинградску област. Проблема има, верујте ми, доста…

„СП”: – Деведесетих година Русија је на коленима умела да организује сву могућу помоћ браћи и сестрама Србима. И сада?

– А сада смо и сами у веома тешкој ситуацији… Уз то, не можемо да помогнемо Београду више него што он жели. Колико ја знам, о могућем руско-српском савезу нема говора. За то што настављају да сарађују са Руском Федерацијом упркос европским забранама, од нас добијају одређену економску помоћ. Редовна помоћ им стиже и из Брисела – као кандидату за ЕУ. Београд покушава да делује, не махањем дама, већ преговарањем. Свако ко говори о њиховом укључивању у Руску Федерацију очигледно није упознат са расположењем већине грађана Србије. И то је за европске интеграције.

„СП”: – После упознавања са предлогом Алексеја Чена, пала ми је суманута, али светла мисао: чим Срби уђу у састав Руске Федерације, браћа Бугари, које смо више пута спасавали, било од османског јарма, или од фашизма, тражиће се да нам дође. Иза њих су Словаци…

– Па да, ми смо спасли Бугаре, а они су нас онда издали… Не народ и не њихова власт данас одређују политику ове или оне земље. И конкретне утицајне силе. Штити, пре свега, сопствене интересе.

„ СП”: – Мислите ли да ће Вучић одолети притиску Запада? Хоће ли сачувати своју земљу од рата са Косоварима? Неће подржати санкције Русији?

– Мислим да ће успети да нормализује ситуацију без војне акције. Углавном због предаје положаја. Пре свега, проруски. Таква је реалност.

Људмила Николајева/Слободна преса

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *