Вучић је управо завукао руку у ваш џеп и искеширао милионске дугове за Застава оружје

0
застава оружје

Застава оружје

Држава је управо донела одлуку да вишемилионском губиташу, фабрици “Застава оружје”, да вештачко дисање тако што ће захватити из џепова грађана. Вредност имовине поменуте фабрике у овом тренутку је мања од дуга који износи око седам милијарди динара. Иако економски стручњаци кажу да не постоји реалан основ за њено одржавање у животу, власт мисли другачије…

Држава је управо донела одлуку да вишемилионском губиташу, фабрици „Застава оружје“, да вештачко дисање тако што ће захватити из џепова грађана. Вредност имовине поменуте фабрике у овом тренутку је мања од дуга који износи око седам милијарди динара. Иако економски стручњаци кажу да не постоји реалан основ за њено одржавање у животу, власт мисли другачије…

“Застава оружје”, која је у власништву државе, већ годинама послује са губитком. Судећи по финансијском извештају, само прошле године забележен је губитак изнад висине капитала (вредности имовине) у износу око 4,2 милијарде динара или око 36 милиона евра. У односу на 2020. тај минус је увећан за око милијарду динара.

Та фабрика дугује градовима и општинама у Србији, али и држави, њеним фондовима и институцијама, па је Влада решила да се дугови конвертују у капитал, односно акције. Тачније, да дугови нестану.

Епилог је то да би Град Београд већ наредне недеље требало да постане нови акционар фабрике “Застава оружје” из Крагујевца, а због одлуке да се дуг у износу од око седам милиона динара конвертује у капитал, односно власништво. По истом принципу, још 15 градова и општина требало би да буду уписани као сувласници, јер та фабрика није плаћала порез на зараде. Удео у капиталу увећаће и Република Србија због огромних дугова “Заставе” ПИО фонду и РФЗО.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Економиста Милан Ковачевић наводи за “Нову” да није сигуран да би то по нашим прописима смело тако да се ради. Ако је то тако, додаје он, поставља се питање зашто то предузеће не оде у стечај, кад толико дугује.

“Ако се прихвата да то буде улог, то је практично субвенција. Они неће ништа морати да плате и наставиће да праве губитке. То све раде са новцима грађана. Мислим да је то супротно неким одредбама нашег права”, каже Ковачевић, који поставља питање и зашто постоји “Застава оружје, ако грађани из буџета локалних заједница морају да покривају њене трошкове. Не могу платити доприносе, порез држави… зашто нам треба такво предузеће”, додаје он.

Ковачевић каже да није необично да неко има учешће у неком привредном друштву, па га увећа, као што је то држава у случају фабрике “Застава оружја”. Овде је, наводи, друга ствар у питању.

“Кад су велики дугови пензионом и другим фондовима, греши се. Пензиони фонд, односно сви који у њему одлучују, би требало да одлучују само у корист фонда, а ово је на његову штету. Неће добити допринос, него ће се претворити у акције. Читаво руководство фонда не ради за друштво које га плаћа и којим би требало да управља у корист тог друштва”, закључујеНа нашу констатацију да је само прошле године забележен губитак изнад висине капитала у износу око 4,2 милијарде динара, Ковачевић каже да предузећа чији су дугови већи од капитала практично нису предузећа и да једино служе да осакате оне са којима раде.

Поводом писања Нова.рс регаовао је председник Србије Александар Вучић и рекао да ће држава да спасава сваку фабрику и да ће наставити да помаже и Застава оружје.

„Под њима је нестало 800 фабрика у Србији. Шта сад да препустимо некоме, да не правимо пушке, пиштоље и митраљезе. Наравно да помажемо и наставићемо да помажемо“, рекао је Вучић у Бакуу за ТВ Пинк.

“Застава оружје” закључно са крајем 2016. дугује и граду Београду и то због неплаћених пореза на зараде у износу од 7.096.731 и камата у вредности од 16.530.925 динара.

Судећи по одлуци, која би требало да буде усвојена на наредној седници градског парламента, Београд ће конвертовати своја потраживања у трајни улог у капиталу, односно акције, а истовремено отписаће камате које су и више него двоструко веће у односу на главни дуг.

“На основу одредби Закона о финансирању локалне самоуправе граду Београду припада део прихода од уступљених пореза и то 66 одсто од пореза на зараде, који се плаћа према пребивалишту запосленог”, пише у Одлуци која ће се наћи да дневном реду наредне седнице градске скупштине.

Како се наводи у образложењу, та одлука је препоручена по основу Закључка Владе из 25. августа ове године, а праксу Београда требало би да следи још 15 градова и општина у Србији. На том списку је Крагујевац, Краљево, Јагодина, Нови Пазар, Чачак, Трстеник, Баточина, као и Горњи Милановац, Ивањица, Кнић и Лапово. Ту су још Рача, Рашка, Рековац и Топола. Највећи дуг фабрика има према Крагујевцу и то од око 866 милиона динара.

“Застава оружје” дугује и Републичкој дирекцији за воде, затим за неплаћене доприносе за пензијско и инвалидско осигурање ПИО фонду, потом доприносе за здравствено осигурање… У Закључку се наводи да висина дуга Републичком фонду за здравствено осигурње износи 997.459.725 динара или око 8,4 милиона евра.

Иста фабрика дугује око 180 милиона динара и Националној служни за запошљавање по основу доприноса за осигурање за случај незапослености. Конвертовањем овог дуга држава би такође требало да повећа свој улог у “Застави оружје”.

Прочитајте још:  Младић који је ишчупао каблове Вучићу на РТС: Нек им се тресу гаће
Сви поменути дугови обрачунати су закључно са крајем 2016, а доношењем ових одлука камате на њих биће отписане.

Србин инфо/Нова.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *