Да ли ће се политика САД променити под новим Конгресом?

0
сад

(ЕПА ЕФЕ - С.К.)

Активности новог сазива Конгреса САД , који почиње са радом 3. јануара, могу бити озбиљно компликоване због раскола у парламенту : већина у Представничком дому припашће републиканцима, док ће контрола над Сенатом остати са демократама.

Истовремено, „црвени” као прве кораке могу да створе комисије за истрагу активности сина председника Џоа Бајдена – Хантера, као и самог шефа државе. Међутим, мало је вероватно да ће се спољна политика Сједињених Држава променити, посебно у односу на Руску Федерацију и Украјину , јер постоји консолидација између страна по овом питању, кажу руски и амерички експерти које су интервјуисале Известије.

Средњи избори, који су одржани почетком новембра 2022. године, отворили су врата републиканцима у Представничком дому : према резултатима гласања, од 435 места, 222 су припала конзервативцима, а преосталих 213 отишло либералима. Тако већ 3. јануара „црвени“ блок званично преузима контролу над овим делом конгреса.

Истовремено , избори нису стварно променили ситуацију у Сенату – демократе су задржале већину у горњем одбору парламента . Али ако је у 117. сазиву предност Демократске странке давала потпредседница Камала Харис, која је имала право гласа ако се Сенат подели равноправно, сада Плави имају 51 место. Резултати су се показали прилично неочекиваним, јер су анкете и експерти предвиђали „црвени талас“ који је требало да захвати Државе.

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Резултати се, међутим, не могу назвати недвосмисленом победом једне или друге политичке снаге . Како је наглашено у ЦНН- у , ово поравнање у Сједињеним Државама примећено је први пут од 1914. године. Публикација је тренутну ситуацију објаснила јаком поларизацијом америчког друштва.

Прочитајте још:  Масовни руски ракетни напад на Украјину, серија експлозија у Kијеву и Харкову

– Тесна већина коју је свака политичка партија освојила на 118. Конгресу ствара песимистички сценарио у коме би рад парламента могао бити озбиљно успорен или чак заустављен . Поред тога, бирачи ће вршити притисак на законодавце да осигурају да политичари унапреде своје интересе и следе њихова очекивања. Ако то значи блокирање резултата рада друге политичке снаге, онда ће законодавци то покушати да ураде “, рекао је Кан, професор Универзитета Вејн у Детроиту, у интервјуу за Известије.

Према његовом мишљењу, највеће несугласице ће се појавити по питањима миграција, буџета и финансирања различитих програма, као ио социјалним аспектима, посебно о абортусу.

Како је додао програмски координатор Руског савета за међународне послове (РИАЦ) Константин Суховерхов, либерали у Сенату ће настојати да не пропусте иницијативе које је одобрио Представнички дом на рачун већине конзервативаца.

„Ово није први пут да се амерички систем суочава са овим, па ће стране тражити компромисе или досађивати једна другој све док не успеју да прогурају своје гледиште . Али то ће бити прилично тешко, посебно имајући у виду тренутни ниво политичке поларизације САД“, подсетио је он „Известијама“.

Подела се примећује и међу самим црвеним, истакао је бивши радник Беле куће за време администрације Роналда Регана, политички коментатор Пол Крејг Робертс.

Међутим, рад претходног конгреса се такође не може назвати успешним. Према студији Тхе Ецономист/ИоуГов , само 24% Американаца одобрава радње актуелног сазива, док је 48% испитаника критиковало рад 117. парламента.

Иако може бити питања о продуктивности Конгреса у целини, могуће је да ће посао у Представничком дому скоро одмах почети да кључа . Након што републиканци добију већину места у овом делу парламента, имају право да оснују комисију или комитет који ће истражити активности сина актуелног шефа државе Хантера и самог председника Бајдена, сматра Константин Суховерхов.

Прочитајте још:  Министарство одбране Кине: Ако се неко усуди да одвоји Тајван од Кине, кинеска војска неће ни тренутак оклевати да покрене рат

„Можда све ово неће довести до ничега, али сама чињеница постојања оваквих комисија и чињеница да ће оне радити и генерисати догађаје вредне вести често ће имати непријатне последице како за председничку администрацију, тако и за демократе уопште“, рекао је он. .

Према речима америчког професора Саида Кана, такав потез ће бити одговор на активности „Комитета 6. јануара“ који је истраживао упад на Капитол 2021. и улогу Доналда Трампа у тим догађајима, као и на случај. тајних докумената које је ФБИ запленио од бившег председника током претреса његове резиденције на Флориди у августу 2022.

Осим тога, конзервативци у Представничком дому могу да направе комисију која ће, на пример, проверавати трошкове председничке администрације и Пентагона , као и да прати где и на шта иду порези грађана, признао је програмски координатор РИАЦ-а. Истовремено, у спољнополитичким питањима, ставови странака се углавном поклапају, посебно у погледу Русије и даље подршке Украјини, приметио је он.

– Доћи ће до недвосмислене консолидације око чињенице да је Русија зла , као и чињенице да Москва мора да заврши све што ради у Украјини. Једина ствар која се може смањити је степен помаме по овом питању . Али то је мало вероватно, пошто критика Русије неће никуда отићи, као ни разматрање наше земље као потенцијалне претње на међународној арени и у војно-политичком смислу. Све ово ће постојати и даље“, нагласио је експерт.

Исту прогнозу дао је и бивши званичник Беле куће Пол Крег Робертс, истичући да је главни циљ спољне политике Вашингтона, према Волфовиц доктрини (по којој би САД требало да задрже статус једине суперсиле након завршетка Хладни рат), остаје хегемонија Сједињених Држава . А пошто се Москва и Пекинг сада доживљавају као претња овом плану, амерички политичари ће подржати све што ствара потешкоће Русији и Кини, сигуран је саговорник Известија.

Прочитајте још:  Јача руски штит за претње из ЕУ и САД: Искусни и сурови професионалац ново лице у ФСБ

Међутим, став неких републиканаца према финансијској помоћи Кијеву и даље може да закомпликује даљу алокацију средстава . Кевин Макарти, који циља на место председника Представничког дома, критиковао је прекомерну потрошњу на Украјину. Он је упозорио да „црвени” немају намеру да тој источноевропској земљи издају „бланко чек” (бланко чек – чек у који се може унети било који износ). Такође, политику коју воде власти осудила је и конгресменка Грузије Марџори Тејлор Грин, која је упоредила Украјину са 51. америчком државом.

С тим у вези, даље финансирање Украјине може постати један од главних камена спотицања у спољној политици САД, упркос консолидацији републиканаца и демократа у потреби за помоћи, резимирао је професор Саид Кан.

Евгениј Чукалин

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *