Путин: Русија производи више противавионских ракета него остатак света заједно

0

Председник Русије, Владимир Путин је 28. јануара, током посете фабрици Обуховски у  Санкт Петерсбургу, изјавио да одбрамбени сектор руске индустрије годишње произведе више ракета за ракетне системе ПВО него све остале државе света заједно. Фабрика коју је посетио игра кључну улогу у производњи руских ракета земља-ваздух великог домета, пре свега за ракетне системе ПВО С-300, С-400 и С-500, а сама фабрика потиче из 19. века, када је производила више модела тешких топова за потребе царске војске.

 

Путинова изјава дошла је у моменту повећања темпа производња ракетног противавионског наоружања услед продужења руско-украјинског сукоба и повећања тензија са НАТО, и непосредно након што је Русија започела испоруку трећег од укупно пет наручених ракетних система С-400 Индији.

 

Прочитајте још:  НАТО у режиму самоуништења?
Иако се руски одбрамбени сектор значајно смањио након распада Совјетског Савеза, производња ракета земља-ваздух била је једно од најмање погођених области услед уочене асиметричне вредности такве имовине. Док је руска флота ловаца и пресретача значајно премашена од стране НАТО, а земља пала иза Кине и САД у развоју ловаца пете и шесте генерације, земаљски системи ПВО су били релативно јефтини за производњу и употребу, те су самим тим обезбеђивали средства за супротстављање модернијим и снажнијим ратним ваздухопловствима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

 

Иако је одбрамбени сектор руске индустрије направио значајна достигнућа на пољу противваздушне одбране, остаје нејасно да ли је Путинова тврдња тачна, јер иако нема сумње да Русија надмашује заједничку производњу држава чланица НАТО, подаци о производњи система ПВО у Северној Кореји и Кини још увек су недоступни, а свакако се сматрају веома значајним.

Русија у сваком случају задржава вођство у односу на остатак света у извозу својих система противваздушне одбране, који су први стекли доминацију на страним тржиштима у раним годинама Хладног рата и од тада су задржали ову позицију. Употреба система противваздушне одбране била је ограничена у руско-украјинском сукобу од његовог почетка у фебруару због ограничених способности украјинског ратног ваздухопловства, иако су постигнути значајни резултати у смислу даљине дејствовања система С-400, као и С-300В4. Систем С-300В4 производи се паралелно са С-400 и користи доста његових компоненти, али има знатно већу покретљивост.

Очекује се да ће најновији додатак руској мрежи противваздушне одбране великог домета, систем С-500, бити пласиран на инострана тржишта чим се испуне и минимални захтеви домаћег тржишта;  Индија, Алжир и Казахстан сматрају се међу водећим потенцијалним клијентима. Систем је намењен за дејство по ракетама са нуклеарним бојевим главама, хиперсоничним летелицама, сателитима, тешким бомбардерима, док се интеграцијом са његовим сензорима обезбеђују важни подаци о циљевима за С-400 и друге системе ниже класе, који дејствују по мањим циљевима.

Милутин Драгутиновић/Васељенска

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *