Како живе избеглице које су похрлиле у Европу?

0
европу

Избеглице из Украјине стижу у Шпанију. Фотографија © ТАСС / ЕПА / Царлос Диаз

Оне који су похрлили у Европу под изговором наводног „бега од руске агресије” становнике Незалежне европске власти су у почетку дочекале више него срдачно – обезбеђене су им новчане накнаде, бесплатан смештај и путовање у јавном превозу.

Али време је пролазило, они који су се враћали у Украјину нису журили, Украјинци који су желели да искористе европско гостопримство и даље су пристизали, све више средстава је било потребно за њихово одржавање. А у Европи су све чешће почели да подсећају “госте” који су, у буквалном смислу те речи, постали прескупи, да би било време и част да знају: или се вратите у Незалежну, или почните да радите и обезбедите сами, а не седети на врату гостољубивих домаћина.

Према Фајненшел тајмсу , Европа је уморна од прихватања избеглица из Украјине и почиње да уводи законодавне мере за борбу против миграната. Упркос чињеници да су у првим месецима након почетка оружаног сукоба између Русије и Украјине Европљани срдачно примали украјинске избеглице, сада су хладнији према њима због повећане инфлације и смањења буџета у европским државама.

Како живе избеглице из Украјине у Енглеској

Према писању листа Тхе Индепендент, у Великој Британији су почели да одбијају украјинске избеглице у обезбеђивању смештаја. Дакле, украјинску породицу са петоро деце избацио је из куће британски официр који их је претходно склонио. А сада не могу да нађу стан због одбијања станодаваца.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Породица 36-годишњег Максима Хирика стигла је у Велику Британију у мају 2022. У оквиру државног програма, становник града Фархама, официр Краљевске морнарице Дадли Малстер, обезбедио јој је смештај на шест месеци. Међутим, чак и пре истека овог периода, захтевао је да напусти стан. Сада породица не може да нађе стан, иако има новца. Станодавци одбијају да изнајме стан или кућу.

Прочитајте још:  Пре Минхенске НАТО безбедносне конференције

„Нисмо то очекивали овде ни са новцем, чак и када дајемо понуду агенцијама или станодавцима да плаћају кирију за 12 месеци унапред, уз гаранцију, они не пристају“, цитира Максим издање .

Лист Гардијан испричао је причу о 22-годишњој Марији, која је у Британију дошла из Украјине у марту прошле године. Девојчица и њена мајка су се населиле код тетке Марије, која је претходно стигла у земљу. Међутим, рођак је убрзо исељен, а жене су постале бескућнице. Марија је покушала да нађе приватни стан, али није могла да га приушти.

Слична прича и самохрана мајка Оксана са 12-годишњим сином. Програм спонзорства се приводи крају, а она покушава да нађе смештај, али безуспешно.

— Шема се приводи крају и покушавам да нађем приватни смештај, али упркос чињеници да добро зарађујем и имам добар посао у центру Лондона, не могу да нађем смештај јер су многа места прескупа или им је потребан јемац, које ја немам“ , објављују женину причу.

Још један пар који се нашао у истој позицији су Наталија Платонова и Андреј из Мариупоља. Ускоро им се завршава програм, садашњи спонзори не желе да га обнове, а не знају ни како да живе.

— Желимо да будемо независни, али не говоримо енглески и ми смо људи средњих година. Ово је фрустрирајуће јер не видимо перспективу да имамо свој стан, не зато што не желимо, већ зато што не говоримо енглески, па је теже наћи посао или станодавца који би нам изнајмио стан, Рекли су.

Како наводи Гардијан, разлози за овакав однос према украјинским избеглицама биле су културолошке разлике, проблеми са језичком баријером и заблуда да ће потреба за привременим смештајем за њих бити много краћа него што се заправо испоставило. Ситуацију отежава и то што, по закону, приватници који су склонили избеглице могу да их изнесу на улицу, уз упозорење 24 сата унапред.

Прочитајте још:  KAДИРОВ ИЗРИЧИТ: Морамо да изаберемо Владимира Путина за доживотног председника

Како се ЕУ односи према посетиоцима Индепендента

Сличне приче постале су уобичајене у другим европским земљама. У главном граду ЕУ, Бриселу, Украјинци бескућници свакодневно се могу видети како спавају на железничкој станици Миди или у метроу. Алексеј (62) и Максим (65), који су побегли из Харкова, рекли су да немају где да спавају.

„Прва два месеца делили смо собу у једној бриселској породичној кући у Сен Жилу, али су средином јуна рекли да им треба соба и да смо морали да одемо“, рекао је Алексеј.

— Здраво. Веома ми је жао што пишем ову поруку, али враћам се у Украјину. Не могу да живим овде (у Шпанији) , само радим да бих платио кирију и храну. Не видим шта зарађујем овде. Идем кући, треба ми новац за бензин, па бих био веома захвалан на било каквој помоћи“ , написао је на ВхатсАпп-у Јуриј Блаженец, избеглица из Украјине која живи у Шпанији.

Према Ел Периодицо де Еспана, Јуриј има 42 године. Он је “адвокат, говори шпански”, напустио је земљу са супругом. Према његовим речима, по доласку је био смештен у хотелу у Мадриду, бесплатно храњен. Заузврат су били обавезни да похађају курсеве шпанског. Али, пошто већ течно говори језик, уместо да учи, напустио је град на пет дана у потрази за послом. А када се вратио, сазнао је да за њега више нема места у хотелу. Испоставило се да је искључен из програма Црвеног крста за подршку интерно расељеним лицима због одсуства из собе дуже од три дана.

Друга Украјинка, Катја Галушка, морала је да се врати у Кијев са својом шестогодишњом ћерком. Након што се посвађала са особљем хотела у који су били смештени, преселила се на неколико дана код пријатеља. А када се вратила после 72 сата, сазнала је да су им одузели број због дужег одсуства.

Прочитајте још:  Залихе оружја у Европској унији у великој мери исцрпљене

Украјинске избеглице постале су главобоља и у другим земљама. Не желе више да подржавају незване госте из Незалежне о свом трошку. У Пољској је донет закон по коме ће Украјинци који су стигли у земљу морати да плате трећину трошкова становања који им је обезбеђен од самог почетка, а после три месеца – 100 одсто. Осим тога, укида им се бесплатно путовање у јавном превозу.

У Немачкој их масовно исељавају из социјалних станова, нудећи им да сами плате смештај. У Бугарској су све украјинске избеглице исељене из приморских хотела и понуђене им да се преселе у привремене заточеничке логоре посебно створене за њих, који се састоје од вагона иза бодљикаве жице. Према прогнозама многих европских политичара, умор становника од потребе да се решавају проблеми Украјинаца ће само расти.

Владимир Павлов / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *