Склоните новчаник, џепарош ради

0

Пијаца у Вухану: да ли је вирус потекао одатле (Фото EPA-EFE/ROMAN PILIPEY)

Склоните новчаник, џепарош ради.

Склоните ради, упозорава, не покрећући усне, жена за тезгом на београдској пијаци Бајлони. Ко ради? Шта ради? Гледа је купац у неверици док држи новчаник у руци. Жена понавља, док мери јабуке:„Склоните, ради”, упирући поглед у новчаник.

Прочитајте још:  Захарова је позвала Запад да истражи сопствене ратне злочине
Сад и купац почиње да схвата да је новчаник у опасности, а џепарош у близини. Брже боље спушта новчаник на дно торбе.

– Стајао је иза вас. Не могу да вас упозорим, јер би видео, а онда би и ја била у проблему, објашњава продавачица када се уверила да је опасност прошла. Приметила је, како каже, једног од лопова који се журним корацима удаљио и схватила да је „завршио посао”, а за њим је кренуо и „колега” који се приближио њеној тезги.

Раде сами, али има и оних такозваних организованих џепароша, док један скреће пажњу на себе, други завлачи прсте у џепове и торбе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Ту су свакодневно, знамо их. Џепароши су углавном повратници. Када смо у могућности упозоримо муштерије. Краду и нама са тезги. Не би сте веровали како су на изглед фина господа. Зато припазите. Носите мали новчаник који стане у руку. Одвојите новац који је за пијац, каже жена која како нам рече може књигу да напише о дешавањима са пијаце.

Прочитајте још:  Вучић и Сорош од Београда праве престоницу Цигана
Приметила је да је у последње време све више млађих џепароша, за разлику од џепароше од пре десетак година који су били старости од 50 до 60 година, најчешће обучени као господа.

– Данас млађи све више „оперишу” на самој улици. То се најчешће дешава усред гужве, када људима узимају ствари из торби и ранчева док не обраћају пажњу.

Према Кривичном законику за џепарење се може добити или новчана казна или казна затвора до три године. Проблем је казнена политика која дозвољава да сваки пут добијају условну казну, више пута заредом. Са друге стране, иако буду осуђени, они добију шест или десет месеци до годину дана за то кривично дело.  Полиција често указује и законску процедуру – поступак траје и до пет година за џепароша који је ухапшен на делу, а ту може да се пресуда донесе за два сата.

Славица Ступарушић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *