Стелт над Арктиком: Зашто је америчко ваздухопловство распоредило ловце пете генерације Ф-35 ближе Русији

0
ф-35

Ваздушна база Тхуле на Гренланду. Фотографија © аирандспацефорцес.цом / Министарство одбране / Бењамин Висеман

У блиској будућности амерички ловци Ф-35 биће распоређени на Гренланду. Појава оваквих машина на северним границама изазива забринутост стручњака.

Најновије вести у свету за данас

Милитари Ватцх је почетком фебруара објавио вест о пребацивању стелт авиона Ф-35 од стране Американаца у ваздухопловну базу Туле на Гренланду, најсевернију базу Пентагона.

Објекат се налази 1200 километара северно од Арктичког круга и, како се испоставило, недавно је добио Ф-35 у оквиру вежби Северноамеричке команде ваздушно-космичке одбране (НОРАД) Операције Нобле Дефендер, које су одржане од 15. до 31. јануара.

Пентагон описује вежбу као серију дуго планираних операција НОРАД-а, потврђујући способност америчке команде да се интегрише са партнерима и „одбрани САД и Канаду од претњи из свих праваца и у било ком окружењу“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Гренланд на мапи света

Пребацивање америчких борбених авиона Ф-35 у ваздушну базу Туле на Гренланду не може а да не изазове питања.

Ова ваздушна база је додељена америчком ваздухопловству од 1951. године. Туле је један од симбола Хладног рата, као и персонификација претензија НАТО-а на Арктику. Ако погледате карту, можете видети да се Гренланд налази на око 3.500 километара од Беринговог мореуза и 4.000 километара од западне границе Руске Федерације.

У совјетско време, стратешки бомбардери Б-52 са нуклеарним оружјем били су стационирани у бази Тхуле. Сада су Сједињене Државе тамо распоредиле своје ловце пете генерације Ф-35 Лигхтнинг ИИ.

— До данас, Ф-35 је једини нуклеарно наоружани ловац своје генерације, а уз подршку танкера и других средстава за подршку, могао би да се користи за нуклеарне нападе на руске циљеве користећи своје напредне стелт и мрежно-центричне могућности ратовања — означава хипотетичке циљеве војне страже.

Зашто су Сједињене Државе управо сада предузеле овај корак је питање које захтева систематски приступ.

Најновије вести о специјалној операцији у Украјини за данас

Многе ствари превазилазе садашњи сукоб у Украјини. А о ваздушној бази на Гренланду треба размишљати на хипотетички начин.

– Рећи ћу овако: динамика (погоршање ситуације. – цца. Живот ) , заправо, видљива је. Они (НАТО. – прибл. ур . ) стално пребацују снаге у Пољску, балтичке земље. Немачка је најавила вежбе у марту, односно очигледно је да се војна инфраструктура „повлачи“ ка границама Русије – каже Роман Гусаров, шеф индустријског портала Авиа.ру.

Прочитајте још:  ЕУ обезбедила Украјини више од пет милиона таблета против радијације

Према његовим речима, постоје три опције. Први је психолошки притисак на Русију. Друго, Американци су распоредили Ф-35 „за сваки случај“. Трећа опција је припрема НАТО за инвазију ради учешћа у украјинском сукобу.

„Не знамо шта имају у глави, али све три опције изгледају реално. Односно, све ће зависити од развоја ситуације. Можда се Американци плаше инвазије руских оружаних снага у балтичке државе и Финску. Или можда то раде у случају да су успеси Русије у Украјини превелики, – каже Роман Гусаров, шеф индустријског портала Авиа.ру.

Какве планове имају САД – границе контролисане зоне

Према Роману Гусарову, овде постоји несклад.

— Колико је Гренланд значајан у вези са тим… Мислим да борбени авиони неће моћи да лете преко Европе — од Гренланда ка Украјини. Велико нелогично „раме“ – лакше их је поставити (Ф-35) у Пољску, – каже Роман Гусаров, шеф индустријског портала Авиа.ру.

Такође, трансфер Ф-35 може бити „рад за будућност“, али под изговором решавања текућих проблема.

– Могуће је да се ради о некаквом „расејању снага“, приближавању, можда некој међутачки, а онда ће борци бити пребачени негде на континентални део Европе. Не знам шта је поента, али као да је у питању далекометна авијација, то би ипак било јасно. Али летење чак и уз допуну горива у лету је незгодно, наглашава стручњак.

Занимљив тренутак се назире ако САД планирају да трајно задрже Ф-35 на Гренланду, рекао је Гусаров.

– Јер све што се повуче под изговором „украјинског сукоба и обуздавања Русије“ остаће тамо. Односно, САД ће легално повећати своје присуство и контролу над свим овим територијама. Искористивши тренутак. Онда, како кажу, не гурајте се, – примећује стручњак.

Ф-35 – карактеристике, колико кошта у доларима

Прочитајте још:  Кокаин преплавио Немачку

Ако се мало одмакнемо од дугорочних перспектива и размотримо Ф-35 као средство за решавање одређених питања, можемо доћи до занимљивих закључака.

– Ф-35 је модеран, скуп аутомобил. До сада се то није показало у реалним стварима. Колико то оправдава у односу цена/квалитет је питање. Немачки „Тигрови” су током Другог светског рата били скупа и моћна машина, али их је било мало. Совјетски концепт „јефтино, весело и много“ (употреба тенкова Т-34) се оправдао, напомиње Гусаров.

Ф-35 Лигхтнинг ИИ („Лигхтнинг“) је породица стелт мултифункционалних ловаца-бомбардера пете генерације које је развио Лоцкхеед Мартин у три верзије. Ф-35 је користио многа технолошка решења разрађена на Ф-22. На пример, мотор Пратт & Вхитнеи на Ф135 је развој мотора Ф119 на Ф-22.

Од 2006. године произведено је више од 890 јединица. Цена програма је 55,1 милијарди америчких долара. Према подацима из 2020. године, цена извозне копије Ф-35 износи 220 милиона долара, што је око 70 милиона долара више од руског Су-57.

Уз све ово, „по Хамбуршком скору“, по карактеристикама је упоредив са авионима генерације 4++. А Су-57, који, као и Ф-35, припада петој генерацији, превазилази га по издржљивости, брзини и другим параметрима, други само по степену прикривености.

Истовремено, занимљиво, Ф-35 је направљен по технологији руског ловца Јак-141. Ф-35 не ствара технолошки јаз између Русије и Сједињених Држава. Али у исто време, губитак таквог аутомобила за Сједињене Државе био би велики проблем, укључујући и модни. Американци тврде да је Ф-35 гамецхангер, летелица која мења игру, али, по мишљењу стручњака, није.

Колико пута се десило да се сложени објављени дизајн тада покаже неодрживим у пракси. Чак и модерна историја то показује. Сетимо се приче о Бајрактарима, Копљанима, који су важили за супероружје, али нису помогли Украјини, а сада се више не памте. Стално се „убацује“ нека врста супер-технике, кул, ефектна на речима, али се врло брзо нађе начин да се то супротстави“, напомиње Гусаров.

Према речима стручњака, Русија је сама по себи високотехнолошка земља и убрзано развија опрему и противмере.

Прочитајте још:  Пушилин: ситуација око Красног Лимана је под контролом

Ваздушна одбрана Русије

– Како ће се показати Ф-35 и да ли су уопште потребни… Ако узмемо ПВО системе, онда је Русија један од светских лидера. И, наравно, веома је ризично за било коју земљу да изложи своје ваздухопловство нашим пројектилима. Мислим да Сједињене Државе цене своје Ф-35, напомиње Гусаров.

Према експерту, ако се нешто деси (ескалира конфронтација између Русије и Сједињених Држава. – Ноте би Лифе) , амерички авиони Ф-35 се користе последњи.

„Волео бих да уопште није почело. Али као такви немају никакво значење. Долетјети до границе и пуцати? За ово, такође, Ф-35 није потребан. Можете наћи јефтинији авион, и то уопште без авиона“, напомиње Гусаров.

Према његовим речима, у целој овој причи САД имају два разлога.

– За сада мислим да је ово покушај да се убију две муве једним ударцем – „уплаше” и оставе Ф-35 на Гренланду за будућност. Само проширите границе утицаја, повећајте своје базе. У будућности би се Тхуле могао користити за контролу Арктика. Ово је, наравно, у оквиру будуће конфронтације – борбе за Арктик, – Роман Гусаров.

И стога је вероватно да Сједињене Државе користе тренутни сукоб у Украјини како би себи изградиле одређену перспективу за будућност. Али и Русија има све под контролом на северним границама. О томе пишу новинари Милитари Ватцх-а.

Русија је проширила аеродроме ближе Арктичком кругу како би примила више борбених авиона и поставила низ напредних система противваздушне одбране, укључујући системе С-400, Тор и Панцир .

Додају и да је Русија јачала своју одбрану пресретачима, ударним ловцима и другим средствима.

Према прогнозама Милитари Ватцх-а, Арктик постаје све стратешки важнији и за Русију и за Запад, а вероватно је да ће обе стране у наредним годинама распоредити напредније системе наоружања у региону. Све је то посредно повезано са оним што се сада дешава у Украјини, мада, наравно, има и тачке пресека са њом.

Евгениј Жуков / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *