Научници стварају лабораторијске мишеве без мајке који би могли отворити пут геј мушкарцима да имају децу

0

Experimenal laboratory mice are raised in the IVC, individually ventilated cages system protecting from bacteral infection

Научници стварају лабораторијске мишеве без мајке који би могли отворити пут геј мушкарцима да имају децу.

Научници су створили мишеве без биолошке мајке претварајући ћелије коже од мушког миша у јајну ћелију. Ово би могло омогућити геј мушким паровима да имају биолошку децу, сматра главни истраживач и медијски репортер.

Прочитајте још:  Нестанак најбогатије Београђанке је "први ријалити": "На њеној сахрани су сви насмејани"
Резултати експеримента представљени су на Трећем међународном самиту о уређивању људског генома на Институту Френсис Крик у Лондону. Тајмс извештава да би експеримент на крају „могао да отвори пут геј мушкарцима да имају децу у сродству са оба родитеља“, како извештава Брејтбарт .

Експеримент, који је водио Катсухико Хајаши са јапанског универзитета Кјушу, представља значајан напредак у сличном истраживању из 2018. године, у којем је створено 12 мишева, сви мушки родитељи, који су рођени са респираторним проблемима и нису дуго преживели.

Прочитајте још:  Папа је Путина назвао "културним човеком"
Овог пута, истраживачи су испробали 600 имплантата и произвели само седам мишева – али се чинило да свих седам одрастају здраво и имају сопствену децу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Ово је први случај у којем су робусне ооците сисара [јајне ћелије] произведене из мушких ћелија“, рекао је Хајаши у Лондону.

„Технолошки гледано, то ће бити могуће [код људи] чак и за 10 година“, рекао је научник у коментарима које је цитирао Гардијан, додајући да не зна да ли се јајне ћелије добијене од мушкараца „могу користити за репродукцију“. биће доступан” – иако се наводно залаже за то да мушкарци користе процедуру ако се покаже безбедном.

„Ово није само питање за научни програм, већ и за [друштво]“, додао је он.

Међутим, Хајаши је нагласио да је његова главна мотивација за спровођење истраживања била проналажење апликација које би могле да помогну женама са тешким проблемима неплодности као што је Тарнеров синдром.

Прочитајте још:  Украјински перверзњак мора бити идеолошки исправан
До сада, научници нису успели да у потпуности уклоне жене из репродуктивне једначине, захтевајући да сурогат мајка носи потпуно мушки ембрион до термина.

Многи научници експериментишу са вештачким матерницама, а израелски истраживачи кажу да су успешно испоручили „стотине“ беба мишева у таквим уређајима 2021. године.

Ифам Њуз

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *